G4Media.ro

Premieră în UE: Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Portugaliei, în valoare de…

Lex Signing ceremony on Recovery and Resilience Facility: - Signature by David SASSOLI, EP President and by Antonio COSTA, Portuguese Prime Minister on behalf of the Council and in the presence of Ursula von der LEYEN, President of the EC

Premieră în UE: Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat miercuri primul plan naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), cel al Portugaliei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, transmite Agerpres. Portugalia a vrut să dea un exemplu, fiind în aprilie primul stat membru al UE care a transmis Bruxellesului programul său de reforme şi investiţii finanţate de fondul european de redresare post-pandemie ”NextGenerationEU”.

”Este primul plan de relansare naţional susţinut de Comisie, aici în Portugalia (…) Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro”, a declarat la Lisabona preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din capitala Portugaliei, şefa Comisiei va pleca în cursul după-amiezii în cea a Spaniei, a doua cea mai mare beneficiară, după Italia, a planului european în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

Mai multe planuri la linia de start

De aprobarea planurilor depinde posibilitatea țărilor de a beneficia de Fondul de redresare de 800 de miliarde de euro convenit în iulie anul trecut, în special de 338 de miliarde în granturi și 383,5 miliarde în împrumuturi prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Spaniei îi revin 69,5 miliarde în transferuri directe și 84,8 miliarde în credite, pe care, pentru moment, nu le-a solicitat, ceea ce o face al doilea beneficiar, doar în spatele Italiei (cu 191,6 de miliarde în total).

Guvernul spaniol, ca și guvernele portughez, danez, grec și luxemburghez, au fost printre primele care și-au trimis în mod oficial planurile de redresare către Comisie, a cărei idee este să dea aprobarea în iunie acelor planuri care au sosit în 30 aprilie, termenul limită pe care l-a stabilit ca orientare.

Acest grup ar include, de asemenea, Franța, Germania și Letonia, în timp ce, pentru cei care au trimis planurile mai târziu, aprobarea va ajunge în iulie.

Doar patru din cele 27 de state membre – Malta, Bulgaria, Estonia și Olanda – nu și-au trimis încă planurile, în timp ce cinci – Slovenia, Polonia, Suedia, Croația și România – au solicitat Comisiei să prelungească termenul de două luni pentru evaluarea documentelor, pentru a-și retușa planurile.

A doua etapă: „OK”-ul statelor

Odată ce Comisia își dă aprobarea, mingea e în terenul Consiliului (statele membre), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba cu o majoritate calificată propunerile partenerilor.

Dacă planul spaniol va primi undă verde săptămâna viitoare, prima oportunitate pe care Consiliul ar avea-o pentru aprobarea ar fi vineri, 18 iunie, la reuniunea miniștrilor economiei, de la Luxemburg.

Portugalia, care prezidează instituția în acest semestru, ar dori ca primele planuri să fie aprobate la această ședință și este dispusă să convoace o altă reuniune ministerială extraordinară, la sfârșitul lunii iunie, pentru a adopta o a doua rundă, potrivit premierului său, António Costa.

Cu toate acestea, decizia cu privire la momentul abordării temei nu va fi luată decât săptămâna viitoare și, deocamdată, vineri, la Luxemburg, este de așteptat doar ca Executivul să informeze miniștrii cu privire la evaluarea planurilor, potrivit unor surse de la președinție. Următoarea întâlnire formală este programată pentru 13 iulie.

În paralel, Executivul comunitar își va începe în zilele următoare emisiile de datorii pentru finanțarea Fondului – aproximativ 80 de miliarde de euro anul acesta – astfel încât în ​​iulie să poată începe să plătească avansuri de 13% din alocarea sa, la care vor avea drept țările când vor primi aprobarea Consiliului.

Faptul că Spania va fi, dacă nu se schimbă ceva, în prima rundă de aprobări de către Comisie, este un bun punct de plecare pentru a fi printre primele care primesc această finanțare, de aproximativ 9 miliarde de euro în cazul său.

