G4Media.ro

Presa ucraineană: Seismologii norvegieni au detectat o explozie la barajul Kahovka în…

Sursa Foto: Maxar

Presa ucraineană: Seismologii norvegieni au detectat o explozie la barajul Kahovka în momentul în care acesta s-a prăbușit / Semnalul seismic a fost înregistrat în România, la 620 de kilometri de baraj

Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR.

Analiza făcută de NORSAR, un grup norvegian care monitorizează rețelele seismice din întreaga Europă susține că explozia a avut loc pe 6 iunie, la ora locală 2:54 AM, în Ucraina.

”Detectarea este prima dovadă independentă că barajul, care reținea un rezervor de mărimea aproximativă a Marelui Lac Sărat din Utah, a fost aruncat în aer, în loc să se prăbușească din cauza presiunii și a unei gestionări greșite”, scriu jurnaliștii ucraineni.

Semnalul seismic a fost detectat în România, la 620 de kilometri de baraj. Seismologii norvegieni spun că ce au înregistrat senzorii din Bucovina seamănă cu o explozie.

Tensiunea și pagubele anterioare ale barajului au dus la speculații potrivit cărora acesta s-ar fi putut prăbuși de la sine. Dar, potrivit NORSAR, care monitorizează testele nucleare subterane și alte evenimente seismice, a fost detectată o explozie în jurul momentului în care se crede că barajul s-a prăbușit.

„Vedem un impuls de energie care este concentrat, ceea ce este tipic pentru o explozie”, a declarat pentru NPR Volker Oye, un seismolog de la NORSAR care a analizat datele.

Există încă incertitudini. Rețelele seismice nu pot localiza explozia mai aproape de baraj decât la 20-30 de kilometri (12-19 mile) de acesta. Dar Oye spune că exploziile în această parte particulară a Ucrainei sunt rar întâlnite și, prin urmare, o explozie cauzată de altceva ar fi o coincidență neobișnuită.

Nici detecția nu poate spune ce a cauzat o explozie. Rușii acuză Ucraina că a atacat barajul, dar ucrainenii susțin că rușii au folosit încărcături de demolare pentru a-l distruge.

Barajul Kahovka s-a aflat pe linia întâi a războiului, cu forțele rusești de o parte și trupele ucrainene de cealaltă parte. În ultimele luni, acesta a suportat bombardamente din partea forțelor ucrainene și cel puțin o explozie, despre care se crede că a fost cauzată de trupele rusești în retragere, care au aruncat în aer un drum peste baraj.

Barajul a fost supus unui stres și mai mare în ultimele săptămâni. Ploile de primăvară au umplut rezervorul Kahovka până la capacitatea maximă, iar apa s-a revărsat peste partea superioară a barajului, care nu avea suficiente porți de ecluză deschise pentru a gestiona debitul. Rusia, care controlează barajul, a avut doar câteva dintre cele 28 de porți deschise din noiembrie anul trecut.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat o anchetă internațională cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu barajul.

„Dovezile ar trebui să fie colectate și prezentate cu atenție”, a declarat Zelenski, în timpul unei conferințe de presă online despre prăbușirea barajului. „Fără echipe internaționale de anchetă … nu vom putea face acest lucru”, a mai comentat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ok, inteleg ca este un articol preluat. DAr ma intreb, daca alti seismologi nu au identificat asta. Ar fi trebuie sa fie simtit si in alte zone mai apropiate. In Germania, in Franta, Polonia, Ungaria sau Romania. Sau asta e presa noastra? cu articole copiate, preluate si stiri despre accindente, crime si dezastre? Apoi…felicitari! va puteti mandri!

    • @Simplex – Nu prea inteleg ce vrei sa spui. In stire e vorba de senzorii seismici relativ apropiati de locul exploziei, doar nu iti inchipui ca senzori (nu seismologi) din Franta sau Germania ar fi putut detecta explozia de la baraj?