G4Media.ro

Președintele Eurogrupului, Mario Centano: Planul franco-german este un mare pas înainte către…

Președintele Eurogrupului, Mario Centano: Planul franco-german este un mare pas înainte către o uniune fiscală

Propunerea franco-germană în ce privește înființarea unui fond de relansare economică după epidemia de coronavirus marchează un pas important înainte pentru o mai mare integrare între țările UE, a declarat Mario Centano, președintele Eurogrup, citat de Politico.

Franța și Germania au propus, luni, un fond de recuperare de 500 de miliarde de euro care ar urma să finanțeze țările UE să repornească mai repede economia.

Fondul ar urma să funcționeze temporar, ar urma să împrumute bani de pe piețele financiare și să-i distribuie guvernului prin intermediul bugetului UE, sub formă de granturi, nu de împrumuturi.

Fondul reprezintă ”un mare pas înainte către o uniune fiscală și către o uniune monetară cu adevărat funcțională”, a declarat Centano pentru un interviu acordat Welt Am Sonntag.

Ministrul de finanțe portughez, care deține președinția clubului informal al țărilor din zona euro, a mai spus că speră că detaliile asupra modului în care va opera acest instrument financiar vor fi agreate până în vară, dar a avertizat că negocierile dintre țările UE vor fi ”foarte complicate”.

Fondul ar trebui să fie aprobat de toate țările UE. Este încă neclar  cum ar urma să fie împărțiți banii între țările UE. ”Înainte de a discuta despre distribuirea banilor, trebuie să știm cât are nevoie fiecare țară. Banii din fondul de reconstrucție trebuie să meargă către țările cele mai afectate”, a mai spus el.

Italia speră să primească 100 de miliarde din planul franco-german, o estimare pe care mulți o consideră prea mare.

Sursa: Politico.eu / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. -Tot raul spre bine -zice o veche zicala . Chiar daca nu putem uita pagubele umane si materiale , viitorul suna bine . O Uniune Europeana mai puternica , mai unita, este viitorul . Nu avem alta alegere de facut . Suntem aici de veacuri si fara sa vrem nu putem accepta alta solutie .

    • O uniune fiscala europeana ar fi cel mai mare câștig de pe urma pandemiei.
      O uniune fiscala este condiția esențială pentru transformarea UE în Statele Unite ale Europei, ceea ce ar da mari fiori în primul rand Rusiei și în al doilea SUA.
      Doamne-ajută!

    • Seriozitatea începe de la aducerea României şi Bulgariei în Schengen.

  2. să știm cât are nevoie fiecare țară – asta suna cam prea aproape de „de la fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi”. 🙁

    Cine stabileste ca 100 milioane pt Italia corespunde sau nu nevoilor Italiei?

    Dar daca se dau unei tari bani sa-si ia undita dar guvernul isi ia, in loc, bauturi speciale si comisioane pentru verisori, exista repercusiuni?

    • Nu confunda găinăriile PSD alde UDMR pro România cu anvergura și importanța proiectului franco-german.
      Iar liderii lor nu se compară cu binomul Dragnea-Ciolacu.

    • Lasa, ca si birocratia de la Bruxelles tot birocratie este. Fata de a noastra e la ani lumina, corect, dar chiar si asa, are toate metehnele inerente oricarei birocratii, printre care ineficienta in alocarea resurselor.

      Dar intrebarea ramane: vir fi granturi care vor ajunge si in Romania. Vor fi repercusiuni in cazul in care vor fi deturnati banii (indiferent cine va fi la putere)? Care?

  3. Au sarit macaronarii:100 mld adica 20% din fond?Totusi, sa vedem ce zic nordicii, dar Olanda ce zice???? Nu va imbatati cu pe rece pe granturi, e doar o propunere!

  4. Mario Centeno nu Centano

  5. Dacă trece Scaraoțchi-fake pe aici vă rog să-i spuneți că sunt tare nemulțumit de prestația lui din ultimele 48 de ore, întrucât m-am plictisit îngrozitor…!
    A.., va rog sa-i mai spuneți și că am plecat în căutarea adevăratului bad@, cu care intenționez să mă aliez, deoarece:
    Unde-s doi puterea crește
    Hoțul de identitate o belește
    Nu vorbim de vreo chermeză
    Ci de plăcuța suedeză…

    • Ba tantalaule. Ți-am zis ba ca m-a trimis bos la sparanghel in Germania. Nu mai am timp de G4 acum trolez pe euro fraere. Sa vezi ce o sa te oftici când o sa vin cu pasatu meu din 2002. Și mai lasă spirtu ăla ca ai început sa te crezi poet bețiv ca labis.

  6. Interesant cum în poza de la începutul articolului, Marea Britanie pare că e inclusă și ea în zona Euro. 😀