G4Media.ro

Programul UDMR pentru sprijinirea familiilor: Toți membrii adulți ai unei familii să…

sursa foto: facebook

Programul UDMR pentru sprijinirea familiilor: Toți membrii adulți ai unei familii să poată beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului

Congresul UDMR a votat, vineri, la Sângeorgiu de Mureş, „Programul UDMR pentru sprijinirea familiilor”, acesta incluzând și prevederea ca toţi membrii adulţi ai unei familii să poată beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului, taţii să beneficieze de concediu extins pentru creşterea copilului, precum şi implicarea bunicilor în creşterea nepoţilor, dar şi participarea copiilor şi a nepoţilor la îngrijirea bunicilor.

„De trei decenii încoace, politica UDMR se axează cu precădere pe bunăstarea comunităţii maghiare din Transilvania şi pe protecţia drepturilor acesteia. Acest obiectiv prioritar nu a fost schimbat nici de contextul politic din România, nici de ascensiunea forţelor extremiste sau de dificultăţile cauzate de pandemia de COVID-19. În vremuri grele, trebuie să consolidăm familia – cel mai stabil liant al societăţii, pilonul de bază al comunităţii noastre. Când ne-am stabilit obiectivele de guvernare, am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a consolida comunitatea este consolidarea familiilor prin folosirea instrumentelor de guvernare. Subfinanţarea şi imprevizibilitatea sistemelor de sprijin îngreunează şi descurajează întemeierea unei familii pentru foarte mulţi tineri. Prioritatea UDMR este elaborarea şi adoptarea, până la 31 decembrie 2021, a unei propuneri de politică familială prin care statul va diminua semnificativ povara financiară pentru familiile tinere. Un program care îi va ajuta pe tinerii din România să îşi găsească un loc de muncă, să îşi întemeieze o familie, să îşi facă un trai şi să îşi construiască un cămin aici, în ţară, să îşi asume creşterea a cât mai mulţi copii”, se arată în documentul adoptat de Congresul UDMR, conform Agerpres.

Pachetul de politici familiale al UDMR are în vedere familia formată din mai multe generaţii şi pune accentul pe o serie de principii.

„Toţi membrii adulţi ai unei familii să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Dorim creşterea cuantumului indemnizaţiei după naşterea celui de-al doilea copil. Bunicii şi fraţii adulţi care nu au loc de muncă ar trebui, de asemenea, să poată primi indemnizaţie pentru creşterea copilului, dacă sunt de acord să ia parte la îngrijirea acestuia în timp ce părinţii lucrează. Taţii, de asemenea, trebuie încurajaţi să participe la îngrijirea copiilor: vom extinde semnificativ durata concediului pentru creşterea copiilor şi a concediului suplimentar la care au dreptul taţii”, se arată în document.

De asemenea, în privinţa subvenţiilor acordate de stat, UDMR a arătat că este în favoarea acordării unor forme de sprijin care să îi motiveze pe beneficiari în adoptarea unor măsuri active şi responsabile.

„Astfel, statul ar trebui să folosească o parte din suma destinată alocaţiei pentru copii cu prioritate pentru acoperirea cheltuielilor de îngrijire timpurie a acestora (reţea de asistenţi medicali neonatologi, îngrijire familială, dezvoltarea reţelei medicilor de familie şi pediatrilor), respectiv să instituie un sistem de tichete pentru utilizare specifică în domeniile educaţiei, sportului, sănătăţii şi culturii”, precizează documentul.

O atenţie sporită se va acorda familiilor numeroase, care ar putea beneficia de un ajutor semnificativ din partea statului (reducerea bazei de impozitare, facilităţi la achiziţia autoturismelor şi a voucherelor de vacanţă), dar şi din partea administraţiilor locale reducerea impozitului pe proprietăţi imobiliare şi vehicule, acordarea trusoului pentru bebeluşi, alocarea de terenuri familiilor numeroase pentru construirea unei locuinţe, facilităţi pentru parcare, pentru folosirea bazelor sportive, participarea la evenimente culturale şi de agrement).

„Politica familială a UDMR se axează pe familia formată din mai multe generaţii (multi-generaţională), în care există cooperare, sprijin şi reciprocitate în responsabilităţi. Susţinem şi considerăm importantă implicarea bunicilor în creşterea nepoţilor, dar şi participarea copiilor şi a nepoţilor la îngrijirea bunicilor. Trebuie să sprijinim construirea unei cariere profesionale simultan cu creşterea copiilor. În contextul pandemiei, societatea, instituţiile de învăţământ şi angajatorii au devenit mai receptivi la programul de lucru flexibil, la telemuncă şi la educaţia online. Această evoluţie favorabilă ar trebui folosită în beneficiul familiilor cu copii mici, prin încurajarea creării condiţiilor pentru munca la domiciliu (scutirea de impozit pentru munca la domiciliu, sprijin pentru cheltuielile de întreţinere, plata abonamentelor la internet şi sprijin pentru achiziţionarea echipamentelor IT necesare activităţii profesionale)”, mai susţine programul UDMR.

În plus, statul trebuie să sprijine achiziţia de locuinţe pentru familiile tinere şi construirea de creşe.

„Prin acordarea de împrumuturi preferenţiale şi subvenţii, statul trebuie să îi sprijine pe tineri în cumpărarea de locuinţe şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. UDMR a propus ca, încă din această toamnă, Guvernul să preia de la administraţia locală costul funcţionării creşelor, astfel încât să existe creşe şi în localităţile mici, care altfel nu ar dispune de resurse proprii suficiente în acest scop. Totodată, am iniţiat reducerea preţului pentru locuinţele ANL pentru tineri la un nivel similar cu cel din 2019, facilitând astfel accesul familiilor tinere la o locuinţă”, se mai arată în documentul adoptat de Congresul UDMR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Super, multe din aceste masuri sunt deja codificate in tara vecina, declarata tara-model in domeniu.

  2. Da de ce numai părinții, bunicii și frații ? Verii de toate gradele, unchii și mătușile, vecinii și vecinele, toată strada…toți ar trebui să primească indemnizație pentru creșterea copilului.

    • Corect! Doar vor plati politicienii, din avutiile lor. Asa cum tot ei platesc ajutoarele sociale si tot ei sunt bruscati de familiile asistate social, in autobuz, in parc, pe strada …

  3. In loc sa dați banii pe cursuri de formare Draq Queen sau pe “integrarea” cuțitarilor afgani, voi îi dați pe prostii gen sprijinirea familiilor autohtone….ce oameni, băăă!

  4. Mai unguras cersetor ! Indemnizatia pentru copii este PENTRU COPII ! Nu pentru „toti membrii familiei” !!!! (probabil sa aibe de o palinca ??) E c;ar hungurulsi hunguroaica vor – FIECARE – cate o indmnizatie !! Autorul – autorii cererii sunt bolunzi sau in lipsa de „parai” pentr palinca ! Se pare ca in Romania se depaseste ori ce limita a nesimtitii !

  5. Au înnebunit toți politicienii! Au rezolvat toate problemele economice și sociale, bugetul este doldora de bani, curg banii din trezorerii pe ferestre și prin toate deschiderile mari și mici. Așa că, decât să-i ia vântul, hai să dăm ajutoare pentru creșterea copilului tuturor: părinți, frați, bunici, vecini, cunoștințe și prieteni. Să vedeți atunci spor natural!

    • Doar n-or incuraja munca. E nevoie de mai multe deseuri, de mai multa poluare, de mai multa infractionalitate. Si se rezolva tot, daca pui romanul sa stea acasa si sa se inmulteasca.

  6. WOW!!
    UDMR=aceeasi mizerie ca PSD si PNL!
    Ia uite-i cum i-a luat grija familiilor si a EDUCATIEI Timpurii!!
    Ce facea acelasi UDMR cand in 29 Martie 2021 Ministerul Finantelor, chitic a trimis la Monitorul Ofiocial OUGul care a SUSPENDATpe Anul 2021 facilitatea fiscala de 1500 de Lei acordata copiilor care merg prima data la cresa sau gradinita?!
    UDMR a tacut chitic, desi masurra asta pentru Educatie timpurie figura in Programul de fuvernare al aliantei PNL-USR PLUS0UDMR 2020-2024 si a fost prevazuta si in BUGETUL pe Anul 2021!!
    Desi cu 1 seara inainte la Guvern a fost Sedinta de guvern si apoi Conferinta de presa cu Premierul Citu si Ministrul finantelor Nazare, amandoi au vorbit despre documentele adoptate de Guvern, mai putin OUGul care a suspendat pana la 1 Ianuarie 2022 facilitatea fiscala de 1500 de Lei!
    Au tacut chitic amandoi pe subiect, abia a 2-a zi cand OUGul a aparut in MO a aflat presa!
    UDMRului nu i-a pasat de Educatie timpurie, de familie, dar acum la Congresul UDMR e fix ca la Congresele PCR: promisiuni marete, fix ca in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024, complet uitat de toate partidele, inclusiv de UDMR!
    Aceeasi mizerie, UDMR=PSD=PNL=aceeasi mizerie!!!!
    Rusine!!

