G4Media.ro

Premierul sloven a plecat dintr-o şedinţă a Parlamentului European consacrată libertăţii de…

Premierul sloven a plecat dintr-o şedinţă a Parlamentului European consacrată libertăţii de exprimare în ţara sa

O dezbatere a Parlamentului European (PE) consacrată libertăţii de exprimare în Slovenia a dat naştere unei discuţii tensionate între eurodeputaţi şi premierul sloven Janez Jansa, relatează DPA şi EFE.

Înainte de remarcile introductive ale premierului, mai mulţi jurnalişti şi avocaţi au denunţat restrângerea libertăţii presei în micul stat balcanic.

Media slovene au fost supuse la constrângeri tot mai mari în ultimii ani, de la reduceri de fonduri pentru companiile publice de media până la ameninţări împotriva unor jurnalişti, au declarat Parlamentului European mai mulţi reprezentanţi ai presei.

Guvernul sloven a respins însă acuzaţiile, acuzându-i la rândul său pe critici că răspândesc informaţii false.

„Nu avem nimic de ascuns. Vrem doar ca lucrurile să fie examinate în mod obiectiv”, a spus vineri Jansa.

Într-o încercare de a ilustra „reversul libertăţii presei”, premierul sloven a solicitat difuzarea unui film în cadrul sesiunii, care se desfăşura parţial prin videoconferinţă, parţial fizic.

Filmul ar fi urmat să prezinte tratamentul aplicat jurnaliştilor, inclusiv o tentativă de crimă, în Slovenia, după dobândirea independenţei ţării, în anii 1990, a explicat Jansa în PE.

Dar, întrucât a fost pus la dispoziţia parlamentului doar cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, preşedinta sesiunii, liberala Sophie in’t Veld, a respins solicitarea ca acesta să fie difuzat la începutul lucrărilor, evocând dificultăţi tehnice. Ea a asigurat în schimb că filmul va putea fi prezentat la finalul şedinţei şi că va fi inclus şi în înregistrarea acesteia.

Janez Jansa a reclamat atunci o formă de „cenzură”, declarându-se „convins că serviciile Parlamentului European sunt suficient de bine plătite ca să se asigure că acest video este pregătit de difuzare”.

Premierul sloven a părăsit şedinţa – la care era conectat virtual – fără a-şi anunţa plecarea şi nu a mai participat nici la sesiunea programată de întrebări şi răspunsuri.

Eurodeputatul german Sergey Lagodinsky (Verzi) a comentat pentru DPA că, în opinia sa, Jansa a făcut acest lucru special pentru a „distrage atenţia de la o discuţie parlamentară serioasă consacrată statului de drept”, dar „de fapt a demonstrat ce se întâmplă în ţară sub conducerea sa”.

Pe un ton similar, eurodeputata socialistă germană Katarina Barley a apreciat că Jansa „s-a speriat şi a plecat de la şedinţă”, când i s-a cerut să facă o declaraţie în loc să prezinte filmul.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Problema e ca Jansa a fost cenzurat intr-o maniera nesimtita in comisia LIBE.
  OK, asta nu e o problema pentru majoritatea stanga din PE.
  Cand PE discuta in toamna despre Ungaria, Ministrului de Justitie din Ungaria i s-a interzis sa-si expuna vederea in parlament.
  Pentru leftardati cenzura este ceva de sine inteles si profund democratic, mai ales daca vine de la ei.
  Jansa o ia pe coaja pentru ca a indraznit sa tina partea Ungariei si Poloniei.
  Inainte ca Ljubljana sa preia Presedentia Uniunii, a fost trimis un sol sa-l „inmoaie” o leaca pe Jansa cu bla-bla despre unitate, solidaritate si alte asemenea prostii nerespectate in UE. Ghici pe cine?
  Next in catare: Borisov din Bulgaria.

  • Ce are a face aici Borisov ? Asta a inventat elementul chimic coruptiu (vorba celor de la Voua) si o pupa in koor pe Merkeloaia ca sa inchida ochii la samavolniciile lui. La Borisov nu e vorba de ideologie cum nu e vorba nici la Orban Viktor. It’s all about money. Lots and lots of them.

 2. Mă cum ii găsește, numai pe dictatori, corupți, infractori și cică ne le da drept de exprimare ha ha ha ha.

  • Esti trolac habarnist neomarxist, habar n-ai ce s-a intamplat acolo.
   Poate iei 50 de bani per postare.