G4Media.ro

Presa maghiară de opoziție: Începe o nouă prietenie – Varşovia a schimbat…

Foto: Premierul Nicolae Ciucă și președintele Republicii Polone, Andrzej Duda / Sursa: guvernul România

Presa maghiară de opoziție: Începe o nouă prietenie – Varşovia a schimbat Budapesta cu Bucureștiul

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a reconfigurat în câteva minute politica europeană, dar în multe cazuri şi relaţiile interstatale. Iar victima numărul unu al acestui proces a fost Ungaria – desigur nu întâmplător, scrie publicația maghiară de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador.

Analiza integrală:

Poate este cea mai mare lovitură şi, totodată, cea mai mare pierdere de prestigiu pentru guvernul populist de la Budapesta: pierderea peste noapte a celui mai loial aliat al său, conducerea de la Varșovia.

Diferențele de atitudine dintre Polonia și Ungaria i față de Rusia și Vladimir Putin au fost trecute în plan secund înainte de război, din cauza interdependenței în lupta comună cu Uniunea Europeană dată în numele democraţiei iliberale, neortodoxe, însă în zorii zilei de 24 februarie, odată cu declanşarea atacului Rusiei împotriva Ucrainei, a dispărut această interdependenţă.

Tergiversarea, manifestările ambigue şi izolarea de care au dat dovadă premierul Viktor Orbán şi ministrul de externe, Péter Szijjártó, faţă de eforturile internaţionale depuse pentru creşterea capacităţilor de apărare ale Ucrainei au fost prea mult chiar şi pentru echipa lui Kaczynski. Războiul efectiv din ţara vecină şi pericolul rusesc apărut lângă graniţa Poloniei au trezit imediat la realitate guvernul de la Varşovia, care şi-a dat seama că sprijin şi apărare poate aştepta doar de la organizaţiile în care Polonia a devenit membru voluntar, respectiv de la UE şi NATO.

În cercurile guvernamentale poloneze au fost auzite, cu siguranţă, cu consternare afirmaţiile lui Viktor Orbán potrivit căruia „cel care crede că NATO ne va apăra, greşeşte”. Varşovia ştie, de asemenea, că are nevoie şi de un aliat extrem de apropiat în regiune, așa că a acţionat rapid şi a schimbat brusc Budapesta cu Bucureştiul.

Pe 3 martie a avut loc deja o ședinţă comună de guvern România-Polonia, la care au fost încheiate o serie de acorduri bilaterale. Cel mai simbolic dintre acestea este Planul de acțiune comun pentru perioada 2022-2026, semnat de cei doi miniştri de externe. Zbigniew Rau şi Bogdan Aurescu au semnat cu acest prilej şi un memorandum, incluzând într-o formă oficială declaraţia de înţelegere privind cooperarea între cele două ministere de externe în domeniul diplomaţiei şi al ştiinţei.

Nu mai puțin semnificativ este acordul polono-român privind intensificarea cooperării în domeniul asigurării resurselor destinate rezervelor de stat şi situaţiilor de criză sau acordul militar.

Desigur, cooperarea între Polonia şi România nu este o noutate, deoarece cele două ţări au încheiat încă din 2009 un parteneriat strategic, iar în decembrie 2015 au adoptat un plan de acţiune pentru perioada 2016-2020. Bucureştiul şi Varşovia sunt legate mai ales datorită situaţiei lor în NATO și a poziţiilor lor regionale de o importanţă majoră. Cele două ţări colaborează în special în chestiunile de securitate la nivel regional în cadrul unor forumuri, cum ar fi Forumul Bucureşti 9 (care reuneşte statele membre NATO din Europa Centrală şi de Est) sau Forumul Turcia-Polonia-România. Între cele două ţări sunt bune şi relaţiile economice, ambele fiind membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări.

