G4Media.ro

Presa spaniolă anunță că UE ia în calcul decuplarea de la petrolul…

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Presa spaniolă anunță că UE ia în calcul decuplarea de la petrolul și gazele din Rusia ca sancțiune pentru o eventuală invazie în Ucraina. Goldman Sachs avertizează că decizia ar duce la o explozie a prețurilor

Publicația spaniolă El Pais scrie că liderii UE discută în acest zile despre pachetul de sancțiuni economice la adresa Rusiei dacă Moscova începe o nouă invazie în Ucraina. Potrivit sursei citate, printre sancțiunile luate în calcul se numără inclusiv stoparea importurilor de gaze și petrol din Rusia, care ar urma să fie înlocuite cu surse alternative. În paralel, banca americană de investiții Goldman Sachs avertizează că oprirea livrărilor ruse de gaze ar provoca o creștere majoră a prețurilor în UE.

Uniunea Europeană a negociat în secret o baterie de sancţiuni fără precedent cu care să lovească Rusia,dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, va decide să invadeze Ucraina, scrie El Pais, citată de Rador. Represaliile, țesute într-un secret absolut, urmau să fie adoptate aproape imediat și în deplin acord cu Washingtonul și Londra în eventualitatea atacului.

Potrivit unor surse europene citate de El Pais, aceste sancţiuni ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv importul de gaze și petrol rusești. Lovitura așteptată este de o asemenea amploare încât, potrivit acelorași surse, Bruxelles-ul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi și economia europeană.

Planul este discutat chiar luni în cadrul unui prânz cu ușile închise al miniștrilor de Externe ai UE, reuniți la Bruxelles sub președinția lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica externă. La întâlnire va fi prealabil prezent prin videoconferință Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. „Participarea lui Blinken arată unitatea comunității internaționale în fața atitudinii Rusiei și coordonarea strânsă dintre aliați”, spune o sursă diplomată europeană.

Obiectivul întâlnirii de luni „nu este adoptarea unor sancțiuni specifice, ci stabilirea scenariilor și a reacțiilor pe care le-ar provoca fiecare dintre ele”, spune un alt diplomat european. Surse comunitare exclud să facă publice eventualele represalii.

Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și entitățile financiare ruse și restricțiile privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.

Și, în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată periculos de piața financiară mondială. Statele Unite chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar nu există deocamdată consensul necesar pentru o măsură atât de drastică, aplicată doar Iranului.

UE nu exclude oprirea achiziției de petrol și gaze rusești, care acoperă acum 26%, respectiv 40%, din importurile europene ale acestor hidrocarburi. Dependența energetică a UE a făcut ca până de curând renunțarea la importurile din Rusia să fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile și posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte țări a schimbat recent scenariul.

Banca americană de investiții Goldman Sachs arată însă într-o analiză citată de Bloomberg că o decizie de oprire a importurilor din Rusia ar avea un impact enorm asupra prețurilor – oricum ridicate la niveluri fără precedent. Astfel, Goldman Sachs respinge posibilitatea unei astfel de sancțiuni și arată că, chiar și în actualele condiții de piață, criza prețurilor din piața energetică europeană va mai dura încă trei ani.

Criza din Ucraina a provocat deja o schimbare drastică, scrie însă El Pais. Importurile de gaze rusești au scăzut de la 3,25 miliarde de metri cubi la începutul lui 2021 la 1,7 miliarde în prima săptămână a acestui an, potrivit datelor compilate de think tank-ul Bruegel. Dintre cele patru gazoducte din Rusia, doar Nord Stream, care face legătura directă cu Germania prin Marea Baltică, funcționează la același nivel ca anul trecut. Conductele care trec prin Ucraina și Polonia au redus drastic fluxul. Cea care ajunge prin Turcia a suferit numeroase suișuri și coborâșuri. Iar a doua conductă de gaz din Marea Baltică, Nord Stream 2, nu a început încă să pompeze gaze (din lipsă de autorizație europeană) și criza din Ucraina ar putea să o dezactiveze definitiv.

