G4Media.ro

Primul tren autonom a fost testat cu succes în Germania

Sursa foto: Pixabay

Primul tren autonom a fost testat cu succes în Germania

Un tren fără conductor a efectuat luni primele sale călătorii demonstrative pe o reţea urbană din Hamburg, Germania, o „premieră mondială”, potrivit companiilor Deutsche Bahn şi Siemens, pentru care această tehnologie ar urma să permită îmbunătăţirea regularităţii traficului feroviar, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Începând din luna decembrie, patru trenuri autonome vor intra în serviciu în acest oraş portuar din nordul Germaniei, în cadrul unui proiect de modernizare a reţelei de trenuri urbane, ‘S-Bahn’.

„Deutsche Bahn şi Siemens au pus la punct primul tren din lume care rulează singur”, au anunţat cele două companii într-un comunicat de presă.

Tehnologia nu necesită o cale ferată specială, trenul autonom rulând pe aceeaşi reţea ca şi trenurile pilotate de conductori umani. Cu toate acestea, un mecanic de locomotivă este prezent în cabina de pilotaj, din motive de securitate. Însă trenul efectuează toate manevrele, de exemplu în depouri, în deplină autonomie.

Tehnologia autonomă, care se bazează pe un protocol european de comunicare digitală, ar urma să permită majorarea, cu până la 30%, a numărului de pasageri transportaţi, îmbunătăţind simultan punctualitatea şi reducând cu 30% consumul de energie, susţine directorul conglomeratului industrial Siemens, Roland Busch. „Tehnologia este deja omologată”, a precizat Roland Busch.

Pentru operatorul feroviar al Deutsche Bahn, automatizarea ar urma să permită „o ofertă îmbunătăţită fără a construi noi kilometri de cale ferată”, susţine directorul companiei, Richard Lutz.

În Franţa, compania naţională de căi ferate SNCF şi partenerii săi industriali, printre care se numără Alstom, Boschşi Thales, şi-a propus să introducă în circulaţie un prototip de tren autonom în 2023.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Cu alte cuvinte niste someri in plus.

    • Pentru o țară cu populație în curs de îmbătrânire și care are nevoie să importe forță de muncă, joburile desființate sunt vești bune.

    • În România trenurile au mecanici cu salarii mari, 4000-7000 lei net.

    • Un român prost poate gândi așa, da. Un neamț deștept știe că trenurile alea sunt proiectate și administrate de niste oameni; deci joburi noi, care nu existau înainte, de complexitate mai mare și mai bine plătite.

    • Mentalitate romaneasca si frica de dezvoltare: automatizarile inseamna profit crescut si reconversie profesionala. Oamenii ca tine saboteaza evolutia si lucreaza impotriva propriilor angajatori. Mai departe de casoer mega nu te duce capul

  2. Acum 25 de ani am ajuns in Lille si am mers cu un metroul….am fost socat sa vad ca nu exista un mecanic.
    Acum – precum in romanul cu acelasi nume – dupa 20+ de ani parca nu mai e o noutate…

  3. Răspunsul este in postarea ta: METROU
    Aici se vorbește de trafic la suprafață.

  4. Mai trebuie testat cum merge şi cu şina furată de haurari.

  5. AFP a fost „preluată de Agerpres”?

    În rest, nimic nou sub cer! Din septembrie 2009, pe o parte a reţelei metroului din Nuernberg circulă şi trenuri automate. La Hamburg, reţeaua S-Bahn este separată aproape în totalitate de celelalte reţele de cale ferată .