G4Media.ro

Producător agricol: Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor…

Producător agricol: Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor de materii prime. Acest lucru arată că România este o ţară subdezvoltată

Faptul că România este printre cei mai mari exportatori de materii prime nu este un motiv de laudă, ci  un motiv de îngrijorare deoarece arată că România este o ţară subdezoltată, a declarat pentru News.ro preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, care a adăugat că soluţia ar fi încurajarea exporturilor de produse finite.

“Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor de materii prime. Acest lucru arată că România este o ţară subdezvoltată. Trebuie să dezvoltăm producţiile finite. Ne interesează să fim primii în exportul produselor finite. Degeaba România este prima în cazul exporturilor de cereale”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele LAPAR. Acesta a mai afirmat că România preferă să exporte materie primă pentru că este şi mai uşor, spre deosebire de munca depusă pentru un produs finit.

“Munca este domnie în ţara noastră”, a subliniat Vasile.

Preşedintele LAPAR consideră că agricultura trebuie să se dezvolte şi să producă cât mai mult, având în vedere că România a făcut împrumuturi de pe piaţa externă de 150 de miliarde de euro.

“Culturile de primăvară şi de toamnă sunt bune. Sperăm să avem un rezultat bun până la sfârşitul anului, astfel încât să acoperim datoriile de anul acesta”, a completat Vasile.

Preşedintele LAPAR susţine că subvenţiile pentru agricultori nu încurajează dezvoltarea agriculturii. “Subvenţiile reprezintă o piaţă monetară care nu este gestionată cum trebuie şi atunci vine inflaţia şi cresc preţurile”, a explicat Vasile.

România a exportat anul trecut 16,4 miliarde de tone de produse agroalimentare către alte ţări, în scădere cu 17,4% faţă de 2019, când cantitatea a ajuns la 19,8 miliarde de tone, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Valoarea exporturilor din 2020 a scăzut cu 2,7%, la 6,9 miliarde de euro, faţă de anul anterior.

Primele trei ţări către care România a exportat în 2020 produse agroalimentare cu cele mai mari valori au fost Italia cu 770 de milioane de euro (în scădere cu 8,5% faţă de 842 de milioane de euro în 2019), Bulgaria cu 507 milioane de euro (în creştere cu 3%, la 492 milioane de euro în 2019) şi din Olanda 394 de milioane de euro(la acelaşi nivel cu valoarea înregistrată în 2019).

România a exportat anul trecut 11,4 milioane de tone de cereale, în scădere cu 19% faţă de 14,1 milioane de tone în 2019. Valoarea exporturilor de cereale a scăzut în 2020 cu 16,1% la 2,1 miliarde de euro, faţă de 2,58 de miliarde de euro în 2019. (Sursa: News.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ramura a industriei romanesti mai tinuta in puf ca agricultura nu exista. Se dau mii de euro pe hectar subventie ca sa se cultive. Fermierii primesc mii de euro despagubiri daca culturile sunt distruse de seceta sau ploi. Nici o alta industrie din Romania nu are atatea beneficii. Si cu toate beneficiile, preturile la alimente sunt mai mari ca in afara. 12 RON.kg de rosii de sera din Romania in piata. La supermarket, rosii cherry Spania 10 RON kg. Sincer, fermierii romani sunt cei mai nesimtiti din UE. Dupa ce ca primesc atatea subventii si isi vand produsele la suprapret, ei fac 0 investitii. Ei vor ca statul se le puna si in gura daca se poate. Pe urma se mira de ce lumea cumpara alimente din afara.

    • Vezi ca Romania nu are clima din Turcia sau mai stiu eu ce tara de la Mediterana sa produca ieftin si mult.
      Fara stimuli finaciari si protejarea pietei ei nu au cum sa elimine concurenta.
      De aici si deficitu de 19miliarde de euro anual.
      Mancati mere sperand sa fie produse in ro.
      Rosiile nu prea sutn ele din romania, usturoiul celebru made in China si multe altele.

