
Primarul Braşovului vrea să introducă mese calde în şcoli şi grădini de zarzavat urbane
Primarul Allen Coliban vrea să implementeze în municipiul Braşov mai multe proiecte inspirate din modelul francez al oraşului înfrăţit Tours, pe care l-a vizitat la sfârşitul lunii trecute, în prima sa deplasare oficială în străinătate, potrivit Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„În primul rând, pe zona socială, am vizitat bucătăria centrală, o facilitate care produce 8.000 de mese pentru şcolile din Tours aflate în subordinea primăriei, dar şi pentru cantine sociale, centre de bătrâni şi aşa mai departe. Este o soluţie pe care cred că o putem analiza şi replica şi în contextul legislaţiei româneşti, mai ales că avem nevoie de soluţii pentru a oferi masă caldă în şcoli. Anul viitor vom avea bugetat un studiu în acest sens, astfel încât să găsim cea mai bună soluţie pentru a oferi elevilor din Braşov o masă caldă”, a explicat edilul.
O altă idee pe care primarul Braşovului îşi propune să îl implementeze, ca proiect pilot, este ,”Recreaţia în iarbă”, care înseamnă reorganizarea spaţiilor din curtea şcolilor, astfel încât să se creeze zone verzi dedicate relaxării pentru elevi şi profesori.
Totodată, primarul Braşovului ar putea replica proiectul municipalităţii din Tours privind amenajarea unor grădini de zarzavaturi şi livezi urbane.
„Legat de strategia verde şi de ceea ce la Tours se numeşte ‘Natura în oraş’ – un plan pe cinci axe care implică şi comunitatea în mod direct – mi-au plăcut câteva proiecte, mai ales amenajarea de grădini urbane în spaţii dintre blocuri. Aceste spaţii publice care până nu de mult erau spaţii verzi au fost transformate, cu implicarea peisagiştilor şi experţilor din primărie, în grădini urbane care produc, pe 300 de metri pătraţi, aproximativ 800 de kilograme de zarzavaturi şi de legume în fiecare an, legume care le sunt oferite cetăţenilor din zonă. Totodată, aceste grădini au un rol educativ, propunându-şi să implice cetăţenii şi să îi înveţe pe cei mai tineri despre natură şi despre felul în care pot să facă grădinărit. O idee similară este şi cea legată de livezi urbane, tot în zonele dens locuite, care înseamnă amenajarea spaţiului verde cu pomi fructiferi şi corelarea planurilor de amenajare cu specificul zonei şi cu doleanţele cetăţenilor”, a menţionat Coliban.
Tours este unul dintre primele oraşe cu care Braşovul s-a înfrăţit începând cu anul 1990, iar viceprimarul localităţii, Elise Pereira Nunes, a participat, în septembrie, la Braşov, la Forumul Oraşelor Verzi. (Sursa foto: Facebook / World Vision Romania)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii