G4Media.ro

Presa internațională: Ungaria și Polonia aruncă UE în criză din cauza veto-ului…

Sursa: Facebook

Presa internațională: Ungaria și Polonia aruncă UE în criză din cauza veto-ului pe mecanismul care leagă statul de drept de fondurile europene

Presa europeană tratează pe larg informația despre blocajul exercitat de Ungaria și Polonia în Consiliul UE în privința pachetului mai larg privind viitorul buget europan și măsurile de relansare economică. Influenta publicație Politico, precum și The Guardian titrează ”UE în criză”.

Politico trece în revistă reacțiile diplomaților europeni confruntați cu blocajul fără precedent al Budapestei și Vienei, iar unul dintre aceștia arată că ”fără o rezolvare rapidă, suntem într-un mare rahat”.

The Guardian scrie despre miza enormă a blocajului: 1,8 trilioane de euro (1.800 miliarde), adică valoarea pachetului economic pe următorii șapte ani, format din bugetul multianul al UE și fondurile destinare revenirii economiilor europene din criza provocată de pandemie.

BBC amintește la rândul său că Polonia și Ungaria, care nu vor ca fondurile UE să fie legate de respectarea statului de drept, sunt puternic dependente de finanțarea europeană, iar economiile lor nu pot rezista șocului pandemiei fără bugetul special destintat ieșirii din criză.

Și presa franceză notează că UE pare fără ieșire în fața veto-ului Ungariei și Poloniei, dat fiind că bugetul european are nevoie de vot unanim, dar Le Monde și Le Figaro amintesc că Uniunea are instrumente politice prin care poate pune presiune pe cele două guverne criticate unanim că încalcă statul de drept.

Toate publicațiile care analizează situația din UE susțin la unison că o nouă definire a mecanismului privind statul de drept, adică ceea ce cer Ungaria și Polonia, e exclusă.

Context. Ungaria şi Polonia au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al UE, nefiind de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, au declarat diplomaţi europeni pentru agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anunţat pe Twitter că, la reuniunea la nivel de ambasadori desfăşurată luni, statele membre au confirmat prin majoritate calificată regimul de condiţionalitate care leagă fondurile europene de statul de drept, dar în privinţa deciziei privind resursele proprii nu s-a obţinut unanimitatea necesară din cauza opoziţiei a două state membre.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul european de redresare post-pandemie, din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept, a anunţat luni şeful biroului de presă al guvernului ungar, Bertalan Havasi, citat de agenţia MTI.

Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns pe 5 noiembrie la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi cele din planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro) vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Guvernele ungar şi polonez califică acest mecanism drept un ”şantaj” la adresa lor şi un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.

Foto: Viktor Orban / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. FELICITĂRI, Ungaria și Polonia.

  2. In Romania s-a rezolvat si cu presa si cu justitia cum vor bruxellezii, adica bastioanele de independenta au fost suprimate.
    Sa vina banii ca deja baietii s-au gandit cum sa-i smenuiasca.

  3. Foarte bine. Chiar azi am citit ca din HU multinationalele din UE scot mai mult profit decat primeste fonduri de la UE.

  4. Lol, ce de fani au smecherii de unguri si polonezi printre mandrii daci romani… ia sa iasa ei din UE daca nu le convine treaba, sa vada ce bine e in afara Uniunii…

    • Indiferent de motivele pentru care Polonia si Ungaria au blocat chestiunea problema e serioasa, „respectarea statului de drept” atit timp cit „statul de drept” e altceva pentru fiecare inseamna arbitrariu.
      Cei care se tem ca treaba asta ar putea fi utilizata ca pretext pentru reducerea fondurilor catre unele state s-ar putea sa nu fie pe linga problema.

  5. Astia care comenteaza ori sunt troli platiti de putin ori nu au habar ce a putut sa faca mafia politica patronata de orban adica prietenii lui cu fondurile europene in tara aia.Acolo s-a furat cu miliardul pe stil rusesc.

    • ce faci oaie, ai terminat de racait mortii de pe peretii ATI-ului si te-a intors la vechea ta pasiune, Rusia? erau multi rusi pe ogorul de spaaranghel?

  6. Era de asteptat !
    In traducere libera (ce a spus Orban mai marilor UE) : Ungaria s-a urcat in trenul numit UE nu din gara in care s-a format trenul ci undeva pe parcurs iar cand a venit controlorul sa ii ceara biletul a constatat ca Budapesta nu isi cumparase tichet pana la capat de linie (STATELE UNITE ALE EUROPEI) astfel cum spusese tuturor, motiv pt care putea cobori oriunde o aranja mai bine pe traseu ! Pana atunci insa se bucura din plin de toate facilitatile, de all inclusive …

    PS. „Si putem sa ne p…m pe el de tren daca vrem”, a cam fost concluzia lui !

  7. sputnik aduce laude marete celor 2 „draknea”

    daca mai era draknea si psd pe pariu ca eram si noi alaturi de ungaria si polonia

    comentatorii astia iubitori de „ungaria si polonia” probabil cand mergeau la scoala si primeau bani de buzunar de la parinti, ei nu prea mai treceau pe la scoala, se duceau direct la carciuma, ca li se cuvenea sa faca ce vor cu banii din moment ce ii primeau ..

    • ce e mai trist e ca separarea asta de UE a celor doua tari va lovi la un moment dat in oamenii simpli, pentru ca sefii astia care fug cu disperare de raspundere sunt plini de bani, si au ca varianta sa traiasca o viata linisititi acasa la mama Rusie

    • @Andrei
      Dar ce trist este ca acei oameni simpli il voteaza de ani de zile pe acest paduche orban si il vor vota in continuare ,la fel si polonezi.
      Eu lucrez si cu unguri si cu polonezi toti o apa si-un pamant , orban e vazut precum salvatorul lumi in capul lor ,iar polonezi sunt plini de ura asupra germaniei si doamnei Merkel.

  8. In sfarsit gusta si restul lumii din perfidul gulas unguresc ca pana acum nu ne credea nimeni ,
    Pacat , aveam cat de cat ceva respect pentru ei datorita rev. din ’56 dar se pare ca le-a fost fatala.
    Acum joaca un csardas amestecat cu elemente din sindromul Stockholm.

  9. @ BBC.Ai dreptate in totalitate, noi ardelenii cunoastem in amanunt perfidia ungureasca.Sigur, cei care ii lauda nu sunt din Ardeal!

    • Ideea este următoarea:

      Aceste reglementări ar însemna modificarea unor legi, posibil si a constituției deoarece nu este bine definită respectarea statului de drept si pot intervini conflicte de interese. Aceste „reguli” externe afectează suveranitatea țării, adică incep așa zis străinii să ne facă legile in stat, insemanand că renunți la independența statului tău, pentru ce? Așa că sunt de acord cu Ungaria și Polonia, până când nu se definește clar care sunt condițiile de respectare a statului de drept, nu ai cum să votezi pentru. La început va fi in avantajul Vestului iar până ce o să înțelegem și noi ceva, va fi degeaba.

  10. Îmi cer scuze și faco completare. Noi romanii ardeleni cunoaștem perfida ungureasca. Chiar și pe acest site se vede uneori. Asa ca UE va decide, și sigur nu în favoarea ungurilor.

    • UE nu decide nimic decit cu unanimitate (ceea ce romanii nu par a fi aflat). Daca va decide cineva ceva acelea vor fi statele, individual.

  11. Ciolos a bagat UE in criza.

    Polonia si Ungaria au cerut doar sa fie cum a fost, ca mai avem si altceva de facut in afara de barfe si negustoreala.

    Dar Ciolos si stapanul lui, Macron, au zis ca trebuie sa introduca noi pretexte sa ni se taie cota-parte din subventii.

    Cum a mers pana acum, putea sa mearga si de aici inainte. Dar Ciolos a vrut sa schimbe, sa mute el portile in timpul jocului.