G4Media.ro

Preşedintele israelian avertizează împotriva riscului unui război civil, pe fondul unui val…

Preşedintele israelian avertizează împotriva riscului unui război civil, pe fondul unui val de violenţe în oraşe mixte arabo-israeliene

Preşedintele israelian Reuven Rivlin avertizează împotriva riscului unui război civil, în timp ce furia şi frica cauzată de bombardamente intensive în Fâşia Gaza alimentează o escaladare a violenţei în mai multe oraşe mixte israeliene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Îndemnuri la calm lansate de către conducători religioşi şi politici, întăriri ale poliţiei şi arestări în masă nu au contribuit la o evitare a unor revolte în mai multe oraşe arabo-evreieşti din Israel.

Televiziunea prezintă ”cvasi linşaje” ale unor automobilişti evrei şi arabi.

Poliţia anunţa miercuri că agresiuni par să fie comise mai degrabă de către evei împotriva arabilor.

Un arab a fost linşat în direct la televizor, după ce a fost scos din maşină şi bătut de către o mulţime în regiunea de coastă la Bat Yam.

Transmisiunea Canalului 12 a fost întreruptă în urma unui apel telefonic al preşedintelui Reuven Rivlin, care a cerut ”să opriţi această nebunie”.

”Suntem în pericol din cauza unor proiectile lansate asupra cetăţenilor noştri şi pe străzile noastre, iar noi ne ocupăm de un război civil smintit între noi”, a reproşat preşedintele israelian.

Minoritatea arabă din Israel, palestiniană prin moşternire, dar israeliană prin cetăţenie – care reprezntă 21% din populaţie – este urmaşa palestinienilor care au trăit în timpul dominaţiei otomane, iar apoi brtianice, după care a rămas în Israel, după înfiinţarea acestui stat în 1948.

Majoritatea arabilor israelieni sunt bilingvi şi se simt apropiaţi palestinienilor din Cisiordania şi Fâşia Gaza ocupate.

Ei denunţă adesea o discriminare sistematică, un acces inegal la locuinţe, la îngrijiri de sănătate şi la educaţie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Maistrul IC spune in Jurnalul video de pe blogul lui ca avem de a face cu un scenariu pus la cale intre Netanyahu si Hamas, de comun acord, cu scopul ca Netanyahu sa stranga in jurul lui pe israelieni, sa nu cada de la putere, ca pe urma ar fi bagat la puscarie pentru coruptie.

  2. Israel are parlamentari arabi, ministru arab, presa in limba araba.
    Aratati-mi ceva echivalent intr-o tara araba.