G4Media.ro

Preşedintele CSM, de Ziua Justiţiei: E datoria noastră, prin unitate profesională şi…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele CSM, de Ziua Justiţiei: E datoria noastră, prin unitate profesională şi morală, să identificăm pârghiile pentru menţinerea actului de justiţie la cele mai înalte standarde, în scopul protejării cetăţenilor împotriva oricărui arbitrariu

Preşedintele CSM Nicoleta Ţînţ afirmă, în mesajul de Ziua Justiţiei, că este datoria magistraţilor şi a tuturor profesioniştilor dreptului ca, prin unitate profesională şi morală, să identifice toate pârghiile necesare pentru menţinerea actului de justiţie la cele mai înalte standarde, în scopul protejării fiecărui cetăţean împotriva oricărei forme de arbitrariu, transmite News.ro.

”Aşa cum obişnuim de peste două decenii, în prima duminică a lunii iulie sărbătorim Ziua Justiţiei, eveniment cu o deosebită însemnătate pentru profesioniştii dreptului, ce are menirea de a reaminti – simbolic – importanţa şi rolul unui act de justiţie de calitate, ca reper al societăţii democratice. Mai mult ca oricând, îmi doresc ca mesajul meu să fie unul de solidaritate şi responsabilitate, în momentele dificile prin care trece nu doar societatea românească, ci întreaga omenire. Cu această ocazie, mulţumesc corpului magistraţilor pentru curajul, dedicarea şi profesionalismul cu care şi-au adus la îndeplinire menirea, într-un an marcat de evenimente fără precedent. Îi asigur că eforturile pe care le depun pentru asigurarea funcţionării justiţiei, ca serviciu public în slujba cetăţeanului, sunt conştientizate şi apreciate”, afirmă Ţînţ în mesajul de Ziua Justiţiei.

Ea îşi exprimă, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă de ceilalţi profesionişti ai dreptului, reuşind împreună să garanteze accesul liber la justiţie al cetăţeanului, indiferent de problemele întâmpinate în condiţiile actuale.

”Simbolistica profundă a acestei zile de sărbătoare pentru justiţia românească îmi oferă ocazia de a reaminti că este datoria noastră, prin unitate profesională şi morală, să identificăm toate pârghiile necesare pentru menţinerea actului de justiţie la cele mai înalte standarde, în scopul protejării fiecărui cetăţean împotriva oricărei forme de arbitrariu. Acest deziderat îl putem atinge numai conlucrând spre găsirea echilibrului social necesar respectării supremaţiei legii”, subliniază Nicoleta Ţînţ.

Ea reafirmă determinarea Consiliului Superior al Magistraturii, ca unic garant constituţional al independenţei justiţiei, de a acţiona constant şi hotărât pentru asigurarea independenţei justiţiei ca valoare supremă a oricărui stat de drept şi fundament al protecţiei drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Adica sa eliberam infractorii si sa luam pensii speciale. Sa traiasca justitia de doi lei !

    • Corect!
      Individa e o alta sluga PSDista, din gasca Liei Savonea- Florin Iordache-PSD!
      Li se falfaie de Justitie, au salarii si pensii uriase, Dosarele zac in Parchete sau la Judecatorii iar intr-un final se prescriu sau infractorii scapa cu suspendare!!

  2. Credeam ca justitia are ca scop apararea cetatenilor impotriva hotilor, talharilor si criminalilor. Sunteti o adevarata casta, in care-si fac loc tot felul de redusi mintal, corupti si santajabili -rusinea si groparul lumii civilizate.

  3. Am crezut ca se plâng iar ca se atentează la pensioarele lor speciale fără de care nu ar exista independenta justiției, adică mai pe scurt, bai dați-ne mulți bani ca altfel nu mai suntem independenți și luam mai multa șpaga, hai sicttir javrelor!

  4. Ptiu, dar-ar dracii în Justitia voastra!

  5. Doamnă, ne-am săturat să vă auzim vorbind vorbe: încrederea noastră în Justiţia din România este la cote catastrofale. Impresia generală este că dumneavoastră (cei care faceţi Justiţia) v-aţi subordonat îndestulării materiale toate obligaţiile profesionale şi morale ce vă revin in societate. Ne-am bucura să vedem măcar vagi indicii că v-ar fi ruşine, însă nu avem şansa asta.

  6. Experți în terorism și logistică infracțională.

  7. Din ciclul: „Basescu ataca justitia”
    Despre modificarea Constitutiei
    M-am dus in fata Parlamentului si i-am rugat sa modificam articolul din Constitutie care prezuma averile ca fiind licite si din pacate Justitia prin CSM a intervenit la Curtea Constitutionala si a cerut sa nu fie radiata aceasta parte. De ce nu vrem sa avem o legislatie limpede? Ca averile ilicite sa poata sa fie confiscate. Aici avem si o decizie(Consiliul JAI) din 2005, care trebuia sa fie implementata la noi pana in 2007, dar nu s-a putut din cauza acestui articol din Constitutie.
    Aceasta decizie nu se limiteaza la a-ti confisca averea pe care o ai. Daca ai transferat sume din conturile tale la matusi, copii, alte rude aceste sume vor fi si ele confiscate.

    Despre justitia din Romania
    Am o idee despre averile politicienilor si nu s-ar face Elvetia din Romania, dar oricum s-ar diminua furtul. Si nici nu trebuie sa ne uitam lung doar la politicieni. Uitati-va la averile judecatorilor. La ICCJ sunt dosare de ani de zile si ei vor da termene pana cand se vor prescrie.
    In Romania nu s-a facut o curatenie in justitie. Au ramas judecatori care n-au nicio legatura cu democratia.
    Pe langa politicieni, exista si magistrati carora le-au crescut averile. Nu vreau sa se creada intr-un fel de stat in stat.
    Aici a fost o greseala a UE si e lucrul pe care eu il reprosez cu privire la justita din Romania.
    Izolarea politicului de justitie pe care a facut-o Uniunea Europeana trebuia facuta dupa ce justitia era verificata si curata. Romania plateste sume uriase la Curtea Drepturilor Omului pentru ca judecatorul da casa unuia care da spaga mai mare. Judecatorii nu raspund pentru faptele lor.
    Justita a facut mult mai mult rau Romaniei decat politicenii sau romanii care cersesc la Roma, din punct de vedere al credibilitatii.
    Pentru mine dezamagirea a fost totala. Imi pusesem mari sperante in echipa asta tanara care a venit la CSM. Doi judecatori din astia tineri, in care ne puneam toti sperante, cu manuta lor au dat scris la Curtea Constitutionala sa nu se elimine prezumptia privind caracterul licit al dobandirii averilor.
    Era prin 2011.
    Roamnia este si azi monitorizata doar pe justitie – celebrul MCV . I se pare cuiva ca specialii nostri judecatori au fost si sunt cumva deranjati de chestia asta?

  8. Ce inseamna „unitate morala”. In afara de limba de lemn pe care doamna o roteste cu maiestrie nu poate insemna decat unitatea in apararea privilegiilor si inpunitatii in fata legii.

  9. Ce poza?! Am crezut ca e Morticia Addams. Hai, ma, puneti o poza ca lumea!

  10. a se citi DOAR ” pensii speciale”

  11. Solidaritate = Omerta? Protejarea cetățenilor = Protejarea infractorilor? Democrație = Caste de privilegiați? Curaj = Mușamalizări? Standarde înalte = Eliberarea violatorilor și criminalilor în serie?

