G4Media.ro

Premierul Bulgariei și regretele în fața lui Putin: ”Cei mai mari iartă…

Premierul Bulgariei și regretele în fața lui Putin: ”Cei mai mari iartă întotdeauna”. Ce a obținut Borisov la Moscova

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, s-a întors mai repede cu o zi din vizita la Moscova unde spera să obțină angajamentul lui Vladimir Putin în câteva dosare energetice importante. Borisov și-a asumat vina pentru relațiile tensionate din ultima vreme, dar l-a flatat pe Vladimir Putin, spunând că ”atunci când a vrut să aibă o discuţie telefonică cu acesta, preşedintele rus a răspuns întotdeauna, pentru că îl ierta „fiind mai mare”, potrivti agenției Sega, citată de Rador. Putin a replicat că este puţin îngrijorat de această comparaţie, deoarece cel mai mare plăteşte întotdeauna.

Ce a vrut Borisov să obțină din Rusia, în prima sa vizită la Moscova? În primul rând, promisiunea că Gazprom va aduce anual în Bulgaria 15 miliarde metri cubi de gaze naturale, în hub-ul energetic de la Varna, ceea ce ar fi transformat Bulgaria într-un jucător regional important. Radio Europa Liberă scrie că ”Putin a respins într-un mod categoric cererea lui Borisov”, ceea ce aruncă în incertitudine realizarea nodului regional la care urmau să fie aduse gaze din Rusia, Azerbaidjan și România.

Pe de altă parte, Borisov a reușit să îi smulgă lui Putin promisiunea că gigantul Gazprom va studia posibilitatea ca al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream să treacă prin Bulgaria, spre Serbia și Ungaria. După acest anunț, premierul bulgar i-a mulțumit președintelui rus pentru faptul că ”nu ține ranchiună”, potrivit Kommersant, citat de Rador. Putin a făcut declarații referitoare la viitorul traseului celui de al doilea tronson al conductei ”Turkish Stream”, care este destinată tranzitării gazului rusesc prin teritoriul Turciei, în țări din Sud-Estul Europei.

Proiectul nuclear de la Belene a fost un alt subiect pe ordinea de zi, dar nici aici nu a existat un acord clar între Bulgaria și Rusia. Radio Europa Liberă scrie că Putin a dat asigurări că Rusia va participa, dar nu va investi în acest proiect, în timp ce agenția bulgară Dnevnik, preluată de Rador, arată că Borisov a spus că se va căuta un investitor privat şi construcţia va avea loc conform regulilor pieţei.

Foto: Boiko Borisov, primit de Vladimir Putin (sursa: Guvernul Bulgariei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Bulgarii, ca si romanii se vor „si cu sufletu_n rai si cu slanina_n pod”.

    • Bulgarii si sarbii ii iubesc pe rusi. Stia asta toata lumea. Oricum nr bulgarilor care ii iubesc pe rusi nu il atinge pe cel al sarbilor. Deschiderea usilor UE pt Serbia va fi o greaseala imensa. O colonie a Rusiei va intra in UE….Pt cei care va pregatiti sa ma injurati – Serbia a ocupat in 1918 o parte din Banat si sarbii nu au plecat decat in urma unor amenintari serioase ale marilor puteri europene de atunci. Intrebare de ce sunt sarbii considerati prietenii vostri? Ai mei nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata.

    • Incurcati borcanele, romanii nu au vrut si nu vor nimic de la rusi. Filorusii sunt Bulgarii si Sarbi, nu Romanii. Romanii nu vor nici gaz, nici energie nucleara, nici armament rus. Sa le fie de bine.

  2. Tare a mai gresit UE cand au acceptat intrarea fostelor state comuniste in ograda lor!
    Puteau lua Croatia, chiar si Serbia ai conducatori sunt oameni de cuvant!

    • Croatia da, Serbia nu. Primirea Serbiei in UE va inseamna dezastru pt UE. Ar echivala cu primirea Rusiei in UE. Si o urare pt tine = Srbe na vrbe!

    • Nici Croatia si nici Serbia nu sunt tari care sa fi meritat mai mult ca altele. Serbia este calul troian al Rusiei, la fel ca si Ungaria, iar Croatia este o tara macinata de coruptie, unde prin absenta unui DNA, nu exista nicio condamnare pentru coruptie. Pe deasupra Croatia este tara din UE care are cea mai mare rata de descrestere a populatiei (mai rau ca Romania sau Bulgaria). La asta adaugati ca aceasta tara are partide politice de extrema dreapta la guvernare, si va dati seama ce probleme majore sunt in Croatia.
      Cat despre acceptul tarilor din Europa de Est in UE, a fost o decizie geostrategica, sperand ca UE va reusii sa le schimbe fundamental. Procesul de integrare nu s-a terminat inca, vom vedea daca integrarea lor se va solda pe termen lung cu un esec sau daca democratia va prevala.