  7. „Surpriză în Monitorul oficial.
    A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Nazare și Cîțu au OMIS să spună că au adoptat și asta.
    29 martie 2021
    Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, luni (astăzi), în Monitorul oficial.
    Deși a fost adoptată joi seara (25 martie), premierul Florin Cîțu a menționat în Conferința de la finalul ședinței de Guvern celelalte măsuri din OUG, dar NU și asta.
    La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar el a postat pe Facebook.
    Ambii au OMIS suspendarea facilității până la finalul anului.

    Mai mult, chiar Ministerul Finanțelor a dat un Comunicat aproape identic cu ce a scris Nazare.

    Se pare că le-a fost rușine să spună că au luat această măsură. Au preferat să menționeze doar lucrurile pozitive.

    Toată lumea aștepta, din noiembrie 2020, să vadă Normele de aplicare.
    În loc de ele, acum părinții și firmele s-au trezit cu suspendarea măsurii.

    Toți experții în fiscalitate cu care am discutat au spus că, într-adevăr, sunt probleme cu Legea 239/2020, ce a fost publicată în Monitorul oficial, dar poate fi corectată. Toți și-au arătat disponibilitatea să ajute Ministerul Finanțelor.

    Din 6 noiembrie până acum era suficient timp să fie corectată. Ar fi trebuit, când a fost realizat bugetul pe 2021, ca această măsură să fie prinsă acolo, deoarece statul ar urma să încaseze cu 4,5 miliarde lei mai puțin (sumă vehiculată recent de Ministerul Finanțelor).

    Ciudat, așa cum am scris recent, este că MF spunea că ar urca deficitul bugetar, de unde se ridică semne de întrebare: Cum a fost făcut bugetul? Au uitat de legea asta?
    Cert este un lucru, măsura este suspendată acum până la finalul anului.

    În februarie, ANAF chiar recomanda firmelor să aplice facilitatea asta, printr-o broșură publicată pe site-ul propriu.

    Predictibilitatea încă este un concept fantezist în România: așa cum reiese de mai sus, legea e în Monitorul oficial din 6 noiembrie 2020, Proiectul de suspendare a facilității a fost publicat în dezbatere pe 22 martie și adoptat pe 25 martie.
    Asta fără a exista un anunț sau măcar să se arate o preocupare a Ministrului Finanțelor în acest sens, deși Bugetul pe 2021 ar fi trebuit să aibă această măsură inclusă, din moment ce este deja în vigoare.
    Facilitatea nu a apărut după ce s-a realizat Bugetul, ci cu luni înainte.
    CES a dat aviz negativ motivând, printre altele, că Legea este în vigoare din 6 noiembrie 2020, multe companii au IMPLEMENTAT facilitatea, că nu a fost o consultare largă a tuturor celor implicați.”

    Unde erau UDMReii preocupati de familie si Educatie timpurie?!!!
    Rusine!!

  8. Ai zice că sunt nebuni. Nu, nu sunt nebuni sunt doar ticăloși. UDMR-ul e părtaș la toate nenorocirile din toate guvernele. Au fost tot timpul la butoane in toate guvernările posibile. Au pus permanent bete in roate la dezvoltarea României. Asta cu susținere de la Budapesta. Să nu uităm că în 2011 Cseke Attila ministrul sănătății de atunci a închis nu mai puțin de 67 de spitale, culmea, nici unul din Covasna și Harghita. Asta sub atenta oblăduire a turnătorului Petrov și a executantului Boc.

    • Dar ce-ar fi sa iasa lumea masiv la vot, sa nu mai stea ca molustele aiurea, si sa revina celor de la UDMR un procent de nimic? La fel si pt. circarii de la AUR.
      Dar stai….romanii nu au cu cine vota, ei il vor pe Dumnezeu intrupat in politician, altfel nu se deranjeaza sa voteze.