G4Media.ro

Premierul Dăncilă l-a reclamat pe președintele Iohannis la Curtea Constituțională din cauza…

Premierul Dăncilă l-a reclamat pe președintele Iohannis la Curtea Constituțională din cauza refuzului acceptării remanierii Guvernului

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri, în debutul ședinței de Guvern, că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de a formaliza revocarea din funcție a miniștrilor demisionari Lucian Șova și Paul Stănescu și înlocuirea lor cu Mircea Drăghici (Transporturi) și Olguța Vasilescu (Dezvoltare), așa cum a decis PSD.

Dăncilă a vorbit în deschiderea şedinţei de guvern despre discuţiile pe care membrii Guvernului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni.

„România este pregătită să facă faţă responsabilităţilor care îi revin, iar recunoaşterea acestui fapt nu a putut decât să ne bucure, având în vedere unele critici apărute în spaţiul public în ultima perioadă. Partenerii europeni au remarcat după aceste discuţii că fiecare ministru în parte stăpâneşte dosarele pe care le are pe masa de lucru, că este o implicare totală din partea fiecărui minister, iar discuţiile pe care le-am avut în cadrul Colegiului Comisarilor, pe provocările existente la nivel european, au arătat că stăpânim aceste probleme, că avem o abordare ambiţioasă, o abordare realistă şi că în acelaşi timp ne dorim ca Preşedinţia României la Consiliul UE să se bucure de succes”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că „singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante”.

„Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a subliniat că nu şi-a dorit acest demers, dar „interesul României, interesul românilor este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”.

Șefa Guvernului a anunțat încă de ieri, la finalul unei întâlniri cu Liviu Dragnea în biroul acestuia de la Camera Deputaților, că va că va face acest demers la Curtea Constituțională.

„Vom sesiza CCR, astăzi (joi n. red.) am vorbit cu preşedintele Iohannis, l-am sunat pe domnul preşedinte, am vrut să văd ce s-a întâmplat, dacă va nominaliza cei doi miniştri, având în vedere că suntem în perioada premergătoare preluării Preşedinţiei Consiliului UE şi că este foarte important ca noii miniştri să-şi preia dosarele (…). Domnul preşedinte a spus că încă mai analizează şi că până săptămâna viitoare nu va lua nicio decizie, deci ne vedem obligaţi să facem această sesizare la Curtea Constituţională”, a declarat Viorica Dăncilă la Parlament.

La întâlnire a participat şi Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru a prelua portofoliul Dezvoltării Regionale.

Surse politice au afirmat joi că liderii coaliţiei de guvernare, preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au decis încă de miercuri seară ca această sesizare să fie depusă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Lucrurile stau cam așa: ”Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.” și „Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.” și „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. ”. Deci, președintele nu are nici o răspundere politică sau de altă natură în ceea ce privește guvernul, dar vrea să aibă dreptul de a pune pe cine vrea el în guvern. Curat … constituțional !

    • Președintele trebuie sa accepte orice, chiar și interlopi pe față???
      Apropo, veți face că la revocarea Codrutei Kovesi, când ati spus că nu ați demis-o voi, ci Iohannis, că doar el a semnat???
      După 3 prim-miniștri și 70 miniștri in nici doi ani (în care inafara de Sevil, Iohannis nu a refuzat pe nimeni), PSDistii nu au nicio responsabilitate că NU SUNT in stare sa aleagă un guvern credibil și competent?? Nu răspunde nimeni din PSD pt asemenea fel de a se juca cu guvernarea?? Sunteți la grădiniță să vă schimbați suzetele intre voi zilnic??
      Cum să accepți un ministru care vorbește numai tâmpenii (declarații prostești și rasiste), cum sa alegi un ministru care sifoneaza pe față banii publici??

    • Trolul liță arată încă o dată cât e de imbecil. El își citează singur din lege „președintele revocă și numește” și tot el conchide că „vrea să aibă dreptul” ca si cum nu tot el a demonstrat că îl are. Ce idiot! Ăștia sunt trolii Mafiei PSD-ALDE. Să ne bucurăm, așadar!

  2. Pai… Guvernul si-a dat cu tesla undeva. in loc sa obtina urgentarea numirii noilor ministri, va realiza exact contrariul, Iohannis avand acum posibilitatea sa astepte hotararea CCR, apoi motivarea ei, ca de-abia apoi sa se pronunte. Poate pe la jumatatea lui ianuarie…

    • Poate că asta și vor
      – să aibă motive de critică pt Iohannis, sa dea vina pe el dacă nu sunt in stare să facă ceva (vor zice că au fost blocați)
      – Draknea nu poate fi prea fericit cu Olguța la Dezvoltare, acolo îi trebuie un om de paie care sa ii respecte ordinele fara să întrebe ceva sau să împartă prada cu el ( din fondul suveran)-avul nu a avut ce face, mai era singurul minister disponibil, risca sa și-o pună în cap daca nu o propunea acolo…
      – etc, etc

  3. Daca ar fi dupa mine, as desfiinta aceste 2 ministere care n-au facut nimic in „interesul romanilor” despre care, cu demagogie, vorbeste Prim-sinistra. Zero rezultate MDRAP si Ministerul Transporturilor.

    • Probabil, mai mult de jumate dintre ele ar putea fi desființate fara probleme/ comasate, fără a se sesiza cineva de lipsa lor…

    • In 1918 Romania avea 10 ministere. Toti unul si unul. Acum avem 23, toti unul mai prost decat altul, condusi de proasta suprema. Ce sa mai vorbim de toti sectetarii de stat si alti bagatori de seama. Ne mai intrebam de ce Romania se duce pe topogan? Cat ii mai suportam? Se pare ca romanul nu realizeaza sau nu-i pasa ca am ajuns in prapastie. Vai mama noastra!

  4. Mai femeie, nu va potoliti? O cautati cu lumanarea. Va jucati cu focul.

  5. „In 1918 Romania avea 10 ministere. Toti unul si unul. Acum avem 23”. (?!) Adica dublu si inca ceva… Cum erau pusi atunci oamenii pe functii si cum sunt pusi astazi? Se poate compara interesul pentru tara/romani din acei ani cu cel de astazi? Evident ca nu, din pacate…

  6. Marti va fi sedinta de CSAT! Sunt uluit!