G4Media.ro

Proiectele de decolmatare din Delta Dunării, în întârziere. ARBDD ia în calcul…

Foto: Facebook / ARBDD

Proiectele de decolmatare din Delta Dunării, în întârziere. ARBDD ia în calcul sancțiuni pentru neînceperea lucrărilor

Societatea care urma să înceapă în toamna anului trecut lucrări de decolmatare în mai multe zone din Deltă riscă sancţiuni din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, din cauză că, până în prezent, nu a început niciuna din lucrările anunţate, transmite Agerpres.

Cele două proiecte câştigate de firma respectivă vizează decolmatarea zonelor Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe, Sinoe-Istria-Nuntaşi, respectiv Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş, valoarea totală a acestora fiind de 13.037.15,21 lei, respectiv 35.910.901,99 lei.

„Am solicitat firmelor responsabile cu decolmatările să prezinte explicaţii privind întârzierea şi să refacă integral graficul lucrărilor pentru a vedea dacă ne mai putem încadra în termenii contractuali. În funcţie de răspuns, se vor aplica sancţiuni sau se va merge mai departe, dacă graficul actualizat va fi unul fezabil”, a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Atena Groza.

Ea a mai spus că până acum reprezentanţii societăţii care ar trebui să efectueze lucrări în cadrul celor două proiecte au susţinut fie că nu au echipamente, fie că ele s-au defectat.

„Conform contractelor încheiate, se pot aplica sancţiuni, penalizări, în funcţie de perioadele de întârziere”, a precizat Groza.

Singurele lucrări care se execută în momentul de faţă sunt cele prevăzute în proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu”. Acesta vizează adâncirea cu aproximativ 50% a opt canale cu o lungime totală de 34,069 kilometri şi are o valoare de 14.286.221,78 lei.

Prin cele trei proiecte ale căror contracte de finanţare au fost semnate la sfârşitul anului 2019 în Deltă, până la finele anului viitor, ar urma să se decolmateze canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.

sursa foto: Facebook\ ARBDD

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Canale colmatate cu plase, pentru decolmatarea lor nimic? Daca este habitat natural de ce se intervine? Cunosc Delta de peste 50 de ani, se degradează continuu, fara interventii radicale si bine tintite totul se va transforma intr-o apă moartă.

  2. Managementul Deltei este unul prost. Scaderea fondului piscicol si reducerea pescuitului ar trebui sustinute cu alocarea unor sume de bani ca suport pentru localnici. Apoi interzicerea a tot felul de complexe turistice in delta in favoarea amenajarii caselor localnicilor, cu scutire de impozite pe 5 ani. Pensiunile noi limitate ca numar, marime si numai localnicii sa fie proprietari. D-na Atena Groza, noul guvernator, pe care o cunosc de peste 20 de ani, ce face, doarme in post ?!!

  3. Cum au castigat licitația dacă nu au utilaje?

  4. Cred că.. astfel de firme (neserioase)ar tb să li se interzică participarea pt ..10/15 ani de la orice licitație organizată de stat.
    Este părerea mea
    .