    • Un comentariu foarte bun, dar vezi tu ca beneficiile și subvențiile din acest sistem a ajuns pe mâna mafiotilor. Nimeni nu controlează acești bani să ajungă în agricultură, subvențiile se acordă doar in baza unor hârtii depuse la Apia fără a cere nimic in schimb, fără controale pe teren de aia nenumarate cazuri de fraudă cu subvenții, fonduri europene bani care să ajute acestă ramură au luat alte direcții. In plus nu se cer minim niste criterii de acordare a subvențiilor asa se ajunge ca tractoristi analfabeți au ajuns asa zișii fermieri care se ocupă doar cu frauda. Despăgubirile de secetă se acordă cash iar nimeni nu investește acești bani în sisteme de irigații ci în vile ,suvuri și concedii.

    • Asa e. Hai sa nu comparam Romania cu Turcia si Spania. Hai sa o comparam cu Olanda, care are aceeasi clima, ba mai mult sunt langa M.Nordului.Romania si Olanda au cam acelasi numar de locuitori, dar diferentele in agricultura sunt gigantice. Olanda are doar 40.000 de km2 suprafata, pe cand Romania are 14,7 milioane hectare (147.000 km2) suprafata agricola, din care 8,3 milioane hectare (83.000 km2) suprafata arabila. In 2019, Olanda a exportat produse agriclole in valoare de aproape 95 de miliarde de dolari. Romania cu o suprafat agricola tripla cat toata suprafata Olandei abia exporta produse de 6,9 miliarde de euro. Frumos, nu?

    • @Alex corect! Vor doar sa primeasca subvenii moca! Au papat miliarde de euro pana acuma dar rezultatele nu sunt pe masura!

    • toti muncim in tara asta tu nu toti avem asa beneficii ca astia de lucreaza ei terenuri, sa nu uitam ca subventiile sunt si bani publici deci si de la noi din buzunarul nostru. in orice activitate iti asumi un risc dar vad ca aici nu ai riscuri faci nu faci productii statul iti da subventii , nu ploua statul iti da despagubiri, nu te controleaza nimeni , poti sa nu ai angajati poti lua doar zilieri . aun tot felul de scutiri nu platesc impozite statul le da rambursari de tva, subventioneaza motorina de dau pe ea 1,7 lei pe litru sunbventii de sute de euro pe ha iar ei nu ofera plus valaore economiei, cand au facut greva nu uitati ca au iesit cu utilaje de sute de mii de euro bucata cum ar fi ca tiriac si becali sa iasa in strada cu limuzinele ca nu le da statul lovele?

  2. Românii vor o ţară subdezvoltată, le place să fie săraci, de asta votează PSD şi PNL.

  3. Colonia periferică Romanica, are o economie subantreprenorială, taie păduri, exportă cereale, a vândut toate resursele, și a dat facilități multinaționalelor. Trai neneacă pe indigeni, iar majoritatea celor care au plecat sunt tot slugoi.

  4. Agricultura trebuie făcută mai compactă, comasarea terenurilor agricole ptr o mai bună gestionare și eficacitate corelat cu acordarea subvențiilor doar acelor care produc depozitează procesează și valorifică materia primă nu să fie acordate subvenții și beneficii de la stat la toți mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem. Suntem exportatori de materie primă și importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata de cea mai joasă calitate ,exportăm mâna de lucru ieftină ptr agricultură la alte state în loc să o păstrăm aici. Agricultura performantă se face prin aplicare de tehnologii nu după ureche .