    Democrație nu înseamnă ca un corp profesional să decidă prin lege asupra propriilor privilegii, așa cum face CCR cu pensiile speciale. Democrație înseamnă lustrație în justiție și curățarea sa de foști și actuali securiști până la rude de gradul al II-lea. Asta înseamnă democrație. Democrație înseamnă stat de drept, în România există categorii aflate deasupra legii: BOR, magistrații, poliția, serviciile, multinaționalele, politicienii corupți. Democrație nu înseamnă o justiție aflată de mulți ani pe primele trei locuri la condamnări la CEDO.

    Mă ia durerea de cap când citesc acest mesaj scris într-o scrâșnită limbă de lemn. Niște cuvinte goale, lozinci care nu înseamnă nimic. Parcă ar fi Congresul PCR sau mesajul pionierilor la deschiderea anului școlar. Mai lipsea să laude producția la hectar.

    Justiția din România are puține tangențe cu democrația. Justiția din România este o castă. Selecția se face pe criterii genetice și obediență. Uitați-vă ce clanuri sunt în notariate și în magistratură. Așa arată o democrație? Așa arată egalitatea de șanse? România este un stat înapoiat. Numai în Turkmenistan și Zimbabwe vezi așa ceva. Vine un clan și își pune el tot familionul în toate funcțiile. Așa arată democrația? Poate democrația africană.

  12. Care justiție?! Aia in care termenele marilor infractori corupți sunt amânate până la prescrierea faptelir,?! Sau aia un care copilele de 11 ani sunt vinovate pt că au „consimtit” un viol cu un adult?!
    Nu va e rușine ?

  13. Vorbe goale . face parte din gruparea care favorizeaza hotii din politica.

  14. FAPTE, doamnă, FAPTE, că de vorbe goale suntem sătui. Infractorii după gratii, prejudiciul recuperat, pensiile dvs după contribuție, ca tot românul, apoi… celelalte.

  15. Bre madam Țânțar, chiar nu îți e rusine? Ce justiție faceți voi???? Nu faceți nimic dacă va plimbați între instituții pe posturi de șefi, ca dosare habar nu aveți sa faceți, pe salarii de la 20.000 lei plus pensii plus chirie decontata pt. 1km în afara orașului, etc, etc. Oamenii cinstiți nu au atâtea beneficii asa ca ciocul mic și puneți mana și munciți javrelor. Am ieșit îs strada pt justiție nu pt ca voi sa stați și sa va bateți joc de oameni prin clasarea dosarelor, termene cât mai lungi ca să scape toți hoții, corupții și alții de teapa lor.
    Asa ca marș la munca nu la dat din gura ca oricum ești praf!

  16. Pe ce lume traiesti femeie? Cum sa protejezi cetatenii impotriva arbitrariului, cand arbitrariul e la baza sistemului de justitie din Romania? Acolo unde scrie ca daca un judecator da o sentinta intr-o anumita speta, alt judeactor e liber sa dea orice alta sentinta intr-o speta similara.

  17. S-au trezit toți și toate să cânte Cucuriguuu sau să cotcodăcească când ei (politicieni și justițiari), azi de Ziua Justiției, trebuia să aibă capetele în nisip. Nemernicilor! Ați făcut praf de o țară întreagă!

  18. Răspunderea magistratilot și confiscarea extinsă vor romanii.
    Chiar asta NU vreti voi fiindcă sunteți beneficiarii situațiilor actuale

  19. vorbe goale, csm = psd

  20. bla, bla, bla! bla bla, bla!
    Infractorii din castele Partidului au fost facuti scapati si au ramas cu averile intacte!
    Asta e adevarul judiciar!
    „statul” umple conturile tudoreilor si dorenenilor cu banii prostilor care mor in spitale.

