G4Media.ro

Prim ministrul Israelului, Yair Lapid: „Închiderea birourilor Agenției Evreiești va avea un…

foto: Facebook Yair Lapid

Prim ministrul Israelului, Yair Lapid: „Închiderea birourilor Agenției Evreiești va avea un impact serios asupra legăturilor cu Rusia”. Agenția Evreiască se ocupă de emigrarea evreilor în Israel

„Relațiile cu Rusia sunt importante pentru Israel”, a declarat premierul interimar Lapid, dar a adăugat că „comunitatea evreiască din Rusia este mare și importantă și apare în fiecare discuție diplomatică cu guvernul de la Moscova”.

Comentariile lui Lapid au fost făcute după ce ministerul justiției de la Moscova a luat măsuri împotriva Agenției Evreiești, susținând că aceasta colectează ilegal informații despre cetățenii ruși, iar organizația israeliană, care coordonează eforturile evreilor din întreaga lume de a se muta în Israel, printre alte activități, a luat măsuri pentru a-și muta operațiunile din Rusia în Israel și online.

Urmând planul anunțat săptămâna trecută de a trimite o delegație juridică pentru discuții pe această temă, Lapid a instruit membrii săi să fie gata să zboare în Rusia imediat după obținerea autorizației de la Moscova. El le-a spus să depună toate eforturile pentru a epuiza dialogul juridic și discuțiile diplomatice la nivel înalt pentru a permite Agenției Evreiești să ajute din nou evreii ruși.

Decizia de mutare a Agenției Evreiești vine ca urmare a cererii ministerului justiției al Rusiei de joi de a închide activitățile agenției în Rusia.

Potrivit Jerusalem Post nu există o soluție pentru situația juridică complicată din Rusia și, prin urmare, este nevoie de crearea unui sistem care să permită cererile de emigrare a evreilor în Israel (aliyah) la distanță. Chiar dacă procesul de aliyah este capabil să se mute pe o platformă online, nu va fi convenabil pentru persoanele în vârstă, deoarece legăturile față în față nu vor mai exista.

O sursă din cadrul agenției a explicat că, fără capacitatea de a promova aliyah în Rusia, ratele de imigrare vor scădea dramatic în următorii ani.

„Comunitatea evreiască din Rusia este profund legată de Israel, iar importanța sa crește în orice conversație politică cu conducerea Rusiei”, a declarat Lapid. „Vom continua să lucrăm prin canale diplomatice pentru ca activitățile importante ale Agenției Evreiești să nu se oprească.”

Aproximativ 30.000 de cetățeni ruși au depus cereri de aliyah de când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. În plus, aproximativ 5.000 de evrei ruși au primit aprobarea de a face aliyah.

Cu toate acestea, rata de imigrare din Rusia în Israel este mai mică decât ar trebui, deoarece nu există aproape niciun zbor între cele două țări. Majoritatea companiilor aeriene din țările occidentale au încetat să mai zboare spre Rusia din cauza sancțiunilor internaționale impuse după invazia acesteia în Ucraina.

Potrivit unor surse din cadrul agenției, aproximativ 1.000 de persoane sosesc zilnic la diferitele birouri ale agenției din întreaga Rusie cu intenția de a face aliyah, dar nu toate îndeplinesc condițiile necesare.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter