G4Media.ro

Preşedintele german Steinmeier sfătuieşte Europa să păstreze o distanţă mai mare faţă…

Preşedintele german Steinmeier sfătuieşte Europa să păstreze o distanţă mai mare faţă de Rusia

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier a sfătuit ţările Europei să fie mai reţinute şi să păstreze distanţa în relaţia cu Moscova din cauza comportamentului Rusiei în Ucraina și Crimeea, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Speranţele unui parteneriat cuprinzător şi tot mai integrat nu au fost îndeplinite şi la ora actuală de ambele părţi predomină „o dezamăgire profundă”, a declarat duminică Steinmeier, într-un discurs pronunţat într-o conferinţă despre politică externă desfășurată la Kulturanta, reşedinţa de vară a preşedintelui finlandez.

„O relaţie mai obiectivă, una care să fie mai puţin împovărată de aşteptările unei schimbări, ar putea fi un lucru bun. Însă o relaţie mai reţinută şi mai distantă presupune şi riscuri. Iar conflictul în desfăşurare din estul Ucrainei continuă să cântărească greu asupra relaţiilor, aşa cum o face şi anexarea Crimeii”, a spus Steinmeier, fost lider al partidului socialist german, partid pe care ex-cancelarul Gerhardt Schroeder l-a înscris pe o direcție favorabilă relațiilor cu Rusia.

Steinmeier a vorbit despre ceea ce consideră a fi o „nouă abordare conceptuală” în privinţa Rusiei: „Nu cred că poate exista pe viitor ceva similar unei ‘stări de normalitate (business as usual)’ cu Rusia”. În consecinţă, consideră şeful statului german, Europa nu ar trebui să privească în tăcere cum libertatea de exprimare este din ce în ce mai limitată în Rusia.

„Dar, în numele intereselor unui parteneriat mai funcţional, ar trebui să fim mai conştienţi de faptul că propria noastră capacitate de a schimba Rusia este limitată”, a spus preşedintele Germaniei, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Contul oficial de Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. in 2014 acest agent venise in Ucraina sa semneze acordul de capitulare fata de Putin, atunci ucrainenii l-au trimis intr-un loc infundat mai departe, probabil Steinmeier va fi urmatorul Schröder, iar cu afirmatiile astea el doar isi ridica pretul, ca orice prostituata care doreste sa se vinda mai scump. mai bine ne-ar relata despre mersul gazoductului NS2

  • zilele astea Garry Kasparov a publicat un articol unde compara situati actuala cu ce din anii 30 ai secolului trecut si face citeva paralele, de adata aceasta Europa se poate prabusi sub greutatea banilor rusesti care au corupt politicieni din toate tarile europene, numai ca dupa cum relateaza Kasparov acuma suntem in sec 21 si trebue sainsusim lectiile trecutului

  • Ce tâmpenie, doar PIB-ul Germaniei este de aproape 3 ori mai mare ca al Rusiei ! E ca si cum ai spune ca Ion Tiriac il cumpăra pe Bill Gates

  • auzi desteptule, sa ne explici dar unde sunt acele 2000 de tone de aur care au disparut la destramarea urss-ului ? dar unde sunt 2 trilioane de dolari care au fost scoase din rusia timp de 30 de ani(majoritar bani proveniti pe export de petrol, gaz, metale, diamante) ? crezi ca toti acesti bani s-au dus numai pentru yachturi si castele ? partial acesti bani sunt pe conturile la oligarhi rusi iar partial in conturile politicienilor de tot felul prin Europa. cind vine un oligarh rus si cumpara un castel in Austria sau Germania, atunci el trebue sa prezinte documente de provenienta legala a banilor, e clar ca asa documente nu exista insa daca arunci citeva kilograme de euro in buzunar la cine trebue atunci e ok si documente nu mai trebue. ai auzit de Marine le Pen ? cine o finanteaza ?

 2. Interesanta ultima propozitie, mai ales ca Germania a fost cea care a crezut/pretins ca un parteneriat economic strans intre Germania si Rusia poate schimba Rusia in bine. Oare si-au dat Germanii (mai bine zis industriasii si politicienii care le apara interesele) (sau au inceput sa accepte adevarul) ca Rusia foloseste absolut fiecare ban castigat in parteneriat cu Germania doar pentru a-si consolida regimul mafiot?

  • Pai nu, n-ai înțeles. Vor să se țină aproape de Rusia numai ei.

 3. Cum sa privim aceasta abordare in timp real a relatiei actuale RUSIA- UE ? .Istoria relativ recenta ,ne arata o RUSIE putin doritoare de consens politic si puțin ancorata in respectarea unor tratate internationale . Dupa anul 1989 ,Rusia parea favorabila transformarilor democratice . Incet , incet ,din motive de securitate ,din motive revansarde , din acumularea parerilor de rau, referitoare la distrugerea fostului imperiu si poate si din vina Occidentului ,ce sa apropiat militar, din ce in ce mai mult de spatiul rus , prapastia intre cele doua forte a devenit ,din ce in ce mai mare .Sa ne amintim, ca nu cu mult timp in urma ,jumatate din natiunea germana si nu numai ea si alte natiunii, erau sub protectorat sovietic si Rusia stapinea un imperiu formidabil , ca suprafata , resurse umane si materiale .Germania a mizat practic pe dezvoltarea tehnologica, concomitent cu crearea unui nou imperiu (pacifist ,ca mod de abordare politic ) numit UE si care conectat fiind la bogatiile Rusiei ,ar fi devenit rapid o forta extraordinara . America poate nu a dorit asta ,asa cum s-au exprimat multi analisti europeni si americani si a conceput in intreg spatiul occidental ,un nou sistem de aparare comun si a dezvoltat un coplex sistem de relatii ,aducind in spatiul fostelor membre ale tratatului de la Varsovia noi capacitati militare , ce practic au inconjurat actualul spatiu RUS. Rusia intelege rapid ca aceste capacitati se apropie din ce in ce mai mult si este practic nevoita de propria mindrie milenara, sa isi securizeze parte din fostele teritorii , ce acum au populatie vorbitoare de limba rusa si pe care le transforma rapid in cetati ,bastioane de aparare , concentrind un sistem propriu , bazat pe noi tehnologii militare . Concomitent incearca sa domine prin alianta cu Turcia si prin militarizarea peninsulei Crimeea ,Marea Neagra si sa isi deschida in Siria si nu numai , noi baze militare pentru a reusi un control cit de cit in marea Mediterana . Singura modalitate a Rusiei de a putea iesi in aceasta parte de lume , este prin Marea Neagra , altfel ramane izolata si rutele de transport se lungesc atit de mult incit modalitatea de a face comert rentabil este periclitata . Germania este intre ciocan si nicovala . Ea are nevoie de resurse petroliere si cea mai rentabila cale , este calea RUSIEI ,sau se poate conecta la reteau Americana de distributie (gaze lichefiate ,etc )dar care necesita investitii mari si un control permanent(militar si nu numai ) al rutelor de comert .Probabil ca va accepta amindoua variantele si conductele deja faza avansata de punere in functiune si oferta americana in curs . Vedem in continuare ce o sa fie ,dar este practic obligatoriu ca UE sa isi dezvolte un sistem propriu de aparate ,asa cum au toate marile natiuni sau imperii ale lumii .

  • Bagi prea multe texte inutil și lumea n-are timp să citească atât. Deci neamțu are sentimentul că are competiție din partea altor țări europene pentru contracte cu Rusia. Și atunci începe să le zică: băi ce faceți aici, nu știți că rușii au intrat în Crimeea, în estul Ucrainei, nu știți că le-am impus sancțiuni. De ce să împartă ei cu alții…

  • Te deranjeaza ? nu citi ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.