În schimb, importul de gaz lichefiat din alte țări, importuri realizate cu nave specializate, a trecut de la 1.400 de milioane de metri cubi în prima săptămână a lunii ianuarie a anului trecut la 3.380 de milioane la fiecare șapte zile ale acestei luni, potrivit datelor furnizate de Bruegel și citate de El Pais. Importurile de gaze din Norvegia au atins de câteva ori maximele istorice în ultimele săptămâni. Iar cele din Algeria au avut de suferit, din cauza crizei cu Marocul, dar sunt cu mult peste minimele lor istorice.

Șocul energetic, dacă ar avea loc, ar deteriora serios relația comercială dintre UE și Rusia. Prejudiciul, deși reciproc, ar avea consecințe mai devastatoare pentru economia rusă. UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei și destinația a 38% din exporturile sale. Piața rusă, în schimb, absoarbe doar 4,1% din exporturile europene, potrivit datelor Comisiei Europene. UE, însă, își joacă prezența și în Rusia, unde este cel mai mare investitor internațional și acumulează o investiție de peste 300.000 de milioane de euro.

UE a adoptat deja sancțiuni comerciale în 2014, ca răspuns la prima agresiune rusă împotriva Ucrainei, care a avut ca rezultat destabilizarea provinciilor ucrainene Donbas și anexarea Crimeii de către Rusia. Pedeapsa europeană, încă în vigoare, a limitat accesul câtorva bănci rusești pe piețele europene de capital, a interzis achiziționarea în Europa a obligațiunilor emise de trei companii energetice rusești și a oprit exportul de arme și anumite materiale de prospecție energetică.

Economia rusă a rezistat acestor sancțiuni timp de șapte ani. Iar analiștii citați de publicația spaniolă arată că Putin are puncte forte în favoarea lui pentru a rezista unui nou atac. Rusia are o datorie publică scăzută (20% din PIB), subliniază Centrul de Politică Europeană. Și are un fond suveran puternic, alimentat de exporturile de hidrocarburi, care în decembrie 2021 a adunat 185 miliarde dolari.

Dar economia țării are și puncte vulnerabile. Unele circumstanțiale, precum inflația actuală (8%), care dublează obiectivul Băncii Rusiei și menține ratele dobânzilor la 8,5%. Dar alte flancuri de risc sunt mai structurale, precum dependența de vânzările de petrol și gaze, care acoperă aproape o treime din veniturile bugetului național. (sursa foto: Facebook/ Gazprom)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. „Luam in calcul, propunem, ne gandim la, vom discuta in coalitie” suna atat de mioritic. Ce Putin, romanasii au schimbat fata UE.

    • Pai cine mai împrumută Rusia daca EU nu mai da bani pe gazul rusesc?

    • Nimic de comentat, iti dai seama ca noi n-avem niciun cuvant de spus. Dar ipocrizia vestica e de poveste.

    • Ca sa vezi, europenii aia lasi care nu vor sa renunte la comfort, tocmai ei sa ridice stacheta si sa depaseasca SUA ca intentie de contracarare a Rusiei? In sfarsit…
      Se pare ca s-au desteptat europenii nostri. Nu acceptam sa fim curtea din spate a Rusiei.

    • Gicule, decizia se ia de catre toate statele UE. Si daca ar fi dupa noi, noi fiind cei mai interesati sa nu avem Rusia vecin, atunci ar trebui plusat cu armament de ultima generatoe catre Ucraina.

    • Pentru prostia (sau orgoliile lor) a UE dar mai ales a americanilor, care se ambiționează chipurile presând ca „să aleagă Ucraina cu NATO” etc – pe ei, pe americani NEcostându-i la buzunare asta cu gazul – să plătim noi, amărâții ??

      DUCĂ-SE, DE UNDE AU VENIT !

    • Rusia e câștigată și China și mai. Pe piața de petrol manevrează bine cu OPEC și ține prețul sus. Pe piața de gaze e jupân. Decât să exporte mult și ieftin mai bine foarte puțin și scump. Ramuri întregi economice vor intra în criza prețurilor. În plus limbajul belicos nu falimentează bursa de la Moscova ci pe celelalte, în frunte cu cea americană. Inflația va urca la cer iar la orizont e „lumea lui Andrei” dacă mai rețineți reclama apocaliptică promovată acum ceva ani de Petrom.

  2. Nu avem nevoie de gazele ciorditorilor mafioti de la Est. SUA poate livra gaz lichefiat in UE fara probleme.

    • Planul suna bine. In sfarsit niste sanctiuni de care Putin s-ar teme.

    • Dar nu vrea. Chiar acum gazul lichefiat din SUA este vandut pe piata asiatica, unde obtine de la China un pret mult mai bun decat in Europa. Aliati, dar totul pana la bani.

    • De unde îți aduce americani gaze în Europa?, îți aduce cu vaporul. Veți vedea ce f@tai vom lua de la ruși…!😢😢😢🖕🖕

  3. După asta, Rusia va fi o provincie a Chinei. Ce părere au cetățenii ruși de asta? Trădarea putinistă e ca trădarea iohanistă, totală și mortală pentru propria țară.

    • Cu asta sunt si eu de acord.

      Rusia face acum ce a facut si Ucraina in trecut.
      Joaca la doua capete.
      Rusia este intre China si Occident.
      Amenință ca se face vasalul Chinei in dauna Occidentului.
      Rusia e libera sa aleagă, vasalul Chinei sa fie atunci.
      Mai bine ar fi o înțelegere cu China, peste capul Rusiei.

  4. Nici vorba, e vrajeala. CACEALMA!!!

  5. Ramanem ingrijorati „noi bancherii” ca ne scade profitul asadar fara taiat de gaze sau petrol.
    Puteti taia in schimb frunza la caini , nu va suferi nimeni , cainii vor fi fericiti.

  6. Decuplarea de gazul rusesc ar fi cam singura măsură care ar putea avea ceva efecte asupra lui Putin dar se opun nemții (și austriecii mai nou).
    Putin abia așteaptă un val de frig peste Europa Centrală ca să se joace nițel cu robinetul cum se joaca acum cu Republica Moldova, doar asa ca să se distreze.
    In Ucraina nu va fi invazie ci forță de menținere a păcii.

  7. Toate scumpirile la gaze si energie sunt SUPRATAXA LUI PUTIN pentru pregatirile sale pt razboi cu ucraina!
    Noi astazi plqtim gazele mai scumpe pt ca lui putin i s.a sculat ca vrea razboi cu ucraina! Ajunge cu santajul lui putin. Pana cand! De banii platiti de ue pe gaze si petrol in ultimul an el si.a dizlocat si mutat armata la granita cu ucraina! Si asta in loc sa.i investeasca in economie! Bun lider, ce mai!

    Si ce crede acum ca ii vom plati si razboiul sau?! Aiurea! Sa vanda gazul sau manjit de sange nevinovat lui lukasenko sau cui vrea el nu noua! Nu europenilor!
    REPET, GAZ MANJIT DE SANGE NEVINOVAT!

  8. Pe toate forumurile se gaesc daci liberi si inteligenti care se bat cu caramida in piept ca ei se iau la tranta cu rusul dar nemtii sunt codosi ca vor gaze. Bai baieti, Germania exporta cat toata UE la un loc. Ei exporta sisteme cu componente produse in Bulgaria, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia etc. Daca Germania stinge becul noi nici sa trecem strada nu o sa mai avem bani. Dar in fine, voi ati invatat oricum economie in parc.

    • Deja facturile la energie depasesc niste limite ininaginabile. Sa vezi distractie si foamete daca se implementeaza ideea asta. Dar romanii sunt haiduci, vor sta cu bidoane incalzite la picioare 😂. La ce lipsa de gaz are ue, decuplarea de la gazele lui putin vor scumpi preturile de inca 10 ori :)) vai de noi ce ne asteapta

  9. Am tarit in Spania.Nici vorba de iarna, nu am prins mai mult de 7 grade!E usor sa vorbesti de saracie cu stomacul plin, de frig din dosul sobei, si de sete cu izvorul langa tine….Daca si Spania ne stabileste viitorul…

    • Sau Germania si aia cu stomacul plin.

    • Atât rusii cât și cei din vest disprețuiesc tarile est-europene. Se vor înțelege din nou pe seama noastră, vom fi carne de tun.
      Lumina vine de la răsărit.
      HARASO TOVARĂȘI.?

