
Premierul italian Mario Draghi: „UE are astăzi un rol marginal în NATO”
„Retragerea din Afganistan, după modul în care a fost decisă, comunicată și realizată și schimbarea intențiilor privind contractul dintre Australia și Franța pentru furnizarea de submarine nucleare – și aici mă refer nu numai la substanță, ci și la modul în care a fost comunicat – sunt două mesaje foarte puternice, care ne spun că NATO pare mai puțin interesată din punct de vedere geopolitic de Europa și de zonele de interes ale Europei și și-a mutat zonele de interes în alte părți ale lumii”, a declarat premierul italian Mario Draghi, potrivit agenției ANSA, citată de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Toate țările implicate în discuție sunt membre NATO și intenționează să rămână ferm în perimetrul Alianței Atlantice, dar există o reflecție inițială asupra a ceea ce UE și țările sale membre pot face pentru a ghida alegerile făcute de NATO. Rolul lor pare, mai ales recent, să fie marginal. Am pus întrebări: pot țările UE să se coordoneze mai mult în pozițiile pe care le iau în cadrul NATO? Aceasta este o reflecție care necesită un răspuns”, a declarat premierul italian Mario Draghi într-o conferință de presă la finalul summitului UE din Slovenia.
„Dacă Europa nu are o politică externă comună, este foarte dificil să aibă o apărare comună. Poate fi atinsă în interiorul UE sau cu alianțe între diferite țări ale UE. Primul mod de a face acest lucru este de departe preferabil, pentru că am păstra o schemă supranațională, în loc de o schemă de alianțe interguvernamentale. Am cerut Comisiei să pregătească o analiză pe această temă”, a mai afirmat premierul Mario Draghi la finalul summitului UE din Slovenia.
Proiectul unei armate comune a UE ar slăbi NATO, așa cum spune Jens Stoltenberg, șeful organizației nord-atlantice? „Nu cred că orice ar ieși la iveală din NATO ar slăbi NATO și Europa. Această problemă apare din faptul că multe, dacă nu toate țările, au senzația că și-au pierdut centralitatea geopolitică în interiorul NATO. Ceva complementar la NATO întărește NATO și Europa”, a spus Mario Draghi.
Este nevoie de o reacție imediată după scandalul Aukus? „Nu, lucrul imediat care trebuie făcut este să începem un proces în care decidem dacă suntem dispuși să începem un proces pentru o politică externă comună în UE. În caz contrar, alianțele dintre țări vor fi inevitabil motorul politicii externe și de apărare comună, ceea ce s-a întâmplat întotdeauna în istorie, până la afirmarea multilateralismului după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă reușim – și acesta este într-adevăr un test foarte important – să menținem abordarea multilaterală a alianțelor și decizii strategice, aceasta este o mare cucerire”, a adăugat premierul italian.
Ați fi în favoarea unui consorțiu comun european pentru stocarea rezervelor de gaze? „Desigur, cred că este foarte pozitiv să nu fii prins nepregătit în fața creșterilor prețurilor la energie, care nu numai că au consecințe asupra economiei, ci și asupra distribuției, asupra inegalității”, a afirmat premierul Mario Draghi, în Slovenia.
După summitul UE, „prima întâlnire în prezență după pandemie”, „s-a făcut referire la procesul de intrare a acestor țări în UE și, mai general, la extindere: aproape toți și-au exprimat necesitatea ca acest proces să continue și să câștige mai mult impuls, pe care se pare că l-a pierdut”, a spus primul ministru italian, Mario Draghi, în Slovenia, cu referire la summitul UE cu Balcanii de Vest. „A trecut mult timp, în special pentru unele țări: Comisia se angajează pe acest front să furnizeze un document, care ar trebui să arate situația procesului de intrare a acestor țări în UE”.
Traducerea Rador: Oana Avram / Foto: Militari germani
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu