
Preşedintele Rwandei susține că comunitatea internaţională „ne-a lăsat pe toţi baltă” în timpul genocidului Tutsi
Comunitatea internaţională „ne-a lăsat pe toţi baltă” în timpul genocidului Tutsi, a declarat duminică preşedintele Rwandei, Paul Kagame, cu prilejul comemorării a 30 de ani de la masacrele comise de extremişti Hutu şi care s-au soldat cu 800.000 de morţi pe o perioadă de 100 de zile, informează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Călătoria noastră a fost lungă şi dificilă. Rwanda a fost complet umilită de amploarea pierderii noastre”, a continuat preşedintele rwandez care, în iulie 1994, în fruntea Frontului Patriotic Rwandez (RPF), a pus capăt masacrelor.
Separat, Uniunea Europeană (UE) şi-a evidenţiat duminică „angajamentul neclintit faţă de prevenirea genocidului şi a oricăror crime împotriva umanităţii în întreaga lume”, transmite EFE.
„UE îşi reiterează angajamentul de neclintit faţă de prevenirea genocidului şi a oricăror crime împotriva umanităţii din întreaga lume, precum şi angajamentul de a-i trage la răspundere pe deplin” pe vinovaţi, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, într-o declaraţie semnată în numele tuturor ţărilor membre ale blocului comunitar.
Cei 27 au îndemnat comunitatea internaţională „să înveţe lecţiile dureroase ale trecutului şi să facă tot posibilul pentru a preveni repetarea oricăror astfel de abominaţii” şi au cerut să combată xenofobia şi discursul instigator la ură din motive etnice, rasiale, religioase sau politice.
UE a lăudat Rwanda pentru că a dat „o lecţie restului lumii”, lansându-se într-o „călătorie naţională către unitate, reconciliere, dreptate şi păstrarea memoriei” a acestui genocid.
„Transformarea Rwandei în privinţa guvernanţei, redresării economice, coeziunii sociale şi dezvoltării este o realizare remarcabilă. UE va continua să sprijine poporul din Rwanda şi parcursul său de transformare”, au adăugat Cei 27.
Acest genocid a fost unul dintre cele mai grave masacre etnice din istoria recentă a umanităţii şi a început la 7 aprilie 1994, după asasinarea în ziua precedentă a preşedinţilor din Rwanda, Juvenal Habyarimana, şi Burundi, Cyprien Ntaryamira, ambii Hutu, atunci când avionul în care călătoreau a fost doborât deasupra capitalei rwandeze Kigali.
Guvernul din Rwanda i-a acuzat de acest asasinat pe rebelii Tutsi din Frontul Patriotic Rwandez, împotriva cărora ducea un război din 1990, iar din acel moment a început masacrul în care au fost ucişi în principal Tutsi, dar şi Hutu cu vederi moderate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu