
Producţia fabricilor din China rezistă impactului taxelor vamale americane (Reuters)
Producţia fabricilor din China a încetinit în aprilie, dar a arătat o surprinzătoare rezilienţă, un semn că măsurile guvernamentale de sprijin au atenuat impactul războiului comercial cu SUA, care ameninţă să deraieze avansul celei de-a doua economii mondiale, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS), producţia industrială a crescut în ritm anual cu 6,1% în aprilie, încetinind de la un avans de 7,7% în martie, dar peste creşterea de 5,5% previzionată de analiştii intervievaţi de Reuters.
„Rezilienţa din aprilie este parţial rezultatul sprijinului fiscal masiv”, a apreciat Tianchen Xu, economist la Economist Intelligence Unit, referindu-se la cheltuielile guvernamentale majore.
Şi datele publicate recent privind exporturile au fost peste aşteptări, iar economiştii au spus că acestea au fost sprijinite de redirecţionarea livrărilor, iar ţările au cumpărat mai multe produse din China, pe fondul reorientării comerţului global, după taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump.
Totuşi, datele de luni arată şocul taxelor vamale americane şi măsurile de retorsiune adoptate de Beijing, a declarat Xu, adăugând că, „în pofida creşterii rapide din domeniul industrial, valoarea exporturilor aproape a stagnat”.
„Comerţul exterior al Chinei a depăşit dificultăţile şi a menţinut un avans solid, demonstrând rezilienţa puternică şi competitivitatea internaţională”. De-escaladarea tensiunilor comerciale ar fi în beneficiul creşterii comerţului şi a redresării economiei mondiale, a afirmat Fu Linghui, purtător de cuvânt al NBS.
Dar economiştii avertizează că abordarea imprevizibilă a administraţiei Trump ar putea continua să afecteze economiei chineză orientată spre export.
Sectorul imobiliar încă nu arată semne de revenire, preţurile locuinţelor stagnează, iar investiţiile în acest domeniu scad.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,1% în aprilie, după un avans de 5,9% în martie, dar sub creşterea de 5,5% previzionată de analiştii intervievaţi de Reuters.
De asemenea, măsurile adoptate de Guvern pentru majorarea cheltuielilor gospodăriilor au dus la o creştere de 38,8% a vânzărilor de electrocasnice.
Separat, datele NBS arată că rata şomajului a scăzut la 5,1% în aprilie, de la 5,2% în martie, deşi unele fabrici dependente de exporturile către SUA şi-au trimis angajaţii acasă.
În primul trimestru din 2025, economia Chinei a crescut cu 5,4%, depăşind previziunile. Autorităţile se aşteaptă anul acesta la un avans de aproximativ 5%, în pofida tensiunilor comerciale.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.