G4Media.ro

Primăria Brașov cere 40 de milioane de lei bani europeni pentru construirea…

Sursa foto Pixabay

Primăria Brașov cere 40 de milioane de lei bani europeni pentru construirea unui parc fotovoltaic care ar acoperi aproape 90% din necesarul de energie electrică pentru instituțiile publice din subordinea municipalității

Primăria Braşov a depus o solicitare de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, de peste 40 de milioane de lei, pentru realizarea unui parc fotovoltaic care ar urma să acopere aproape 90% din necesarul de energie electrică pentru instituţiile publice din subordinea municipalităţii, transmite Agerpres.ro.

Conform unui comunicat remis, marţi, de Primăria Braşov, finanţarea pentru noua instalaţie de producere a energiei din surse solare, un proiect în valoare de peste 100 de milioane de lei, ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de peste 40 de milioane de lei, şi din fonduri de la bugetul local – restul de aproximativ 60 de milioane de lei.

„Sperăm ca proiectul nostru să fie analizat cât mai repede, astfel încât, după semnarea contractului de finanţare, să demarăm procedurile necesare pentru realizarea acestui parc pentru producerea de energie verde. Pe lângă avantajul că energia consumată este regenerabilă şi nu poluează, se realizează astfel o reducere semnificativă la factura de energie electrică şi, la fel de important, ne asigurăm o anumită independenţă energetică, tot mai importantă în actualul context al crizei de energie”, a precizat primarul Allen Coliban, citat în comunicat.

Punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic ar urma să acopere cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, Primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi pentru domeniul schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Pe lângă acest proiect, municipalitatea braşoveană mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie.

„Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unităţile de învăţământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuţie importantă la reducerea poluării, dar şi a costurilor cu energia electrică”, a precizat sursa citată.

Valoarea investiţiei este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 55% cofinanţarea din partea municipalităţii. La acestea se adaugă şi cheltuielile neeligibile, care reprezintă 17% din valoarea totală a proiectului, se arată în comunicatul citat.

Conform proiectului, aprobat la începutul lunii decembrie în Consiliul Local Braşov, centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20.00 MWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, şi de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor şi va fi formată dintr-un număr de 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă.

Parcul ar urma să ocupe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, pe un teren al municipalităţii, situat între DN 13 şi calea ferată Braşov – Sighişoara, în zona Hanului din Ardeal.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si….. cine vinde panourile fotovoltaice??? 😉
    Sunt made in China, nu? 🤣

    • Pe langa faptul ca-s facute in covrig land, cineva sa le spuna brasovenilor sau macar primarului ca ai nevoie de foarte mult soare sa functioneze la o capacitate acceptabila toata instalatia. La brasov este cam greu cu soarele.
      Treaba asta suna a spalare de bani, geografic nu este posibil sa functioneze cum viseaza ei, dar nah, cand vine ordin la securei direct de la ursula, se executa fara a pune intrebari.
      Acu vreo 30 de ani ii zicea peroada comunista, acum ii zice valori europene.
      O mizerie.

    • Pai poate instaleaza pe o suprafata mai mare decat in mod obisnuit, ca sa compenseze lipsa soarelui.
      Oricum e nevoie de capacitate redundanta cu combustibili fosili, pentru noapte si cand vremea nu e favorabila. Pariez ca nu a fost inclusa in acel 10%

    • Lasa sa puna, ca e pe bani europeni, cat produc e bine. Decat sa arda gaz pentru curent mai bine compensezi 50% din solar

    • Da, sigur, doar sunt bani europeni. De ce sa faci un lucru util cand poti s-o dai de gard cu banii „altora”?
      Nu sunt doar bani europeni, si romania contribuie, dar nah, se pare ca romanismul a infectat toate institutile europene.

    • Unii au impresia ca „banii europeni” sunt bani din elicopter, aruncati de Mos Craciun, pe care merita sa ii cheltuim fara folos.

  2. Cheltuiala cu energia electrica in instituțiile publice din subordinea municipalității este platita din taxele si impozitele luate cu japca legala de la rezidenti .
    In cazul in care consumul va fi mai mic cu 90 % ( daca va fi realizata investitia asta cu bani europeni ) inseamna ca si taxele si impozitele locale vor fi mai mici in mod corespunzator ?!