G4Media.ro

Primarii marilor orașe denunță tentativa guvernului de a le tăia bugetele în…

Viorica Dancila conduce sedinta de Guvern, joi, 22 februarie 2018. Inquam Photos / Karina Knapek

Primarii marilor orașe denunță tentativa guvernului de a le tăia bugetele în 2019: ”Forţa primarilor este totuşi mare şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie”

Șefii Asociației Municipiilor din România critică intenția guvernului de a tăia în 2019 bugetele marilor orașe, prin eliminarea sumelor compensatorii stabilite anul trecut.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, şi preşedintele executiv AMR, Ilie Bolojan, au atras atenţia, vineri, asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut, transmite Agerpres.

Ilie Bolojan a apreciat că, dacă intenţia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta „un dezastru” pentru bugetele oraşelor din România.

„Guvernele României, de toate culorile politice, până anul trecut au menţinut o stabilitate în ceea ce priveşte repartiţia banilor pentru autorităţile locale. (…) Era un procent din această categorie, de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectaţi de pe teritoriul unei localităţi, direct primăriei. (…) Impozitul pe venitul global era la data respectivă una dintre cele mai importante surse de venit ale autorităţilor locale din România, bani din care realizam principalele investiţii. Anul trecut s-a adoptat o măsură care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. (…) În această situaţie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a însemnat o diminuare cu 40% şi a veniturilor noastre directe”, a precizat primarul municipiului Oradea.

El menţionat că anul trecut Guvernul a anunţat că e vorba despre o măsură temporară şi că au fost alocate şi sume compensatorii pentru bugetele locale. Ilie Bolojan a adăugat însă că, în urma unei discuţii purtate în această săptămână la Ministerul de Finanţe, a reieşit intenţia Guvernului de a renunţa la mecanismul de compensaţii.

„Aceasta ar însemna reducerea veniturilor noastre din această categorie de impozit cu aproximativ 40% faţă de anii anteriori, lucru care este total inacceptabil şi care practic ne distruge bugetele de investiţii pentru anii următori. (…) Menţinerea acestui procent de 43% va însemna pentru municipiile cele mai mici pierderi de 2 – 5 milioane de euro, pentru cele medii între 10 şi 15 milioane de euro, iar pentru cele mari – pierderi de peste 20 – 30 de milioane de euro”, a mai spus Bolojan, citat de Agerpres.

„În acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) – cea mai importantă componentă a bugetului local – au pierdut aproximativ 26%. Este enorm de mult. Şi aşa primăriile aveau mari probleme cu finanţarea, şi aşa astăzi noi avem probleme foarte grave. Cu această subfinanţare nu se face altceva decât să se agraveze situaţia primăriilor în general şi a municipiilor în mod special… Am înţeles că există o intenţie şi chiar ni s-a prezentat la Ministerul de Finanţe intenţia de a se da mai mult către consiliile judeţene şi mai puţin către primării. Considerăm că este profund în neregulă acest demers”, a declarat și Robert Negoiţă.

În acest sens, primarul a precizat că la nivelul consiliilor judeţene există tendinţa de a aloca bani mai degrabă către localităţile mici.

„Ni se spune că urmează să redistribuie Consiliul Judeţean, într-un soi de echilibrare bugetară. Or, aici, în mod special, municipiile au de pierdut, pentru că judeţele, în general, la redistribuire dau bani către comune şi sate şi foarte rar – şi mai mult deloc – către oraşele mari, pentru că spun că municipiile sunt oricum mai bine finanţate decât comunele, ceea ce este adevărat, dar cred că pe acest model condamnăm oraşele mari la subdezvoltare. De ce? Pentru că pur şi simplu aceste venituri, în proporţie de 75 – 80% sunt produse în oraşele mari. Ar trebui ca cea mai mare pondere a impozitelor care sunt plătite în oraşele mari să rămână acolo unde sunt plătite, pentru a ajuta la dezvoltare”, a arătat el.

„Forţa primarilor de municipii este totuşi mare în România şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie. Noi, în toată activitatea Asociaţiei Municipiilor, am avut un comportament strict administrativ, am evitat aspectele politice, am dialogat cu toate forţele cu care la un moment dat viaţa ne-a pus în colaborare, fiind în Guvern diferite formaţiuni politice, dar ce se întâmplă acum este o agresiune la adresa noastră, pe care nu o putem lăsa fără răspuns. Eu sper totuşi ca oamenii cerebrali, care înţeleg ce înseamnă administraţia şi proiectele, vor lua nişte decizii corecte pentru România pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte repartiţia corectă, echilibrată şi normală a fondurilor pentru autorităţile locale”, a mai spus Ilie Bolojan, potrivit Agerpres.

Foto: Inquam Photos / Karina Knapek

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. „nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie”! I-auzi dom’le! Cred ca Dragnea a facut pe el de frica.

  2. Mă întreb ce factura ramane de plătit după invazia acestor lăcuste!! Investiții ioc, absorbție fonduri europenw ioc, bulversarea întregii economii, împrumuturi uriașe, mai nou și devalizarea companiilor de stat prin fondul „suveran”…
    O adevărată subminare a țării…

  3. Mie mi se pare clară intenția PSD-ului. Vor lua banii de la primării că să-i distribuie politic prin intermediul prefectului iar o bună parte nu se vor mai distribuii niciodată.
    În viziunea PSD prea își luase avânt Clujul, Oradea și cu orientare politică diferită de a Grupului Infracțional PSD.

    • Cearta intre ciumeți. Ia spune de cate ori ai auzit să iasă în media primarii ,,liberalii” din axa Cluj-Oradea-Arad-Timisoara sa critice vehement guvernul și pesedeu ? Stau toți la cutie de doi ani.