G4Media.ro

Printre sporurile care vor fi evaluate a fost amintit și cel de…

Foto: gov.ro

Printre sporurile care vor fi evaluate a fost amintit și cel de „suprasolicitare neuropsihică”: în justiție acesta ajunge la peste 5600 lei, iar în sănătate la 2300 lei

În noua lege a salarizării, se va încerca o echilibrare a veniturilor, a comentat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a enumerat și-o serie de sporuri care produc o amplă inechitate în sistemul public de salarizare.

Ca exemplu, Turcan a amintit sporul de „suprasolicitare neuropsihică”, a cărui care diferă foarte mult, în sectorul de justiție și cel de sănătate.
„Sunt categorii profesionale care consideră necesar acest spor, dar el este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de peste 29.200 lei, cu un spor de solicitare neuropsihică de peste 5.600 lei, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.200 şi un spor de solicitare neuropsihică de peste 2.300 de lei”, a comentat Turcan, miercuri seară, la Antena 3.
Ea a explicat că acest spor există și în sistemul de Educaţie, dar că profesorii ar prefera mai degrabă creşterea grilei de salarizare, „care a rămas mult în urma altor categorii profesionale”.

Foto: gov.roviewscnt

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. O mare minciuna, media salariilor magistratilor e pe la 10 000 de lei, nicidecum cum minte doamna, iar sporurile sunt sub 30%, in niciun caz 85% in justitie. Dar justitia deranjeaza pe toata lumea si e la moda sa arunci cu pietre in magistrati, sa scuipi ura, desi un magistrat invata pentru a ajunge in functie mult mai multa carte decat au majoritatea ministrilor din acest Guvern.

    • Magistrații au cele mai mari salarii și pensii din România și rezolva câte 2 dosare pe an, cât despre marea învățătură a magistrilor e evidenta mai ales când te uiți la exemplare gen Portocala care e un fel de Avicena. Apropo cât mai e șpagă la INM ultima data era 60 de mii de euro?

    • Pentru Coco (nume predestinat): Mai copile, tu stii ce vorbesti? Lasa laturile si pune mana si informeaza-te corect! Doamna politruca USL-ista pusa vremelnic intr-o functie care o depaseste cu muuuuult, face referire la salariile brute si sporurile aferente pentru cea mai inalta instanta din Romanica: Inalta Curte. In privinta sporurilor de orice fel, este lege aplicabila tuturor: acestea nu pot depasi 30% din salariul brut! Dar na, cine sa vorbeasca de lege in tara asta, nu mai bine manipulam? Chestia cu 2 dosare pe an este pentru prosti si lipsiti de constiinta: pana si-n Racari s-a ajuns la 100 de dosare per luna, dar intereseaza asta pe talpa tarii? Pe „Portocala” l-a omorat lipsa de caracter nu stiinta de carte (care nu-i lipseste de loc, dar de loc…). Spaga la INM: p-aia cu „60’da mii” ai auzit-o la haznale sau oi fi si tu unul d-aia de au incercat vreo 5 ani si s-au lovit cu fruntea si diploma „Bioterista” din dotare de poarta INM-ului? In rest, poate doamna politruca de la „Munca si…restul” mai bine ar face niste controale temeinice in toate institutiile juridice platite de la buget, odata cu ea ar ramane uimiti si talpa tarii sa afle ca sistemul de salarizare nu se aplica unitar in justitie: magistratii din „sali” (aia cu 100 de dosare per luna…) raman cu „zona zoster” si venit salarial ciuntit, iar aia din CSM, minister, plus toate/toti vioricii costiniu sau liutele savonea maximul posibil inventat pentru astfel de specimene, nu pentru magistratii care-si fac treaba. Dar adevarul nu cred va intereseaza, e „mai romneste” sa manipulam, ce atata informare si corectitudine, astea-s fara sare si piper, n’asa?

    • stimata doamna,

      va citez, cu respect, art 25 din Legea salarizarii unitare:
      „Limitarea sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a altor drepturi
      (1) Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.”
      este vorba de 30 % din SUMA SALARIILOR, nu pe persoana…deci daca am eu, ca ordonator de credite, salarii de 100delei, pot acorda inca 30 de lei sporuri, suma pe care o pot imparti cam asa: la 10 angajati le dau spor de 85% din cei 30 de lei, iar la ceilalti restul…
      grea matematica asta…

  2. Păi da, că dom’ jude și dom’ dr. își cam suprasolicită creierașele de câte ori iși îndeasă in buzunare plicurile A6…

    • Hai că medicii mai trebuie să gîndească cînd pun un diagnostic, dar magistratii dau sentinta după cum vine ordinul de ”sus”.

