G4Media.ro

Pressone.ro: Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puţin 50% din teza sa…

Pressone.ro: Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puţin 50% din teza sa de doctorat în economie

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008 la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în Pressone.ro

După analizarea lucrării, putem prezenta dovezi de plagiat pentru mai bine de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei. Sursele originale pe care le-am identificat sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.

Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i-am solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.

Șapte ani au durat studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României.

Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE).

Această informație devine relevantă când citim titlul tezei sale: „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”.

Lucrarea a fost susținută la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.

Cu toate că studiile doctorale au durat 7 ani, iar tema își pierduse orice importanță la momentul susținerii tezei, Darius Vâlcov nu a reușit să producă o lucrare originală.

În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității „Spiru Haret”, pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.

În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – actualmente conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității „Dimitrie Cantemir”.

După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română.

Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză.

Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018.

(…)

Să începem cu capitolul I, intitulat „Abordări teoretice privind managementul financiar din cadrul întreprinderilor din România în etapa actuală”.

Conținutul de la pagina 7 este copiat din cartea „Managementul modern”, scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din București în 2002.

Stufoasele note de subsol, care lasă senzația că teza este una minuțios lucrată, sunt și ele plagiate. De exemplu, notele explicative de la pagina 10 sunt copiate de la paginile 58 și 59 din cartea lui Samuel C. Certo.

Primul paragraf de la pagina 8 este copiat de la pagina 171 din „Dicționar de management și finanțe”, de Richard Koch; la fel și cel de-al doilea paragraf, care este copiat, alături de nota 8 de subsol, de la pagina 180 a Dicționarului lui Koch.

De la pagina 29 până la pagina 33 din teză, conținutul este plagiat de la paginile 137-141 ale cărții „Managementul strategic al întreprinderilor și provocările tranziției”, scrisă de Marcela Naneș și apărută în anul 2000 la Editura All Beck. Inclusiv notele explicative de la aceste pagini sunt luate din cartea lui Naneș.

În teza lui Vâlcov apar doar mici reformulări ale textului original.

Deși copiază din Naneș, Vâlcov face o trimitere la nota 22 către un alt autor, pentru a masca plagiatul.

(…)

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește integrral în Pressone.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Un Singur Doctorat NU este Plagiat de Valcov Darius : Doctoratul privind Ascunderea Tablourilor in Pereti si a Lingourilor in Cimitir ! Aici are Studii Serioase Aprofundate prin Efort Temei ic Personal al acestuia !

 2. Asta e de fapt singura problema a Romaniei.
  Impostura.

  De-aia nu intra oamenii onesti in politica, deoarece nu au loc de lichele. Cand oamenii de valoare vor fi la conducere, iar lichelele unde le e locul, atunci va fi bine in Romania.

  • Exact

  • Numai că până atunci nu va mai exista națiune română,ci ceva venit de foarte departe.
   Deocamdată românii pleacă(9 persoane pe zi?!) și nu mai aduc pe lume copii aici,ACASĂ.
   Că și popoarele se sting,nu-i așa?

  • Daca-mi permiteti, rationamentul arata usor diferit:
   Cand vor intra oamenii onesti in politica, oamenii de valoare/cu principii sanatoase vor fi la conducere, iar lichelele unde le e locul!
   Si da, atunci va fi bine/decent de trait in Romania!

 3. Există plagiatori ai tezelor de doctorat, nu este nici un dubiu și aceștia trebuie repudiați din viața academică și științifică fără drept de apel,odată deconspirați. Dar în procesul de doctorantură sunt implicate mai multe persoane și instituții, așa că, pe lângă vina principală a plagiatorului, nu trebuie să omitem vina celorlalte instituții și persoane implicate și a căror responsabilitate este mai mare decât a plagiatorului. Dacă cei implicați în acordarea fără merit a unui titlu de doctor nu sunt scoși din proces, nu ne putem aștepta la altceva decât la proliferarea și perfecționarea modului de apariție a falșilor doctori în științe.

  • Carevasazica: nu e prost ( plagiator) cel ce Pretinde Titlul de Doctor in anume domeniu, ci prost este cel ce ii Da Titlul de Doctor ?

 4. Asta nu-i stire.
  Ar fi fost o stire bomba daca Vilcov si-ar fi facut conceput singur teza de doctorat.
  Subiectul nici nu merita abordat.

 5. Si ce? Romanii sunt hoti. Nu stiati?

  De ce merge tara asa prost? Fiindca romanii sunt hoti. Si cretini.

 6. Nicio surpriza.

  Emil Negrea este si el un nimeni din punct de vedere academic (nu are nimic important publicat). Ceea ce poate verifica oricine pe internet in maximum 10 secunde in https://scholar.google.com, lucru bine-stiut evident de catre cercetatorii adevarati.

  In prostia si impostura lui, Darius Vâlcov (si oricine a face ca el) n-a stiut niciodata ca munca stiintifica se poate verifica de catre oricine oricand. Pentru ca nu stie ce este aia cercetare stiintifica. El a crezut ca nu va sti nimeni de maculatura si furtul lui.

 7. Nu mai dați dom’le cu plaghiatele astea ca mor babele de inimă când aud, zic că se îmbolnăvesc de plaga toți doftotoranzii străluciți ai boborului. păi nu e deja statistică istorică că cel puțin 50% din ce kkt de oameni se fac că lucrează pe la guvern, sunt în sine un plagiat. Niște copy/paste-uri kitschoase de politicieni. Păi credeți voi că alde veorica, ale lu dragneo a scris ea, sau măcar gândit ceva original în viață ei de bipedă pe pământul ăsta? umblă cu cap să nu le ploo’n gât. gâții mamii lor.

 8. CavouTablou Plagiator.
  Strategii de aur al guvernării pzd.
  Cata pregatire!!!

 9. Dar teza de doctorat a lui 2dorel este ok?!

  • La Tudorel Strungar Model teza “iera” ceva cu Vinificatia iar Indrumatorii “ierau” din URSS..ce nota crezi ca a Primit ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.