  5. Auzi fermieri, reînființați CAP urile ftv rasa n gât de prăduitori și dați poporului să mănânce hrană autohtonă nu mizeriile occidentale care nu au gust și miros ordinarilor

  6. Are dreptate Nicu Vasile, cu toții vedem Tirurile de cereale care se îndreaptă către portul Constanta încărcate peste tonaj cu pestre 40 de tone net. Unde este sectorul de panificație si morărit, unde este sectorul zootehnic daca in magazine găsim făină din Ungaria si carne de peste tot numai de la noi nu. Unde este sectorul legumicol, viticol, pomicol, dacă in magazine găsim numai marfa de import. Dacă nu produce nimic agricultură noastră la ce le mai dăm subvenții? Agricultură noastră este o gaură in buget prin evaziune fiscală muncă la negru, fraude cu subvenții etc. Eu zic sa eliminăm subvențiile să vedem cine mai rămâne in agricultura.

  7. Corect ar fi reînființarea CAP unde lucrau milioane de români care acum sunt pensionari dar după agricultura asta sclavagista nu mai avem pensionari. Când agricultura era compactă și existau SMA, IAS, CAP depozite , fabrici de tot felul unde se procesa materia primă, abatoare, fabrici de conserve. Acum toți vor să muncească un pic în campanie să aibă numai cultură mare să vândă tot direct de pe câmp cu tirul.

  8. @Ron Țin Țin: asa s-au învățat fermierii să se plângă încontinuu dar în fiecare an își iau jeepane își mai fac cate o vila mereu își schimbă utilajele își fac concediile pe afară cu bani publici din subvenții. Subvențiile trebuie acordate după gradul de angajare de personal din mediul rural, doar la acei ce au mai multe ramuri agricole cum ar fi cultură mare cu sector zootehnic , au un lanț de procesare valorifică produsele în magazine proprii sau online. Se pot asocia mai mulți fermieri dar nu vor ca se fură intre ei și nu știu care este mai mare șef,patron sau boss. Subvențiile nu trebuie acordate cash în mână fermierilor ca nu ajung banii in agricultură sau despăgubirile de secetă să se acorde în instalații de irigații. Curge apă pe lângă ei dar nu vor să irige e mult mai simplu sa îți dea statul despăgubiri. Urmăriți siturile de profil să vedeți ce scheme de plată au și câte facilități miliarde de euro sunt pompate în agricultură dar în schimb nu ofera nimic. Agricultură fără o industrie aferentă este nulă.

  9. Câtă nepăsare au autoritățile statului, ce simplu este să vezi ce bani primește un fermier, necorelarea intre autoritățile statului face că acest sistem să fie raiul evazionistilor a muncii la negru și a mafiotilor dornici de îmbogățire rapidă. Se poate vedea la Apia câte HA declară fermierul și se poate verifica pe teren cu cine lucrează terenul și câte HA lucrează de fapt ca au fost destule cazuri când terenuri necultivate și trecute cultivate să încaseze subvenții și beneficii de la stat. ANAF ITM pot merge pe teren să vadă la ce acordă ramburasiri de tva să vadă dacă tot ce trece fermierul pe factură există și pe teren. Agricultura se face cu zilieri nu cu angajați cu caracter permanent iar statul și ziliierii pierd mult. Cum să acorzi miliarde de lei unui PFA fără angajați, sau Apia să dea subvenții ptr 500 de ha la unul dar ăla nu are o magazie unde să depoziteze cereale sau un mic lant de desfacere. Se vinde tot de pe câmp cu tirul și se plâng că nu este profitabilă agricultura. Mergeți în satele românești să vedeți sărăcie lucie cum subvențiile nu aduc plus valoare economiei sau să creeze locuri de muncă. Se plâng fermierii ca nu au forță de muncă dar cine ar lucra la ei la negru doar in campanii iar în rest tu cu ce trăiesti, ai nevoie de o carte de muncăde un venit stabil lunar . O rasă mai spurcată ca asa zișii fermierii nu ai sa vezi . Sunt ajutați din toate directiile sunt lăsați în pace nimeni nu îi controlează nimeni și tot ei se supără ca vacarul pe sat. Ce bine ar fi dacă subvențiile ar dispărea.

  10. Alex ,stii cu ce se maninca agricultura,sau nu vrei sa probezi macar 1 ,2 ani la cimp ca sa poti vorbi timpenii de a tale dupa aia?