G4Media.ro

Primăria București, amendată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și obligată să…

Foto: Google Maps

Primăria București, amendată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și obligată să plătească penalizări de peste 32.800 lei pentru că nu semnează o dispoziție de primar pentru o despăgubire câștigată în instanță

5.000 de lei este amenda primită de Primăria Capitalei pentru că nu a dat curs unei hotărâri judecătorești definitive a Curții de Apel București care este executorie, potrivit actelor consultate de G4Media și confirmate de un răspuns al municipalității. Mai mult decât atât, în urma deciziei unui executor judecătoresc, de la data primirii amenzii, municipalitatea este obligată să plătească penalizări de 200 lei pe zi, acumulând până în prezent peste 32.800 lei.

Concret, Primăria Capitalei a fost amendată pentru că Nicușor Dan nu semnat dispoziția de primar pentru „propunerea de acordare de despăgubiri” după ce doi doi proprietari, mamă și fiu, și-au recâștigat în instanță două imobile naționalizate situate pe strada Caragea Vodă nr.2, respectiv Strada Covaci nr. 5.

„Alături de mama mea, suntem persoane îndreptatite a primi despăgubiri pentru două imobile nationalizate din centrul Bucurestiului, imobile trecut abuziv după 1948 în proprietatea statului, deoarece Primaria Municipiului Bucuresti nu a pus în executare de aproape 3 ani o hotărâre judecătorească definitivă a Curtii de Apel București care este executorie. Prin hotărâre primăria era obligată să emită dispozitie de primar în favoarea subsemnatului pentru cele două imobile naționalizate pentru care am cerut despăgubiri in bani. Deoarece Primaria nu a emis dispozitia, am demarat executarea silită. Deoarece nu s-au conformat nici după ce am început executarea silită și nu a semnat dispozitia de primar, am cerut conform legii să se aplice penalizări pentru fiecare zi de întârziere până la emiterea dispozitiei. Am obtinut încheierea finală executorie din 12.07.2021 dată de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti prin care Primăria e obligată să plătească 200 lei pentru fiecare zi de întârziere până la emiterea Dispozitiei, 100 lei pe zi pentru mine și 100 lei pe zi pentru mama mea. Numai până în ziua de astăzi, penalizarile ar fi de 32.800 lei, aproximativ 6500 euro, bani pe care Primaria va trebui sa îi platească din bugetul public, adică din banii nostri, pentru a acoperi incompetenta și reaua lor vointă”, a declarat Sorin Ciolofan pentru G4Media.ro.

Întrebată de proprietar care este motivul amânării semnării dispoziției de primar pentru a putea fi despăgubit, Primăria Capitalei i-a trimis acestuia la intervale diferite de timp șapte răspunsuri în care spune același lucru: este pe circuitul de avizare.

„Proiectul de dispoziție a fost redactat și înaintat pe circuitul de avizare, urmând ca în momentul emiterii dispoziției, persoanele îndreptățite să fie înștiințate de emiterea acesteia”, scrie într-unul din răspunsurile Primăriei.

Același răspuns l-a primit și G4media.ro din partea Primăriei: „Proiectul de dispoziție a fost redactat și înaintat pe circuitul de avizare.”

Aceasta este a doua amendă primită de Primăria București după ce în decembrie anul trecut a fost amendat tot cu 5.000 lei de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru că primarul general nu a semnat un certificat de urbanism.

Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR / Foto: Imobilul din Str. Caragea 2 (Captură Google Maps)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Dati-mi exemplu de primar care publica pe site-ul primariei dispozitiile de primar emise .
  Astept rabdator .

 2. Acum a aflat si G4Media ca Primaria plateste sume uriase din buget pentru a plati penalitatile impuse de instante pentru situatii similare celei care face obiectul articolului.

  G4Media ar trebui sa stii ca pe rolul instantelor se afla si actiuni prin care s-a cerut sanctionarea functionarilor primariei din cauza carora s-a ajuns in situatia de a se plati penalitati … dar despre asta nu ti-a povestit nimeni.
  Pot sa zic doar ca, intr-o cauza s-a admis in prima instanta actiunea iar in martie se va da decizia definitiva. Pe baza lor persoana care a facut actiunea va solicita daune Primariei, Statutui Roman si entitatii care reprezinta autoritatea judecatoreasca (ICCJ) pentru modul in care au inteles sa reglementeze si sa aplice legislatia privitoare la imobilele confiscate abuziv de regimul comunist, incurajand prin lege si prin deciziile lor administrative si judiciare ca si astazi, la peste 32 de ani de la caderea regimului comunist, problema sa nu fie rezolvata.

  • adica omul are dispozitia nesemnata de 3 ani si acum este vinovat ND? dna firea trebuia sa se ocupe in mandatul ei, corect?

 3. Vai, ce rau imi pare de ei. Niste samsari de drepturi litigioasa care au cumparat pe nimic imobile in buricul capitalei.

  • Fostii proprietari nu mai pot intra in casele lor pentru ca 1995 Iliescu a dat o lege prin care vindea pe doi lei casele in care acesti chiriasi locuiau fiind bagati in aceste case de regimul comunist. Proprietarii de drept se judeca de 30 de ani cu statul ca sa obtina niste despagubiri in bani pentru ca acele case nu le mai pot recupera fizic niciodata.

 4. inca ceva …
  suma de 32.800 lei e mizilic pe langa alte penalizari pe care Primaria a fost obligata sa le plateasca cu titlu de penalitati din cauza nesolutionarii notificarilor facute pe baza Legii 10/2001. Spre exemplu, pe 31.12.2021 a platit peste 250.000 lei printr-o prima decizie defintiva si urmeaza sa mai plateasca pentru ca a continuat sa incalce hotararea definitiva ….

  • Ok, bine de știut, dar răspunde și la întrebarea asta: ce face Nicușor Dan toată ziua?

  • @fr

   Raspuns: incearca sa acopere cat mai multe din gaurile lasate in mandatele primarilor dinaintea lui … omul chiar se zbate sa rezolve multe probleme! Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge in situatia in care se vor face bilanturile exacte ale fiecarui mandat de primar din 1990 pana la zi … si vor raspunde!

 5. Nicușor Dan continua abuzurile făcute de comuniști împotriva foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora. Este la fel de bolșevic și de rea credință ca și Gabriela Firea. Nu a schimbat nimic în primărie, în serviciile juridice sunt aceleași căpușe comuniste care au doar un singur scop, blocarea restituirii caselor naționalizate, blocarea acordării de despăgubiri, deși trebuie înțeles ca nu primăria ci ANRP stabilește cuantumul despăgubirilor, și acela de cele mai multe ori subevaluat la sub 50% din valoarea de piață, bani plătiți în 5 rate anuale. Tot acest circuit a fost diabolic gindit din start, legiferat nu pentru a repara abuzurile comuniștilor ci pentru a încuraja o mafie care cumpără decizii și puncte de compensare.

 6. Pe mine mă interesează cine plătește de fapt amenzile care se aplică instituțiilor de stat. De unde se scot acești bani? Cine plânge după ei? Nimeni!

  • Pai daca aceste penalitati ar fi platite direct din salariul tovarasului Dan Nicusor sau al vreunei capuse de la serviciul juridic, sa vedeti cum semneaza dispozitia intr-o ora!

 7. Sa plateasca mucusor si clica lui penalitatile să nu face nimic ca primar a tăiat stimulentul pentru handicap cu ce drept cu dosar depus din luna iunie nu a primit.nici acum dacă mergi sa întrebi îți spune asteptati aveți de luat bolnavi aceștia au nevoie de medicamente.lunar.nu la 6 luni