G4Media.ro

Primăria Tokyo a început să emită certificate de uniune cuplurilor de acelaşi…

Photo by Wojtek Radwanski / AFP

Primăria Tokyo a început să emită certificate de uniune cuplurilor de acelaşi sex care trăiesc sau muncesc în capitala japoneză/ Certificatele permit anumite drepturi cuplurilor gay ca în cazul partenerilor căsătoriți/ Căsătoriile gay nu sunt permise

Primăria Tokyo a început marţi să emită certificate de uniune cuplurilor de acelaşi sex care trăiesc sau muncesc în capitala japoneză, o măsură aşteptată de mult timp, într-o ţară în care nu există căsătoria gay, relatează AFP.

Japonia este singura ţară din G7 care nu recunoaşte uniunile între persoane de acelaşi sex, deoarece Constituţia japoneză prevede că o ”căsătorie nu poate avea loc decât cu consimţământul reciproc al celor două sexe”.

Certificatele emise de către oraşul Tokyo le permit cuplurilor de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBTQ) să fie tratate la fel ca şi cuplurile căsătorile în privinţa anumitor servicii publice legate de locuinţe, în domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale.

Primăria arondismentului Shibuya, un cartier la modă din Tokyo, a fost prima din Japonia care a propus un astfel de certificat, în 2015.

Peste 200 de municipalităţi sau autorităţi locale i-au urmat exemplul de atunci.

DREPTURI DIFERITE FAŢĂ DE O CĂSĂTORIE LEGALĂ

Aceste certificate sunt departe de a conferi aceleaşi drepturi ca o căsătorie legală, însă noul statut propus de către Primăria Tokyo reprezentă un progres pentru Miki şi Katie, două femei care, mult timp, nu au dispus de nico atestare oficială a vieţii lor comune.

”Cea mai mare temere a mea era că vom fi tratate ca şi cum am fi străine una faţă de cealaltă în cazul unei urgenţe”, declară AFP Miki, o japoneză în vârstă de 36 de ani, alături de prietena sa, Katie, în vârstă de 31 de ani. Ele au preferat să fie identificate doar după prenume.

În lipsa certificatului, fiecare dintre ele obişnuia să strecoare în portofel un bileţel cu coordonatele celeilalte, în cazul unei urgenţe.

”Însă ne părea că documente oficiale, validate de către autorităţile locale, ar fi fost mult mai eficiente”, declară Miki.

Până vineri, la 28 octombrie, 137 de cupluri ceruseră un certificat de uniune, anunţa săptămâna trecută guvernatoarea Tokyo, Yuriko Koike.

Există speranţe mari că emiterea unor astfel de certificate – atât rezidenţilor capitalei, cât şi celor care trăiesc la periferie dar muncesc în Tokyo – va ajuta în lupta împotriva discriminării lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor în Japonia.

UN ”MARE PAS ÎNAINTE”

Prin acest nou sistem din Tokyo, ”sper sincer să putem accelera eforturile în vederea creării unei societăţi în care drepturile minorităţilor sexuale să fie protejate şi să fie făcute mai egale”, a subliniat, într-o conferină de presă, activita LGBT Soyoka Yamamoto.

Soyoka Yamamoto şi partenera sa, Yoriko, trăiesc împreună de peste zece ani.

Ele au primit certificatul uniunii de la Primăria Tokyo marţi.

”Sper să putem de-acum să avem acces în diverse locuri şi la diverse servicii fără să ne explicăm relaţia”, a declarat Yoriko, care salută decizia capitalei drept un ”mare pas înainte”.

Un sondaj realizat în 2021 de către televiziunea publică NHK arăta că 57% dintre persoanele intervievate erau în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Însă Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta conservatoare) este foarte ezitant faţă de o eventuală reformă legislativă în acest sens.

Dezbateri juridice pe această temă par să dureze.

În iunie, un tribunal din Osaka (vest), a respins trei cupluri de acelaşi sex care au depus plângere împotriva statului japonez, apreciind că nerecunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex nu este contrară Constituţiei.

Invers, în 2021, un tribunal de la Sapporo (nord) a estrimat că situaţia actuală încalcă dreptul la egalitate, garantat de Constituţia japoneză.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Să mă …pe pozele voastre.

  2. Si dacă e publicitate, propagandă, etc, pentru a influența și la noi opinia publică care e mai troglodită, să recunoaștem, cu ce ne afectează pe noi?! Până și în Ungaria dacă nu mă înșel parteneriatele sunt reglementate.

  3. au sărit iar comentacii auriți și șoșocați, fix ăia care stau ascunși când văd că soția tradițională e bătută de către soțul tradițional. marș, mă, habotnicilor care vă faceți cruce când treceți pe lângă biserică, dar înjurați de mama focului după nici 0,5 metri.

  4. E importanta stirea. Trebuie sa imi notez.

    • Nu tu decizi ce știri sunt importante. Si având in vedere ca ai comentat, ceva ceva tot te frustrează pe tine pe undeva cu stirea asta 🙂