Cu toate acestea, apropierea bruscă şi spectaculoasă polono-română poate avea o semnificație pentru Budapesta, mai ales în lumina faptului că de la izbucnirea războiului, capitala Ungariei a fost în mare măsură evitată de toți factorii de decizie de rang înalt european sau nord-american. Ba mai mult, consilierii pentru securitate națională ai bunului vechi prieten neortodox Recep Tayyip Erdogan nu s-au întâlnit cu Viktor Orbán, ci s-au consultat marţi cu staff-ul preşedinţilor Poloniei şi României, Andrzej Duda şi Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii trilaterale România-Polonia-Turcia, care a avut loc la Bucureşti. În timp ce în fosta mănăstire carmelită şi în Palatul Sándor aproape niciun oaspete nu deranjează „liniştea strategică”, la București și Varșovia vin întruna politicienii străini.

În aceste zile, vicepreşedintele american, Kamala Harris, efectuează o vizită la Bucureşti şi Varşovia, dar în ambele ţări au fost în vizită deja factorii de decizie europeni şi americani. De la izbucnirea războiului, la Bucureşti au venit, de exemplu, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ministrul francez al apărării, Florence Parly, ministrul canadian de externe, Melanie Joly, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, sau comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Budapesta este lăsată în afara orizontului diplomației internaționale, în ciuda faptului că războiul are loc într-o țară vecină cu Ungaria, şi în Ungaria vin refugiaţi din Ucraina, chiar dacă într-un număr mai mic decât în Polonia sau în România.

Guvernul Orbán a rămas singur, în afară de invitaţia la consultările obligatorii ale ţărilor membre ale UE şi NATO a primit o singură invitaţie, dar încă înainte de război, şi anume la Londra. Boris Johnson a încercat să revigoreze Grupul de la Visegrad, însă succesul acestei întâlniri poate fi observat şi din faptul că evenimentul abia a atins pragul de stimulare a presei poloneze, slovace și cehe.

Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu /Foto: Premierul Nicolae Ciucă și președintele Republicii Polone, Andrzej Duda / Sursa: guvernul România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Stăm bine la relațiile cu Occidentul, dar la corupție și autodistrugere suntem cei mai tari. Păcat că veți vota PSD și PNL din nou, am fi putut avea o țară a noastră.

  2. e normal ca relatiile dintre romania si polonia sa fie stranse, sunt tari mari, cam cu aceleasi probleme. ungaria, cu mentalitatea ei medievala , topaie si se baga mereu in seama , singura. eventual e folosita o periada , dar real nimeni nu baga in seama ungaria.

  3. Prietenia Orban-Putin nu a ramas neremarcata…
    Unde pierde unul, castiga altul.

  4. A, hopa, prietenul la nevoie se cunoaste.
    Ce am tot scris despre Polonia cea nationalista ca e o tara ok si mult inaintea noastra?
    Oameni harnici, cam cum sunt si bucurestenii, dar mai ales modesti. Si instariti. Ei nu au problemele noastre, pentru ca au muncit si si le-au rezolvat.
    Ba cineva mai in varsta mi-a spus chiar ca sunt cei mai faini europeni.
    Numai unii o tot dadeau cu teoria nationalista de prin nu stiu ce carti aplicabila pe ici pe colo, care generalizata mai da gres. In cazul Poloniei a dat gres cap coada.
    Ma astept ca la un moment dat daca nu face cum crede ideologia userista sa fie iar tocata marunt si pusa la panoul nationalistilor, dar nu ca ar gresi cu ceva.

    • In Polonia nu exista partide socialiste.
      Economia e pe primul plan.
      Numai daca faci o comparatie intre sindicalismul polonez si cel romanesc iti dai seama de diferente.
      Cand noi aruncam industria la gunoi, pensionam oameni de 45-50 de ani si ne imprumutam sa platim pensiile ei se imprumutau sa-si retehnologize si modernizeze industria.
      90-96 au fosr ani fatali pentr Romania.
      Blestemul ala cu „nu ne vindem tara” ne urmareste si astazi.