  3. Iar profesorii au un spor de 200 de lei. …dat fiind ca este un spor ar fi echitabil sa fie la toți la fel. Maxim 300 lei

  4. Salariu de baza 29.200 lei la un magistrat ?!
    Ce face asta de banii astia mai nene ?!
    Cu cite guri maninca ?
    In cite case locuieste ?
    Cite autoturisme are nevoie ?
    Multa nedreptate si batjocura fata de cei care trudesc pe salarii de 1500 lei .

  5. In țara corupției un spor de „suprasolicitare neuropsihică” ajunge la peste un salariu și jumătate. Ce kkt sa mai zici. Cum era: toți pentru justiție? Toți proștii pentru justiție e mai aproape de adevăr. Iar despre sărmanii medici…păi cred și eu e un stres sa ai joburi și la stat și în nspe mii de clinici private. Dar tot de la prosti trebuie plătit sporul. Morții mamii voastre de jigodii ordinare.

  6. BLA, BLA, BLA !

  7. Doamna Turcan simte ca vine sa o ia DNA. Panica mare! Un judecator cu 3 ani vechime are salariul de baza 7.000 de lei. Asta inseamna ca dupa toate sporurile, dar si dupa toate taxele, ia cam 5800 lei in mana, in timp ce rezolva in medie 1000 (una mie) dosare, dintre care unele pot avea si zeci de mii de file, lucrand de cele mai multe ori si duminica, fara a apuca sa efectueze toate zilele de concediu legal.

  8. Asta minte cum respira. Nu se va atinge nimeni de sporurile magistratilor, niciodata! Puterea lor este infinita.

  9. Tot da din gura dar nu vine cu situatia negru pe alb.
    De la A la Z in domeniul x salariul pe luna x a fost atat + sporul asta si ala.
    Ce atata gargara.
    Da un judecator are 100 de cazuri altul 2 ca e tinut rezerva de SRI/DNA pentru cazurile lor cu dedicatie.Ala saracu se agita sa citeasca 100 de dosare si altul 2? si are salariul egal? pensia la fel?
    Sunt sigur/sper ca exista o anumita clasificare a cazurilor:simplu/complex si renumerat omul bazat pe asta.
    Daca ai o problema in valoare de 5 lei procesul tu dai bonus egal cu un caz de frauda de 1m de coco?

  10. Eu nu inteleg necesitatea unui astfel de spor. Munca, in sine, fiindca presupune un astfel de efort, este mai bine remunerata…. deci un astfel de spor este deja inclus in salariu. Atunci hai sa facem toate salariile egale… diferenta sa fie data de sporuri.

  11. Intrebare: Exista careva in Romania care sa aiba vreo asteptare mareata de la cele 2 Legi pe care ni le pregateste Raluca Turcan: Legea salarizarii si Legea Pensiilor?!!!
    Eu NU, dimpotriva!
    Raluca Turcan spune la oricare TV ajunge ca GARANTEAZA ca nici o Pensie aflata in Plata NU va scadea, in timp ce minunata ei Lege a pensiilor va ELIMINA Inechitatile existente acum si va pune ca principiu maret EXCLUSIV Contributivitatea!!
    Pai, acel Coeficient de corectie aplicat din 2013 e cel care introduce CEA MAI MARE INECHITATE!
    In 2020 si in 2021 Coeficientul de coretcie aplicat la Pensiile publice e de 1,41, adica Punctajul mediu anual al celui care se pesnioneaza CRESTE Artificial(conform unei OUG data de Ponta in Ianuarie 2013!) cu 41%!!!
    Intrebare: pentru cei care s-au pensioant in 2020 sau 2021 si au PRIMIT acel Coeficient de Coretcie de 1,41, sa intelegem ca Pensia obtinuta va ramane asa cum e acum, cu acea marire care NU are nimci in comun cu CONTRIBUTIVITATEA!???
    Eu m-am pensionat in 12 Ianuarie 2013 si am primit la Calculul pensiei un Coeficient de corectie de 1,06, adica Punctajul anual obtinut de mine de-a lungul anilor a fost marit cu 6%!!!
    In 2020 si 2020, cei Pensioanti au avut Punctajul marit cu 41%!!
    Coeficientul de corectie are valori diferite in fiecare An, functie de niste indicatori Economici, care NU au treaba cu Contributivitatea, dar Raluca NU aminteste niciodata depsre acest Coeficient de corectie care introduce cea mai MARE Inechitate in Sistemul public de Pensii!!
    Curata „echitate” ne pregatesti, Raluco!!

    • Scuze, pe 12 Februarie 2013 m-am pensionat(sotul meu a citit postarea si a observat greseala!)!!!!
      Coeficient de corectie 1,06!!!