Foto Ursula von der Leyen și premierul portughez, Antonio Costa / Sursa: EP / Daina le Lardic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Portugalia, o tara mica, dezvoltata dupa aderarea in 1986 la Comunitatea Economica Europeana(viitoarea UE), odata cu Spania..
    Nici Portugalia și nici Spania, intrate simultan în CEE în 1986, cu 3 ani înainte de căderea Zidului Berlinului, nu cunoscuseră vreodată democrația și nu erau atunci „pregătite să adere”.
    Ambele tari erau sarace, subdezvoltate si ieșeau din lungile regimuri autoritare și fascizante ale lui Salazar și Franco, aveau o structură feudală și se chinuiau să se descotorosească de rămășițele unor imperii coloniale.
    Decizia de a le primi deși nu erau „pregătite” s-a dovedit cea bună, ducând la o democratizare si dezvoltare rapidă și solidă a celor 2 țări.
    Portugalia este azi, la 35 de ani de la aderarea la CEE, o țară dezvoltată, cu o economie avansată bazata pe inovatie si tehnologii de varf.(European Innovation Scoreboard⁠(d) 2011 plasa inovațiile de origine portugheză pe locul al 15-lea, cu creșteri imresionante ale investițiilor și producției inovative. Romania lipseste din astfel de clasamente).
    O Tara cu un nivel de trai înalt si cu Venituri ridicate pe cap de locuitor.
    Rata alfabetizării adulților este de 99%, iar circa 40% din cetățenii cu vârstă de facultate (20 de ani) merg la una din instituțiile de învățământ superior ale tarii.
    Cu un sistem de Educatie performant, elevii portughezi sunt mereu in TOPul testelor PISA!
    Mai mult, Portugalia se clasează pe locul 12 în clasamentul celor mai bune sisteme sanitare din lume, în fața unor țări foarte dezvoltate, ca Regatul Unit, Germania ori Suedia.
    Indicele Calității Vieții calculat de Economist Intelligence Unit⁠ punea Portugalia pe locul 19 în lume pe anul 2005, în fața altor țări avansate economic și tehnologic, ca Franța, Germania, Regatul Unit și Coreea de Sud, dar cu 9 locuri în urma singurului său vecin, Spania, aceasta în ciuda faptului că Portugalia rămâne una din țările cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Europa de Vest.(36.000$ in 2021).
    Ma uit la ciclism si vad in fiecare an Turul Algarve…o minunatie de tara, sosele si autostrazi moderne, numi bune pentru ciclism…cald si frumos…

    V-am scris toate astea ca sa intelegeti CUM aceasta micuta Portugalie(comparabila cu Ungaria) cu 10 mIlioane locuitori) a REUSIT un PNRR aprobat din prima!
    Pentru PNRRul Romaniei urmeaza a 4-a incercare!

    • Iar ai venit cu abureala?
      Iar comparatii infantile, iar postaceala, iar hai sa mai vorbim vorbe.
      Orice oligofren stie sa puna niste statii de incarcare pe autostrada sau sa digitalizeze o scoala.
      Treaba este ca prima data trebuie sa ai autostrada construita si scolile sa fie la standarde de secol XXI (laboratoare,sali de sport,cantine….)
      Lilisor a noastra vrea sa ajungem la finishul cursei de 1000 metri cel putin in acelasi timp cu aia care au plecat la cea de 100 metri.

    • Doamna Lili , am avut ocazia sa am un contract in Portugalia , si doresc sa va spun ,ca este un stat in care mi-as dori sa traiesc .

    • Dar ești prost rău, mai gabriele, că dacă-ți spuneam nesimțit era prea puțin!

    • te uiti la ciclism degeaba ca nu ai inteles nimic, din nefericire. scrii mult, prost si fara rost. ca si cum ai pedala de unul singur adica.

    • @gabriel, am scris dar nu a aparut:
      Modul în care ai replicat arată cât ești de prost, nesimțit și needucat.
      Din cauza unor oligofreni ca tine nu e țara asta dezvoltată!

  2. Niste saraci! Daca il aveau pe Ghinea obtineau cel putin dublu.

  3. LA romania A FOST CREATA O NOUA CATEGORIE DE PRIVILEGIATI !
    O NOUA CATEGORIE A PRIMIT REDUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE !

    SA FIE BLESTEMATI CEI CARE LEGIFEREAZA !

  4. @ Gabriel,
    „Orice oligofren stie”, mai putin cei care conduc Romania.

  5. In toamna trece Ghinea examenul de corigență și vom primi și noi ceva bănet.

  6. @Marcel Radulescu: Nu-i bagati in seama, sunt sustinatorii USR PLUS, nume nou aparute pe forum si disperati ca nu au nici un argument sa demonstreze contrariul!
    Cum e USR PLUS, sunt si ei!
    ZERO!!!

    • Din punctul meu de vedere, nu este o problemă că susțin un anumit partid politic, problema serioasă este aceea, că în colonia Romanica tot mai mulți cetățeni sunt condamnați la SĂRĂCIE CRUNTĂ, unii chiar fac foamea la modul propriu, și nu mă refer la cei care nu vor să muncească.