    • Stanga este socialista si in Polonia(vezi NL, LR). Nu stiu cat au stat ei la guvernare, cata relevanta au in sondaje, dar nici PIS nu le placea progresistilor lor, era mereu criticat si nici noua „nu ne placea” ca nu se conformau intocmai agendei venite de la Bruxelles.

  5. polonezii nu au uitat ca le am salvat tezaurul de nemti in 1939. au fost curtati de unguri cu lugu, lugu, acum si au dat seama cine e de baza si cine panarama, asa ca, suntem cu ei si ei cu noi. multi polonezi comenteaza pe site urile militare de la noi si ai nostrii la ei, avem brigada in polonia si ei la deveselu la noi, avem vecin comun rau, avem aceeasi deschidere fata de refugiatii ukrainieni, de ce s ar baga in seama orban cu tampeniile lui?in conditille in care am depasit ungaria economic, e mai interesant pt polonezi sa fie cu noi nu cu ungurii.

  6. Mare greseala fac Polonezi ca se haita cu tradatorii rrumani ….mai tarziu o sa aiba o surpriza neplacuta de tradare a Valahilor

    • Băi trolacovici, mai aveți google translate după sancțiuni sau traduceți cu dicționare tipărite după prăbușirea rublei?🗯😂😂😂

    • Ungure.. te doare adevarul? rasa ma-mii voastre de gunoaie. Ungurii popor de invinsi. Vezi ca daca ni se pune pata in 3 ore tancurile romanesti sunt la Budapesta. Rahat imprastiat

  7. Diplomația maghiară are o frumoasă anvergură județeană.

  8. Sesizez o undă de gelozie!

    • Nu neaparat, dar colegul de mai sus a punctat ff bine; au mentalitate medievala si , saracii, trairsc numai din infrangeri. Toate sabatorile lor nationale dunt infrangeri usturatoate. De ziua lor nationala ei bocesc si se lamenteaza in loc sa se bucure.

  9. Lacheul de la Budapesta e preocupat cu lustruirea pantofilor lui Putler care îi da pe la nas cu bășini revizioniste.
    Când se prăbușește regimul banditului de la Kremlin o sa ia Ungaria condusă de neofasciștii fidesz ce a luat nobilimea maghiară la Posada.

  10. Foarte bine.
    Ungurii sa raman cu benzinariile lor MOL scumpe si neconcurentiale afiliate la propaganda rusa.

  11. Ungaria si-a asumat singura rolul pe care il joaca si incearca sa para cat mai credibila. Pentru rolul jucat primeste si recompensa -gaz la pret extrem de bun-

  12. la polonezi ne le-a mers. Peste tot si-au bagat la inaintare julietele unguroaice dar cum polonezele sunt mai frumoase, iata ca aici nu le-a tinut!..

    • Pai normal !Romania e tara de încredere și mai mare și la frontiera NATO.In Ungaria nu ai încredere nici cât să mergi la BUDA că iei PESTA 😁

  13. Orban n-are ce căuta la cârmă
    La lopată da.
    Dacă ungurii vor fi atât de fraieri să-l voteze vor avea un globan șchiop un paria al UE și al SUA în frunte
    Cât e de priceput diplomat s a văzut
    L a pupat in c ..pe Trump dar cu atât s a ales
    A procedat la fel cu Putin și de asta nu-l vor ierta niciodată liderii marilor puteri
    Așa că viitorul lui politic e terminat iar ungurii n-ar trebui sa uite asta daca mai vor în UE
    Sau poate nu mai vor numai că atunci va trebui sa dea înapoi toți bani primiti

  14. Da bravo ,eu as vrea sa fie votat Orbanul….și să mai fie o sărbătoare tristă la ei acolo

  15. Păi ungurii s-au dat prea prieteni cu rușii de câțiva ani. Pe lângă asta și-au uitat și istoria, nu că ar fi cunoscut-o bine vreodată.