G4Media.ro

Programul britanic de testare masivă a permis descoperirea multor cazuri de COVID-19,…

Sursa foto: Parlamentul britanic

Programul britanic de testare masivă a permis descoperirea multor cazuri de COVID-19, dar nu a rupt lanţurile de infectare (raport)

Programul sistematic de depistare a cazurilor de COVID-19 şi de identificare a contacţilor (Test and Trace) desfăşurat în Regatul Unit a costat 37 de miliarde de lire sterline, una dintre cele mai mari sume cheltuite vreodată pentru o acţiune de sănătate publică în această ţară, dar rezultatele au fost sub aşteptări, potrivit unui raport publicat miercuri, relatează AFP şi DPA.

Conform concluziilor documentului, programul ‘Test and Trace’ al NHS England ”nu şi-a atins obiectivul principal de a ajuta la ruperea lanţurilor de transmitere a COVID-19 şi de a permite revenirea la o viaţă normală”, respectiv evitarea unui nou lockdown, întrucât a fost lansat în mai 2020 şi două lockdown-uri au fost instituite de la sfârşitul lunii octombrie 2020, cel de-al doilea fiind ridicat progresiv abia între martie şi iulie.

Raportul, întocmit de Comisia parlamentară pentru finanţe publice, mai menţionează că unele dintre obiectivele fixate nu au fost atinse şi altele au fost ”umflate”.

Acest program, care a consumat circa 20% din bugetul NHS England, a primit în cursul verii critici şi pentru că a condus la plasarea în carantină a unui număr foarte mare de cazuri contact, agravând în unele sectoare crize de lucrători deja acută.

Autorii raportului recunosc totuşi că, începând din noiembrie 2020, numărul testelor disponibile a crescut considerabil şi a scăzut timpul necesar pentru obţinerea rezultatelor. De asemenea, cu ajutorul programului ‘Test and Trace’ s-a reuşit descoperirea mai multor persoane infectate şi a contacţilor acestora, într-un mod mai rapid.

Programul ”’Test and Trace’ a jucat un rol esenţial în combaterea acestei pandemii”, consideră Jenny Harries, directorul executiv al UK Health Security Agency (UKHSA). ”O realitate este că ”Test and Trace” salvează vieţi în fiecare zi şi ne ajută să combatem COVID-19 prin ruperea unor lanţuri de transmitere şi identificarea focarelor oriunde apar”, notează aceasta.

Peste 323 de milioane de teste au fost efectuate prin acest program pe ansamblul Regatului Unit şi, în total, peste 19,9 milioane de persoane au fost contactate. ”Testarea, identificarea contacţilor şi zidul de apărare construit prin programul nostru de vaccinare sunt toate esenţiale în eforturile noastre permanente de a ţine oamenii în siguranţă în timp ce revenim la o viaţă normală”, rezumă Jenny Harries.

”Am construit de la zero o reţea de testare care poate procesa milioane de teste pe zi, mai mult decât oricare altă ţară europeană”, a subliniat la rândul său un reprezentant al guvernului britanic.

Sursa foto: Parlamentul britanic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ce chestie domnule, cine si-ar fi imaginat?

  2. Adica bani aruncati pe fereastra?
    Interesant…

  3. Cat au astia 85%, „inoculati”?Ntz Ntz Ntz!

    • 73%. Si de vreo 10 ori mai putine decese la un milion decat noi in ultima saptamana.

    • @Vlad: cifrele tale sunt irelevante pentru o analiza in ansamblu si sunt ok doar daca vedem situatia de azi. Si eu pot sa-ti spun ca in 20 ianuarie 2021 Romania avea 129 decese zilnice in timp ce in UK au fost 1824, adica de aproape 15 ori mai multi in UK.

    • Bun, hai sa facem analiza pe tot valul Delta:

      UK: 182 decese la un milion;
      Romania: 614 decese la un milion;

      Deja sunt de peste 3 ori mai multe decese la noi pe valul Delta, si diferenta tot creste, avand in vedere situatia recenta. Asta in conditiile in care am considerat ca valul a inceput la 1 iunie in UK si la 1 august la noi, doua luni mai tarziu.

      Si excesul de decese in Romania a fost de obicei de 2-3 ori mai mare in timpul valurilor fata de cifrele oficiale cu decesele COVID, deci e posibil ca numarul real de decese sa fie de pana la 10 ori mai mare la noi decat in UK in acest val.

      Si nu, nu stam mai bine nici daca refacem analiza pe tot anul sau pe toata pandemia.

    • Bai Vlad aia au sistem de sanatate nu ca noi (minim 30% mortalitate la noi din cauza sistemului si a pregatirii precare a valului 4 pandemic), Spitalele deja au inceput sa se planga ca in curand o sa fie jale, cu tot cu 73%.

  4. Testarea nu rupe lantul de infectare ?
    Vaaaaai ! Nu se poate . Cercetatorii , savantii si expertii mondiali parca spuneau exact invers ?
    Sau interesele farma chiar nu conteaza ?

    • Pentru ca nu sunt restricții, nu se poarta masca și se țin evenimente fără pb. Masurile trebuie corelate dar deh, avem vaccinuri e destul. Spitalele sunt full în uk și diferența de morți între ei și noi e pt ca noi nu avem sistem de sănătate. La noi nu e apa calda și ne comparam cu uk. E grav ce se întâmplă la ei pe un procent mare de vaccinați de unde putem trage o singura concluzie, imunitate de turma nu exista și aparent vaccinurile scad imunitatea organismului.