
Protest al profesorilor în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București față de impunerea unui nou director care ar fi favorabil evacuării clădirii / Cîmpeanu, după discuții cu profesorii: O decizie de relocare se va stabili de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister
O parte a profesorilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au organizat, marți, un protest în fața instituției de învățământ, față de impunerea unui nou director care ar fi favorabil evacuării clădirii, dorită de Primăria Sectorului 4, pentru lucrări de consolidare a imobilului. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut discuții cu profesorii și a declarat apoi că o decizie de relocare se va stabili de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor cu care am interacționat astăzi și sunt convins că și de celelalte părți există disponibiltate de dialog. Există mai multe variante de relocare care vor fi analizate și vor fi stabilite de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister”, a precizat ministrul Educației.
Câteva zeci de profesori au protestat, marți, față de impunerea unui nou director de către Inspectoratul școlar București, potrivit Digi24. În opinia protestatarilor, noul director impus de ISMB ar fi favorabil deciziei Primăriei Sectorului 4, prin care aceasta din urmă vrea să mute activitățile liceului în altă clădire pentru a o reabilita și reconsolida pe cea actuală.
Elevii Colegiului „Gheorghe Șincai” ar urma să fie mutați într-o clădire a Liceului Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”.
Recent, Primăria a depus în instanță o cerere de obținere a unei ordonanțe președințiale de evacuare a clădirii pentru reparații. Primul termen este pe 16 februarie.
Pe 20 ianuarie o parte dintre profesorii Colegiului au trimis o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, în care acuzau “un atac, o luare cu asalt” din partea primăriei.
„Nu au dat un termen pentru când vor începe lucrările având în vedere că suntem într-un litigiu încă. Primăria afirmă că vrea să consolideze fiindcă această clădire ar fi în risc seismic, deși ea nu apare în lista Primăriei Capitalei. Pentru a elimina riscul seismic, trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară, nu pentru modificarea structurii”, a declarat fosta directoare Silvia Mușătoiu pentru Edupedu.ro.
Lucrările pe care dorește primăria să le facă acum s-ar întinde pe o perioadă de doi ani și vor fi executate de o asociere formată din Construcții Erbașu SA, Somet SA și Nemar Edil Construct SRL și vor costa peste 17 milioane de lei.
De cealaltă parte, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a ripostat cu documentele pentru reconsolidarea clădirii, plus adresa constructorului care arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor, a scris Edupedu.ro. Primarul susține că imobilul s-ar afla în lista celor cu risc seismic II, pe baza unei expertize tehnice privind riscul seismic realizată de SC Concrete&Design SRL.
În schimb, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a precizat că nu deține informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului Colegiului Național Gheorghe Șincai, situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, potrivit răspunsului transmis redacției Financialintelligence.ro.
Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic precizează: “În urma cererii dumneavoastră nr. 427 din data de 22.01.2021 , depusă la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, vă comunicăm că nu deținem informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, întrucât nu figurează în evidențele noastre ca fiind expertizat tehnic în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii Liceului Gheorghe Şincai, susținând că este încadrată la risc seismic II, în timp ce profesori și părinți ai elevilor liceului au făcut petiții împotriva relocării.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii