G4Media.ro

Proiect pentru scăderea prețului locuințelor ANL

Foto: Pixabay.com

Proiect pentru scăderea prețului locuințelor ANL

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care prețul locuințelor ANL scade semnificativ, potrivit unui comunicat de presă. Inițiativa vine după ce în 2020 prețul a crescut rapid, dată fiind OUG 114/2019, care a dus la creșterea costurilor cu forța de muncă din construcții.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Astfel, o locuință din București, sectorul 2, cu o suprafață de 90 mp și construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, în urma proiectului de ordin ar costa 150.092 lei. Iar o locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafață de 62 mp, care în 2019, a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei, potrivit comunicatului citat.

”Prețurile de vânzare și chirie a locuințelor ANL destinate tinerilor au fost mărite semnificativ, în unele cazuri dublate, în anul 2020. Scopul acestui program este să vină în ajutorul tinerilor, astfel am găsit o soluție pentru a readuce prețul de vânzare a acestor locuințe la o valoare similară celei din 2019” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, în temeiul legislației în vigoare, în vara fiecărui an, ministrul de resort emite un ordin privind valoarea de înlocuire a acestor locuințe. În consecința prevederilor legale care au majorat veniturile din domeniul construcțiilor și implicit costurile de construcție, ordinul ministrului dezvoltării din 2020 a majorat semnificativ, de pe o zi pe alta, prețul locuințelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe.

În această săptămână, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ, care servește scopul de a ajuta tinerii în achiziționarea unei locuințe. Noua reglementare prevede prețuri corecte, bazate pe costul de construcție a imobilului, scăzând amortizarea și costul chiriei plătite de tinerii care locuiesc în acel apartament și care își doresc să îl achiziționeze, a arătat ministrul. Acesta a adăugat: prețul locuințelor din micile orașe va fi diferit de cele din capitală și municipiile mari.

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sa ne înțelegem e vorba de „tinerii” care au o locuință anl. Aha…e cu dedicație. De la ei , pentru tinerii. Sa dea lege sa le cumpere pe 3 lei.
    Restul ,postimea adică , sa facă credite pe 30 de ani.