G4Media.ro

Premierul bulgar: Air Schengen e un „mare succes” / Fostul premier Borisov…

sursa foto: G4Media

Premierul bulgar: Air Schengen e un „mare succes” / Fostul premier Borisov a garantat pentru sprijinul „prietenului” său Orban / O decizie privind intrarea României și Bulgariei este probabil să fie luată în ianuarie – surse

Premierul bulgar Nikolai Denkov a spus că eventuala intrare în Air Schengen este un mare succes, dar a precizat că negocierile cu Austria, Bulgaria și România pentru aderarea la zona de liberă circulație și cu granițele terestre continuă, transmite Mediapool, citată de Rador.

„În primul rând, să intrăm într-un Schengen aerian și naval, acesta este deja un mare succes. Așa că să ne bucurăm mai întâi pentru asta. Vom negocia până în ultimul moment pentru ca aceasta și granițele terestre să fie incluse”, a subliniat Denkov.

Potrivit unor surse diplomatice, o decizie cu privire la intrarea celor două țări balcanice cu granițele lor aeriene este probabil să fie luată în ianuarie. Deocamdată, însă, Viena rămâne fermă în intenția sa de a împiedica calitatea de membru deplin al celor două state. Bulgaria a respins deja posibilitatea de a se pune țării condiții suplimentare de către partea austriacă. România a acceptat, de asemenea, „oferta” de intrare numai pe calea aerului, cu așteptări ca o decizie privind intrarea pe uscat să urmeze în curând, având în vedere că Austria rămâne izolată.

Bulgaria este acum pregătită să reorganizeze controalele pe aeroporturi

Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, a anunțat, la rândul său, că Bulgaria este gata să reorganizeze imediat controalele pe aeroporturi dacă Bulgaria va fi admisă în Air Schengen.

„Cred că în aceste zile se va lua decizia și în parlamentul din Olanda, care va confirma declarația premierului Rutte despre a da o „undă verde” Bulgariei.

În acest moment, Austria rămâne. Am spus-o de mai multe ori: ei continuă să susțină că, în opinia lor, spațiul Schengen nu funcționează așa cum ar trebui în general”, a spus Stoianov. Austria leagă aderarea Bulgariei și României la o reformă cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există totuși un acord.

„Foarte curând”

Comisarul european pentru inovare, Iliana Ivanova, a comentat că speră ca foarte curând „să devenim membri cu drepturi depline în Schengen, pentru că de 12 ani îndeplinim criteriile de aderare”. „Bulgaria îndeplinește criteriile și ar trebui să fie acceptată ca membru cu drepturi depline în spațiul Schengen. Poziția CE a fost confirmată clar și prin vizitele recente la graniță”, a subliniat Ivanova.

Se așteaptă sancțiunea parlamentului de la Haga

Săptămâna trecută, guvernul Olandei a decis să ridice „veto-ul” asupra aderării Bulgariei, dar este așteptată și o sancțiune din partea parlamentului de la Haga. Ivanova nu s-a angajat cu așteptări pentru decizia parlamentului olandez.

„Nu vreau să ghicesc care vor fi evoluțiile în parlament”, a spus ea. Țările de Jos se află într-o situație politică dificilă după ce Partidul Libertății de extremă dreaptă, populist, anti-islamist și eurosceptic al lui Geert Wilders a câștigat o victorie dramatică în alegerile parlamentare anticipate. Cu toate acestea, partidul rămâne izolat și va avea greutăți să formeze un guvern.

Borisov după o conversație cu Orban: Ungaria va continua să ofere susținere

Din cauza unui avertisment din partea Ungariei ca Bulgaria să nu introducă o taxă pe tranzitul gazelor rusești, parlamentul a anulat-o retroactiv în urmă cu o zi. „Ungaria va continua să sprijine categoric Bulgaria în drumul său către Schengen”, a scris liderul GERB, Boiko Borisov, pe Facebook, după o conversație cu premierul ungar Viktor Orban.

„L-am informat că ieri Adunarea Naţională a eliminat definitiv taxa suplimentară pentru transportul gazelor. La sfârşitul săptămânii, decizia va fi publicată în Monitorul de Stat”, precizează Borisov în postarea sa. Puțin mai târziu, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat că Ungaria își va retrage obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce parlamentul bulgar a confirmat oficial eliminarea taxei suplimentare pentru livrările de gaze rusești.

„Am fost informat de colegul meu bulgar că ieri parlamentul bulgar a abrogat această lege”, a spus ministrul ungar de externe. El a adăugat că, după ce legea va fi publicată, vineri, în Monitorul de Stat bulgar, Ungaria va renunța la obiecție și va cere Comisiei Europene oprirea procedurii penale inițiate de Budapesta.

Sursa: Mediapool/ Rador Radio România/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Schengenul aerian este o aiureala fără seamăn!

    Dacă se dorește aderarea în etape, de ce nu se începe cu etapa terestră?

    Problemele reale sunt la frontierele terestre, unde transportatorii așteaptă uneori zeci de ore, determinând pierderi economice semnificative. Nu faptul ca arat pașaportul la aeroport este problema!

    Și care sunt condițiile privind relocarea migranților puse de Austria?!

    Ce reușită văd bulgarii în păcăleala asta nu înțeleg!