G4Media.ro

Problemele anilor 90 revin: ELCEN și RADET, dispută pe datoria istorică uriașă…

Problemele anilor 90 revin: ELCEN și RADET, dispută pe datoria istorică uriașă care blochează fuziunea

Fuziunea dintre Radet şi Elcen ia o nouă întorsătură, transformându-se în război făţis. Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a acuzat Primăria Generală şi administratorul judiciar al RADET, Rominsolv, că „au blocat sistematic procesul de organizare a companiilor”. În replică, primarul Gabriela Firea a anunțat că nu va plăti nicio datorie ELCEN. În dispută a intervenit şi Consiliul Concurenţei, care a spus că orice ban dat de către primărie furnizorului de agent termic este considerat ajutor de stat.

Sierra Quadrant acuză primăria că practică un „discurs dublu”, „dezinformează”, că nu vrea să plătească datoria istorică către Elcen şi că într-un final, blochează procesul de reorganizare a celor două entităţi.

„Reamintim faptul că, în spiritul unei abordări constructive, creanța istorică inițială a fost reevaluată de la 3,7 miliarde de lei la 1,095 miliarde de lei. Acest raport de evaluare, prins în Planul de reorganizare a ELCEN, nu a fost contestat de RADET, companie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, fapt ce atestă recunoșterea și acceptarea tacită de către PMB cu privire la asumarea asigurării finanțării datoriilor RADET către ELCEN în valoare de 1,095 miliarde lei. Cu toate acestea, deși la nivel declarativ reprezentanții PMB dau asigurări cetățenilor și celorlalte autorități publice că Primăria face tot ce îi stă în putință pentru a contribui la refacerea sistemului de termoficare din București, în fapt, demersurile acestora se înscriu exclusiv în direcția blocării procesului de reorganizare a ELCEN și RADET, prin refuzul recunoașterii creanței de 1,095 miliarde de lei. Lipsa oricăror demersuri din partea PMB care să garanteze RADET că PMB va finanța plata datoriei, corelată cu refuzul constant al ROMINSOLV de a preciza sursa de finanțare în cadrul Planului de reorganizare, ridică suspiciuni rezonabile cu privire bunele intenții care ar trebui să guverneze acțiunile celor doi actori implicați direct în procesul de insolvență a RADET, în condițiile în care viața a milioane de locuitori și agenți economici, dar și funcționarea a câtorva mii de spitale, școli și grădinițe depind de sistemul de termoficare din București”, se arată într-un comunicat Sierra Quadrant remis G4Media.ro.

La scurt timp după atacul administratorului judiciar al ELCEN-ului, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a confirmat practic eşecul fuziunii. Aceasta spune că nu recunoaşte datoria de 3,7 miliarde pe care RADET o are către Elcen şi prin urmare, nu o va plăti. „Nu avem cum să acceptăm suma prevăzută de ELCEN în planul de reorganizare, de administrator, şi anume să plătim 3,7 miliarde de lei, o sumă care nu e prevăzută în contabilitatea noastră. Nu putem să recunoaştem această sumă. Noi avem o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care prevede expres şi care este literă de lege pentru noi, că nu avem această datorie – decât cea pe care am recunoscut-o, de 1,2, şi doar aceea poate fi plătibilă”. a declarat Firea în cadrul unei conferinţe de presă.

Şi mai mult decât atât, pentru a-şi susţine poziţia, edililul invocă şi o recentă opinie a Consiliului Concurenţei. Opinie dată în urma cerererii Rominsolv, administratorul judiciar al RADET. Potrivit documentului consultat de G4Media.ro, PMB nu ar avea obligaţia legală de a achita cu titlul de despăgubire suma de 1,095 miliarde lei. Sumă care reprezintă datoria iniţială fără a adăuga penalizările. Asta pentru că, spune Consiliul Concurenţei, în cazul în care primăria ar plăti această datorie, s-ar crea un „avantaj economic pentru regie, măsura ar reprezenta un ajutor de stat”.

Unii dintre specialiştii în energie sunt de părere că în urma acestei lupte, RADET este cel dezavantajat şi nu în ultimul rând, bucureştenii afectaţi. „Dacă primăria spune că nu dau datoria către ELCEN, ELCEN poate să spună că nu mai dau căldură Bucureştiului şi mă păstrez cu livrările de energie electrică doar pentru sistemul de energie electrică. În condiţiile astea, Bucureştiul să se descurce. (…) Eu spun că dacă luăm în considerare faptul că deşi nu i s-au plătit banii pentru căldură, ELCEN se susţine deja. Cum credeţi că a rămas în viaţă până acum? El produce energie electrică şi căldură în centrale de termoficare. În momentul în care căldura nu e plătită, ELCEN trăieşte din banii pe care-i câştigă din energie electrică”, a declarat pentru G4Media.ro Ionuţ Purica, expert în energie al Academiei Române. Purica mai este de părere că autorităţile ar trebui să caute soluţii, să realizeze un plan de redresare eficient şi să lase polemicile pe locul doi.

