G4Media.ro

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns în Vietnam pentru a contracara influența…

Photo by HOANG DINH NAM / POOL / AFP

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns în Vietnam pentru a contracara influența Statelor Unite

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi în Vietnam pentru prima dată în şase ani, pentru o vizită de stat de două zile menită să contracareze influenţa tot mai mare a Statelor Unite asupra acestei ţări din Asia de Sud-Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

Xi Jinping „a sosit la prânz la ora locală (04:00 GMT) la Hanoi cu un avion special şi a început o vizită de stat”, a anunţat televiziunea publică chineză CCTV.

Xi Jinping se va întâlni cu liderul Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, care a consolidat legăturile diplomatice ale ţării cu Washingtonul, în timpul vizitei preşedintelui american Joe Biden din septembrie.

Vizita lui Joe Biden a făcut parte din campania globală a Statelor Unite de a limita puterea economică în creştere a Chinei şi de a asigura aprovizionarea cu materiale esenţiale necesare pentru industria sa de înaltă tehnologie.

Vietnamul favorizează de mult timp „diplomaţia bambusului”, o politică flexibilă prin care încearcă să rămână în relaţii bune cu ambele puteri.

Vietnamul împărtăşeşte îngrijorările SUA cu privire la asertivitatea tot mai mare a Beijingului în Marea Chinei de Sud, dar menţine, de asemenea, legături economice strânse cu China, cu care are o graniţă comună şi care este condusă, de asemenea, de un partid comunist.

Hanoi şi Beijing dispun deja de un parteneriat strategic cuprinzător, cel mai înalt nivel de partenariat. Vietnamul şi Statele Unite au atins acelaşi nivel în septembrie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin a declarat că vizita se va concentra pe „consolidarea relaţiilor chino-vietnameze”.

Într-un articol publicat marţi în ziarul vietnamez Nhan Dan, Xi Jinping a declarat că „viitorul Asiei nu este în mâinile nimănui altcuiva în afară de cele ale asiaticilor”.

Ordinea de zi a vizitei liderului chinez include „politica, securitatea, cooperarea practică, formarea opiniei publice, probleme multilaterale şi probleme maritime”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. chinezii nu au dovedit ca pot face ceva in lumea asta, in afara de productie la ea acasa
    pe chinezi tot america si ue i-au ridicat, japonia, correa de sud tot sub „americani”au ajuns super puteri
    singura „reusita” a chinei e coreea de nord