G4Media.ro

Proiectul prin care persoanele care nu sunt pensionari pot plăti contribuţia de…

Foto: gov.ro

Proiectul prin care persoanele care nu sunt pensionari pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani, discutat azi în ședință de Guvern

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi, care va începe la ora 18.00, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care persoanele care nu sunt pensionate pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau unul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în România, în statele membre ale UE sau în alte state cu care ţara noastră aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale, transmite News.ro.

„Art. I. –(1) Prin derogare de la art…. din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumită în continuare lege, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, potrivit proiectul de OUG afişat pe site-ul Executivului.

Proiectul de act normativ mai prevede că perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Astfel, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parţială. (2) Contractul de asigurare socială este încheiat între persoana interesată sau mandatar şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei sau a mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

„La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative: a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii; c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”, conform sursei citate.

De asemenea, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

sursa foto: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Minunat, o nouă categorie de asistați, pensionarii speciali cu cotizare 6 ani

    • Mario, cred ca mai degraba e pentru romanii plecati in strainatate, unde foarte multi nu cotizeaza, din diverse motive, la pensia din tara unde lucreaza (sistemele de pensii sunt foarte diferite de la tara la tara) si nu mai cotizeaza nici in Romania, unde si-au incheiat contractele de munca. Din cauza asta raman fara drept de pensie pentru perioada respectiva.

    • N-ai înțeles nimic: e vorba de o completare a stagiului de cotizare, nu de cotizare de 6 ani. De ex., dacă ai 29 de ani stagiu, plus cei 6 pentru care platesti contributii din buzunar, faci stagiul complet de 35 de ani.

  2. Să bage și punctele e), f), g)… z) Nu mi se pare corect să primească pensii unii care fac bani prin metode ilegale:
    – pușcăriașii cu metoda accidentul
    – traficanții
    – proxeneții
    – maneliștii
    – tâlharii
    – violatorii
    – pedofilii
    – politicienii
    – postacii
    – hoții
    – fugarii de frica justiției, care oricum le dădea cu suspendare și rămâneau și cu banii
    – criminalii
    – plagiatorii
    – popii, călugării și călugărițele (oare și ăștia primesc pensie?!?)
    – samsarii
    – falsificatorii
    – . . .

  3. Ceva de genul e în vigoare și acum, doar că e vorba de 5 ani în loc de 6. La finalul fiecărui an guvernul (pnl sau psd) a prelungit prin ordonanță și pentru anul următor.

    Din ce am observat este utilă celor care nu mai au documente doveditoare ale stagiului complet de cotizare, ori pentru că firma nu mai există, iar oamenii nu și-au luat adeverință de lucru de acolo când au plecat, ori celor care patronii nu le-au plătit asigurările deși le rețineau din salarii (sunt multe cazuri).

  4. Cîțule, marș la colectarea TVA!