Asta pentru că în războiului replicilor şi al ineficienţei pică la mijloc cei peste 1,2 milioane de bucureşteni care locuiesc în cele 560.000 de apartamente racordate la RADET.

G4Media.ro a scris în repetate rânduri despre pierderile colosale ale RADET. În fiecare oră se scurg în pământ din cauza avariilor 2.000 de tone de apă fierbinte, echivalentul a 170.000 euro.

Pe 8 martie, judecătorul sindic va decide dacă RADET va intra sau nu în faliment. De curând Primăria Capitalei a înfiinţat două companii municipale (Termoenergetica şi Energetica Servicii) tocmai pentru a prelua activitatea şi patrimoniul regiei în cazul unui faliment. Trecute la limită prin Consiliul General cu votul a 2/3 dintre consilieri, hotărârea de înfiinţare a celor două companii trebuie supusă din nou votului. Asta pentru că aceasta ar putea fi nulă de drept deoarece un consilier PSD, Mircea Ardeleanu, a votat înființarea acestora la pachet cu numirea fiicei sale, Ardeleanu Georgiana, în Consiliul de Administrație al uneia dintre firme. Acesta este al treilea eşec al Primăriei Generale în demersul ei de a înfiinţa o companie pentru preluarea Radet-ului dacă este să luăm în calcul şi anularea în instanţă a primei companii făcută în acest scop. Energetica SA.

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani. În prezent se află în insolvenţă şi are o datorie către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.

Foto: Centrală ELCEN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. 1) “datorie reevaluată de la 3,7 miliarde de lei la 1,095 miliarde de lei” – cum se face o reevaluare d’asta asa, de la intreg la 30%, cu sume astronomice!?! Teoretic sunt banii nostri acolo, nu…. !?!

    2) “spune Consiliul Concurenţei, [ca] în cazul în care primăria ar plăti această datorie, s-ar crea un avantaj economic pentru regie, măsura ar reprezenta un ajutor de stat” – ajutorul de stat se da fara nicio obligatie trecuta, ori aici vorbim de o datorie. Cand o institutie de stat isi plateste datoriile se cheama ajutor, nu plata!? Pai, atunci, termenul corect ar fi “pomana” sau “sa fie primit”, nu?

    3) Primaria infiinteaza o noua companie municipala, care preia serviciile Elcen si RADET sau doar RADET?

    Daca le preia pe ambele, cum dispare datoria de 1,2 miliarde prin asta?
    Daca preia doar serviciile RADET, atunci ELCEN-ul, prin masa credala, o sa ia toate bunurile RADET iar primaria va cumpara iar mijloace fixe ca sa doteze compania municipala. Bun. Si in pasul doi, de ce ar livra ELCEN-ul caldura catre compania municipala, dat fiind ca ar livra aceleiasi entitati (Primaria) care tocmai i-a dat o mare teapa?

    4) Una din companiile municipale au ca actionari si Primaria Chiajna si Primaria Popesti Leordeni – cu 0,005%. De ce ar vrea Chiajna si Popesti Leordeni-ul sa fie actionari, cu o cota atat de mica!? Care este scopul si smecheria legala aici!?!

    Una peste alta nu inteleg cum spera sa rezolve asta problema (accept si explicatii ce includ ordin politic dat birocratilor din ELCEN, sa accepte pierderea si sa livreze in continuare agent termic catre cine vrea Primaria … dar contabil se poate asta?!?)

  2. Problemele anilor 90 nu au disparut nici-o data.Numai pilotii orbi nu au vazut de 28 de ani dezastrul din cogenerare/termoficare.

  3. 🙂 vs : – ) vs. 🙂

    😀 vs. : – D vs. 😀

    👿 and :ideea:

  4. 😆
    😀 😳
    🙁 😥
    😮 👿
    😯 😈
    😕 🙄
    😎 ❗
    😡 ❓
    😛 💡
    😐 ➡
    😉 :mrgreen:

  5. 🙂 , 😀 , 🙁 , 😮 , 😯 , 😕 , 😎 , 😡 , 😛 , 😐 , 😉

    😆 , 😳 , 😥 , 👿 , 😈 , 🙄 , ❗ , ❓ , :ideea: , ➡ , :mrgreen: