G4Media.ro

Presa internațională despre criza politică din România: Guvernul român în pragul colapsului

Foto: Inquam Photos / George Călin

Presa internațională despre criza politică din România: Guvernul român în pragul colapsului

Revista presei internaționale pe tema crizei politice din România, prezentată de Rador:

POLITICO: Guvernul român în pragul colapsului după revocarea ministrului justiției

Coaliția partidelor de centru-dreapta care guvernează România din decembrie 2020 este pe punctul de a se destrăma, unul dintre partide întocmind joi o moțiune de cenzură contra premierului Florin Cîțu. Tensiunile au dat în clocot miercuri, după ce premierul Cîțu de la Partidul Național Liberal (PNL) încercase să forțeze adoptarea unui program național de finanțare controversat și după ce l-a demis pe ministrul justiției Stelian Ion, membru al Uniunii Salvați România PLUS (USR PLUS), al doilea partener ca mărime din coaliție. Manevra lui Cîțu a luat USR PLUS prin surprindere, a declarat pentru Politico cineva din partid.

EURACTIV: România intră într-o nouă criză politică

Revocarea ministrului justiției Stelian Ion de către premierul Florin Cîțu a provocat o criză majoră în coaliția de guvernare, întrucât partenerul mai mic de guvernare USR PLUS îi cere Partidului Național Liberal (PNL) să numească un nou premier. Este a doua oară când Cîțu revocă un ministru USR PLUS fără știrea partenerilor săi. Liderii USR PLUS au vorbit despre părăsirea coaliției și chiar și despre susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului.

US NEWS & WORLD REPORT: Coaliția din România, în pericol după ce partidul mai mic din guvern își retrage sprijinul acordat premierului

Joi, coaliția guvernamentală din România s-a aflat în pragul prăbușirii, având în vedere ce partidul mai mic și-a retras sprijinul față de premier în urma unui scandal provocat de demiterea ministrului său al justiției, ceea ce ar pune în pericol redresarea economică și ar prelungi instabilitatea. Demiterea lui Stelian Ion a adâncit disensiunile din coaliția de centru, formată între liberalii premierului Florin Cîțu, partidul de centru USR-Plus și UDMR. un partid al maghiarilor, în urma alegerilor din decembrie 2020. Deși nu sunt de așteptat niște alegeri anticipate, o ruptură în sânul acestei coaliții care controlează 56% din parlament ar putea pune în pericol programul de guvernare vizând reducerea deficitului bugetar și de cont curent și combaterea pandemiei, astfel încât sunt necesare niște concesii.

24CHASA (Bulgaria): Premierul român l-a acuzat pe ministrul justiţiei de şantaj şi l-a demis

Premierul român Florin Cîţu l-a demis pe ministrul justiţiei Stelian Ion care, conform spuselor sale, a blocat reforme şi proiecte de modernizare, informează DPA, citată de BTA. Cîţu a declarat, într-un briefing tv, miercuri seară, că niciodată nu va accepta „miniştri care sunt împotriva modernizării României” şi care „şantajează” guvernul.

MAGYAR NEMZET (Ungaria): Premierului român Florin Cîţu i s-a retras încrederea

Joi, unul din partidele române de guvernământ, USR PLUS, i-a retras încrederea primului ministru Florin Cîţu. Într-un comunicat emis după miezul nopţii, conducerea partidului a afirmat că va susţine o eventuală moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu. Biroul naţional al USR PLUS a declarat că formaţiunea nu îi va da girul niciodată unui guvern care este acuzat de „furtul banilor publici”. În opinia USR PLUS, premierul Florin Cîţu a aruncat ţara într-o criză politică. USR PLUS a cerut partenerilor de coaliţie să ia la cunoştinţă că sprijinul majorităţii parlamentare faţă de Cabinetul Cîţu a luat sfârşit şi este nevoie de demararea unor negocieri privind persoana unui nou candidat la funcția de premier, respectiv alcătuirea unui nou guvern.

DIE PRESSE (Austria): Ministrul de justiţie din România a fost demis – Coaliţia se clatină

Primul ministru Cîţu l-a demis pe Stelian Ion din cauza unor neconcordanţe în privinţa subvenţiilor şi planurilor de reformare a justiţiei. Şeful guvernului s-a arătat nemulţumit de faptul că ministrul, potrivit propriilor sale afirmaţii spuse în direct în faţa camerelor, a blocat proiecte ale guvernului. Anterior media a relatat că partidul lui Stelian Ion, USR PLUS, nu este de acord cu planurile lui Cîţu privind repartizarea subvenţiilor destinate comunităţilor locale şi ameninţă cu ieşirea din coaliţie. Ion a refuzat să semneze aceste proiecte. USR PLUS este partenerul de coaliţie mai mic al PNL şi împreună cu UDMR formează o coaliţie existentă de la sfârşitul anului trecut.

RADIO EUROPA LIBERĂ: A doua criză a coaliției provocată de premierul Cîțu. Cinci scenarii, toate proaste

Criza provocată de demiterea intempestivă a ministrului Justiției sub pretextul că nu a avizat proiectul „Anghel Saligny”, un fel de PNDL 3, aruncă în aer stabilitatea politică într-un context deloc favorabil : valul patru al pandemiei de Covid și scumpirile la energie. Spre deosebire de precedentul scandal generat de remanierea lui Vlad Voiculescu, USR PLUS pare, la prima vedere, hotărât să nu mai accepte un scenariu similar: i-a retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu, iar dacă acesta nu va fi schimbat din funcție în cadrul coaliției, amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură.

Aritmetica parlamentară

Camera Deputaților: PNL – 93, USR PLUS – 53, PSD – 110, AUR – 30, UDMR – 20, minorități – 18, neafiliați – 4;
Senat: PSD – 47, PNL – 41, USR PLUS – 25, AUR – 13, UDMR – 9;
Aritmetica parlamentară, calculele politice și strategice, dar și jocul președintelui Klaus Iohannis formează un peisaj extrem de complicat. Niciunul dintre scenariile care se pot proiecta în momentul de față nu arată bine pentru guvernare și pentru soarta coaliției, în măsura în care ea va supraviețui acestui impas major.

DEUTSCHE WELLE: Stelian Ion, Cîțu și vasta lui operațiune de aruncat praf în ochii românilor

Sunt mai mulți bani în joc decât oricând. O justiție independentă ar deranja. Iată cauza demiterii ministrului justiției și a unei crize guvernamentale care sună, ambele, a ”Sesam, deschide-te”, rostit de 40.000 de hoți. E uimitor că președintele Iohannis și-a abandonat joi, pentru prima oară în viață, lentoarea caracteristică, semnând cât ai zice pește decretul de revocare a ministrului justiției, Stelian Ion? Deloc. Premierul îl dăduse ieri afară pe ministrul justiției, înlocuindu-l cu sulfurosul Lucian Bode. Or, multe indicii probează că demersul a avut loc sub patronajul președintelui Iohannis. Șeful statului și-a întrerupt miercuri eternul său concediu spre a rosti, perfid, un discurs reformisto-împăciuitor, menit să mascheze propriul rol decisiv în declanșarea iminentă a unei crize guvernamentale și să mimeze ”preocuparea” lui pentru bunăstarea românilor. Florin Cîțu știa bine ce face demițându-l pe ministrul justiției, așa cum și patronul său de la Cotroceni era edificat, înaintea discursului său demagogic și ipocrit la maximum, ce e în joc și cum se vor poziționa aliații ca să câștige marele pot.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

    • Creca, unii viseaza um-ed cu gandul la sondaje

    • anticipate nu se pot face in conditiile in care tot ce au facut smecherii care asteapta sa preia ciolanul a fost sa faca propaganda anti vaccinare si anti europa, tocmai pentru a adanci haosul si a discredita pe cei care incearca sa ne guverneze in cea mai grava criza sanitara din utimul secol in lume …

  1. INcredibil!
    Frate roman care fura frate roman.
    Si asta pentru ca „legea permite sa faci ceva” sau „legea nu permite sa nu-ti faci treaba pana la capat” – ca functionar al statului.

    Se pare ca PM-ul stabileste urgenta unei ordonante – ca asa vrea el – exact ca pe vremea PSD.

    • Daca era o intrebare ascunsa p’acolo, raspunsul e: „legea permite sa interpretezi legile cum vrei” atunci cand conduci. Esti de capul tau la stat … iar eu personal nu am inteles niciodata scopul juramantului depus… cf. Cod Administrativ. Doar comisionul privat conteaza in munca la stat. De ce nu-l legalizeaza?

  2. Cel mai mult imi place caracterizarea facuta lui Johanis de catre cei de la DW.

    • Nota 10+ pentru ei. Aia…e presa tati….spune clar ce fel de om este Ficusul 🙂

    • E scris in stilul celor de la Vice. Electoratul roman nu poate intelege frazele alea desi „știu carte”.
      Uite de asta e bine, uneori, sa mai iesi in strada… sa vada lumea ce inseamna sa te exprimi coerent, liber…
      Ca daca ceri raspuns scris la o problema iti raspunde un neica nimeni si nu un „decident”

  3. „Florin Cîțu știa bine ce face demițându-l pe ministrul justiției, așa cum și patronul său de la Cotroceni era edificat, înaintea discursului său demagogic și ipocrit la maximum, ce e în joc și cum se vor poziționa aliații ca să câștige marele pot.”

    Un premiu neica pentru cine a scris articolul 🙂 Adevarata presa….

  4. DW a prins ideea, PNL e după bani şi atât. Iar pe voi, de ce nu vă duce capul să votaţi USR?

  5. Iohanis iese din joc în curând și a tras concluzia că nu este suficient de bogat să vadă lumea întreagă. Așa că să-i ia dracu de români cu sărăcia și pandemia lor că oricum, în afară de cules sparanghel sau căpșuni, spălat babe la cur, tăiat vite, găini, porci la abator, nu sunt buni de nimic. Și, chiar dacă vor crapa, ia uite ce ofertă are Afganistanul și alte state arabe pe care le aruncă SUA în aer! Boooom, suckers!

  6. Vă dați seama ce l-a pus Cuțu să semneze pe Stelian Ion de vreme ce Ion a refuzat? Vine o căruță de bani în curtea nehalitilor de la PNL și Ion nu le face jocul. Idioți sunt ăia care au votat PNL crezând în fantoma liberală.