G4Media.ro

Președintele chinez Xi Jinping, laude la adresa cancelarului german Angela Merkel, numind-o…

Președintele chinez Xi Jinping, laude la adresa cancelarului german Angela Merkel, numind-o „prietenă veche” a Chinei

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a adus miercuri un omagiu cancelarului german Angela Merkel, care va părăsi puterea, spunând că este „o prietenă veche” a Chinei, conform televiziunii publice, preluată de AFP și de Agerpres.

Declaraţia a fost făcută de la Beijing în cadrul unei discuţii video cu şefa guvernului german. Este o formă de discuţie privilegiată de Xi Jinping, care nu şi-a mai părăsit ţara de la începutul pandemiei, din motive de securitate.

Discuţia survine într-un moment în care Uniunea Europeană pledează pentru o mai mare independenţă faţă de SUA, dar şi pentru o mai mare neîncredere faţă de China, pe fondul unor diferende care persistă, pe subiecte precum comerţul, Taiwanul sau drepturile omului.

Aflată la putere de la sfârşitul lui 2005, Angela Merkel a acţionat întotdeauna pentru o apropiere de Beijing, ca urmare a rolului diplomatic şi economic de neocolit al gigantului asiatic şi a importanţei pieţei chineze pentru industria germană.

Xi Jinping a salutat de asemenea miercuri „schimburile aprofundate” avute cu cancelarul german de-a lungul anilor, care au permis „dezvoltarea constantă şi solidă a relaţiilor” bilaterale, conform unei relatări a televiziunii chineze CCTV.

„Nu ne vom uita niciodată vechii prieteni. Uşa Chinei va fi întotdeauna deschisă larg pentru dvs.”, a declarat preşedintele chinez, care a afişat un zâmbet larg în cadrul acestei întrevederi desfăşurate prin intermediul unor ecrane uriaşe.

Relaţiile sino-germane au fost în general bune în ultimii 16 ani, spre deosebire de cele dintre Beijing şi alte state europene, care au fost tensionate, aşa cum s-a întâmplat cu Franţa, Marea Britanie, Suedia sau, recent, Lituania.

Potrivit lui Xi Jinping, schimburile reuşite cu Germania „arată că relaţiile între state pot evita jocurile de sumă nulă”, adică situaţii în care câştigurile unei ţări se traduc obligatoriu în pierderi pentru cealaltă.

Referirea este, clar, la SUA, deseori acuzate de diplomaţia chineză că pun pe primul plan interesele lor fără a se gândi la interesele celorlalţi.

Beijingul invocă deseori retragerea din Afganistan sau recenta ruptură a contractului de achiziţie de submarine franceze de către Australia, critici la adresa Washingtonului care găsesc de asemenea un anumit ecou în rândul liderilor ţărilor europene.

„Sper că UE îşi va menţine independenţa” faţă de SUA şi „îşi va conserva cu adevărat interesele”, a mai spus Xi Jinping în discuţia sa cu Angela Merkel.

Sursa foto: Colaj foto – www.gov.cn/ European Parliament

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. SI NE MAI MIRAM DE CE CHINA CONDUCE LUMEA

  2. Normal. Merkeleasa a fost și rămâne o sluga la doi stăpâni, putin și xi. Dar hai sa ne explice plusereii cum e cu ue și jarmania…

  3. Baba asta este prietena tuturor, mai putin a occidentalilor.

  4. Stim, stim, tovarășa Merkel este prietena comunistilor, la fel ca intreaga UE de altfel.

  5. Made în gmbh=Made în china

  6. Germania mai are un fost Cancelat ajuns „tzucalar” la Putin – GAZPROM ! Asteptam sa vedem unde se „implanteaza” si madam Merkel ! La rusnaci sau la chinezi ? Germania a devenit (sau era de mult ???) COOR VA Europei ! Dar la ce ne puteam astepta dupa tragica tradare a Europei si – in special – a Romaniei, de care aveau MRE NEVOE = PEROL , prin Pactul Ribbentrop – Molotov ! urmat de Diktattul de la Wiena = sfartecarea Transilvaniei si Raptul Dobrogei ! Acum tradeaza INTREAGA Europa cu NORDSTREAM I si II ! sCARBE !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.