  10. Ukraina ia in calcul distrugerea gazoductului North Stream paiul prin care Putin se alimenteaza cu bani

    ukraina ia in calcul distrugerea gazoductului North Stream paiul prin care Putin se alimenteaza cu bani

    • – dar atât, numai calculează … o să-i coste mult pe kieviști opțiunea către vest, nu se potrivește pentru ei, ca pentru noi.

  11. Din tot articolul am reținut ceva foarte important și anume previziunea Goldman Sachs cum că actuala criză energetică va dura încă cel puțin 3 ani! Restul e can-can!

  12. Parca si vad cum o sa stam in case fara curent si caldura, in timp ce birocratii UE ne vor spune: „Rabdati tovarasi! Il sanctionam pe Putin! E terminat, nu mai rezista mult”

    • Chiar nu vad cum poate rezista Rusia fără bani din gaz si petrol , ca daca se împrumuta nu vad cine sa dea bani poate Goldman Sachs.

    • Doar din Gaz Rusia a făcut anul trecut peste 200 miliarde euro este foarte mult.

    • Sa piarda Putin 30% din PIB facut din comertul european, plus sanctiunile SUA, adica o cadere economica comparabila cu pierderea unui razboi? Plus privatiunile suferite de rusii de rand, sub embargo. Tu esti intreaga la cap? Crezi ca Putin va mai reusi sa tina oamenii sub control? Si kgb-ul va accepta ca un megaloman sa distruga Rusia? Game over! Nu rezista 6 luni, ani de zile e imposibil…

    • Rusia isi poate vinde gazul in China. In shimb, Europa fara gazul rusesc (40% din necesar) va suferi cumplit si va intre in criza economica. Asa ca, sanctionandu-l pe Putin, ne sanctionam pe noi insine.

    • Imposibil Romania in nici un caz iar Germania e cu solar si eolian cărbunele si centralele nucleare put ,sau vrei sa spui ca economia verde EU este un mare rahat.

    • 40% din necesar si in scadere rapida, importam din USA, mai scump ce-i drept (gaze de sist), dar nu mai scump decat ce importam deja. Daca nu aveam importul din american gaul pe bursa era la pret triplu. A fost o perioada, intre momentul in care Rusia a oprit gazul si momentul cand au ajuns vapoarele cu cel american.

  13. Cu impotența și ticăloșia Statului Român, dracii ne-ar lua dacă UE ar rupe pisica! N-ar fi mai bună soluția tăierii Swift-ului, că așa poate ar ieși razboi civil în Rusia și nu alte razboaie?!

    • – dar atât, numai calculează … o să-i coste mult pe kieviști opțiunea către vest, nu se potrivește pentru ei, ca pentru noi.

  14. Sa ne explice SUA cum il „sanctioneaza” pe Putin cumparand-i petrolul la maxime istorice. Sa taie ei importurile de petrol din Rusia daca sunt asa tari.N-au chef, ca ar suferi economic, asa ca pun UE sa le faca treaba murdara. Aveti mai jos cifrele

    https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MTTIM_NUS-NRS_1&f=M

  15. N-am prea înțeles, cine ar fi partea sancționată?…

  16. A nu bloca importurile de petrol si gaze din Rusia este echivalentul cu a plăti armata rusească să atace Ucraina!
    Este măsura 1 logica!

    • Niciodata tarile UE (poate cu exceptia Romaniei) nu vor lua masura decuplarii de la gazele rusesti.
      Statele occidentale UE, stiu cea ce este bine pt poporul lor, si nu pt altii, pt a lua o masura de sanctiuni contra Rusiei, pt ca prin decuplarea de la gazul rusesc, ar suferi Europa .
      Singura care ar putea lua o astfel de masura, poate fi Romania , pt ca sa nu uitam, Romania a fost candva, si stat Fanariot .
      Ori cind liderii celor doua mari partide, sunt domnii Citu si Ciolacu , ne putem astepta la orice .
      Dar noroc ca suntem in UE , si ce face UE, va face si Romania .

    • Nu doar Romania mai este Norvegia (extracție) , Franța(nuclear) posibil si Italia (aici mă refer la extracția din Africa), Anglia (ăștia sunt peste tot), Polonia (cărbune) si mai sunt cel mai rău însă sta Germania care prim politicile sale verzi stau rău de tot.