  21. Confiscarea extinsa ar insemna reintoarcerea la metodele comuniste; bunurile fiind realizare in comun , confiscarea extinsa ar lovi in ceilalti membri ai familiilor , inclusiv copii. Nici nu realizeaza mare lucru, coruptii si-ar pune agoniseala la adapost si ar continua in acelasi mod , iar bogatia ar fi transferata in afara si ar contribui la constructii moderne altundeva . Ceea ce lipseste este preventia, controalele facute periodic, inainte ca prejudiciile sa ajunga la sute de mii sau chiar milioane de euro. Prejudiciile trebuie inapoiate pagubitilor, nu sa ajunga din nou la mana celor care raspundeau de cum trebuie folosite fondurile dar nu au facut-o. Mai este nevoie de transparenta si de delimitarea precisa intre proprietatea publica si cea particulara. Legislatia trebuie sa fie coerenta( sa fie valabila o perioada mai mare de timp) sa nu se suprapuna, sa nu fie stufoasa(exista tendinta ca , intr-o veselie, sa se legifereze excesiv, orice) si interpretabila, iar pedepsele sa fie proportionale cu faptele si sa poata fi anticipate. Justitia se infaptuieste prin legi( de aceea legile trebuie sa fie corecte si morale), in etape. Cei care se considera nedreptatiti se adreseaza instantelor superioare sau la CEDO. Raspunderea magistratilor ar functiona intr-un singur sens. Alte masuri impotriva coruptiei ar fi reducerea taxelor si impozitelor( politicienii au la dispozitie fonduri prea mari si profita dirijandu-le dupa propriile interese) si reducerea birocratiei .

  22. La morala , voi judecatorii , stati rau . Rau de tot . Faceti intelegeri cu avocati , cu demnitari si functionari bugetari pentru a emite sentinte in defavoarea cetatenilor care se pling de tilhariile celor din administratia centrala si locala . Iar procurorii dorm in bocanci in timp ce functionarii publici si bugetari tilharesc banul public . Incasati-va beneficiile imense acordate cu marinimie de niste ordinari din rodul muncii noastre . Respectul noistru nu il aveti .

  23. De zeci de ani, voi cei din conducerea justiției, indiferent de ce parte din punct de vedere politic sunteți, una vorbiți și alta faceți. Rezultatul:Sute de mii de români au murit fără sa-si vadă dreptatea.

  24. @unul
    Pentru corupție Confiscarea Extinsă este soluția.
    Numai așa banii se intorc de unde au fost furați.
    Toate alte ”soluții” înseamna să nu se recupereze banii furati

    • Nu ar mai investi nimeni in tara, o asemenea masura i-ar determina chiar si pe straini sa nu mai investeasca aici. Valorificare a ceea ce s-ar recupera ar fi dificila; recuperatorii isi iau partea lor, care nu este mica,iar la pagubiti nu ajung decat sume neinsemnate sau nimic, asa cum s-a intamplat in trecut la falimentele unor cooperative de credit sau jocuri de intrajutorare. Privitor la raspunderea magistratilor, coruptii ar contesta hotararile la sectia speciala , iar raspunderea ar functiona intr-un singur sens: magistratii ar dori sa evite problemele, iar coruptii ar primi in numar mare achitari.

  25. Din pacate,majoritatea opiniilor denota analfabetism juridic şi invidie cât încape, cu urmarirea unui egalitarism comunistoid!
    Problemele din justitie sunt cauzate în majoritatea lor nu de judecatori,ci de politicieni care fac legi proaste,pe care magistratii trebuie să le aplice.
    Pensiile de serviciu nu sunt un privilegiu în conditiile in care sunt compuse dintr-o parte contributiva şi o compensatie,ultima acoperind pierderile pe care un magistrat le sufera deoarece nu poate sa mai aibă un alt serviciu,nu poate câştiga din investiţii etc.(un medic poate avea cabinet privat şi lucra în spital de stat,un profesor poate preda la scoala de stat şi la scoala privata etc).
    Se pare că şi cei care ar putea înţelege ceva nu o fac fiind spălaţi vârtos pe creier de politicieni demagogi/corupţi/sărmani intelectual şi de presa miluită.
    În conscluzie opiniile Dvs. au valoare zero!
    Iertati!