G4Media.ro

Poziție oficială a Comisiei Europene: ”E important ca deciziile definitive ale instanțelor…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

Poziție oficială a Comisiei Europene: ”E important ca deciziile definitive ale instanțelor să nu mai poată fi puse în discuție. Stabilitatea raporturilor juridice este o componentă esențială a statului de drept”

”Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentințele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esențială a statului de drept. Așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, e important ca deciziile instanțelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuție”, arată Comisia Europeană într-o poziție oficială remisă G4Media.ro în legătură cu anunțul privind o ordonanță de urgență care ar introduce recursul în anulare pentru toți cei judecați de completele de 5 judecători ai Înaltei Curți în perioada 2014 – 2018.

Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile din România referitoare la o posibilă ordonanță de urgență privind calea extraordinară de atac (n.r contestația în anulare) în cazurile penale, ca urmare a două recente decizii ale Curții Constituțională, se mai arată într-un comunicat oficial dat marți publicității. Comisia mai precizează că a luat notă de prima decizie referitoare la completurile de cinci judecători în ultimul raport MCV.

Comisia Europeană amintește că președintele Comisiei, Jean Claude Juncker s-a exprimat foarte clar pe tema unei eventuale măsuri de amnistie în timpul recentei vizite la București. ”Așa cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice alți pași înapoi”, se mai arată în comunicat.

Neoficial, prima reacție la intenția ministrului Toader de a promova o OUG referitoare la contestația în anulare a venit marți din partea vicepreședintelui Comisiei Europene Jyrki Katainen. Acesta a comentat pe Twitter anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept, transmite News.ro

„Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!”, a scris Jyrki Katainen, distribuind ştirea AP referitoare la OUG are va permite revizuirea tuturor sentinţelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ începând din 2014.

De asemenea, preia leadul ştirii AP, conform căruia „Ministrul român al Justiţiei a anunţat luni că a pregătit o ordonanţă de urgemţă care ar putea invalida sute de cazuri de corupţie în care sunt implicaţi oficiali aflaţi în cele mi înalte funcţii”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat dumunică la România TV că a scris draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Tudorel Toader a spus că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.

Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Sa speram ca nu va ramane doar atat. UE normal ar fi sa fie mai explicita in afirmatii, mai ferma si mai exacta. Altfel ne vom trezi parasiti si lasati pe seama mafiei de la noi, EU considerand ca ne-a avertizat destul, iar mafia facand urechea pleasca! r trebui sa trimita experti in Romania sa discute pe puncte exact ce modificari se fac la noi in justitie care arata ca mergem inapoi ! Normal ar fi ca problemele in justitie ale unui numar de politicieni sa fie corelate cu nerealizarile notabile si strigatoare la ceruri de nedrepte din economie in cei 30 de ani de dupa ’89 !!!! Ca doar n-om fi o tara din Africa, inapoiata si incorijibil de corupta…

    • Am vrut sa scriu ca EU ar trebui sa trimita experti….Iar ideea de la sfarsit trebuie completata cu speranta ca nu suntem atat de inapoiati si de disperati dupa averi facute prin scheme dubioase, ci ca avem suficient capital de inteligenta sa actionam reparand derapajele la care s-au pretat anumiti politicieni care au crezut ca erau de capul lor si nu-i vedea nimeni si ca poporul e usor de prostit !!!!!!!!!!!!!Sa ne arate ca intrand in acest club select, suntem supervizati si ajutati, intr-un cadru institutional organizat si coerent, ca fortele pozitive din tara sa poata colabora spre repararea acelor derapaje si nu sa fie lasate sa fie strivite de mafia tentaculara, ca atunci inseamna ca suntem abandonati de EU !

    • UE nu va face mai mult, pentru ca RO nu este o tara ocupata, ci egala in drepturi si in indatoriri, cu toate celelalte. Asta, pentru ca absolut nimeni nu si’a inchipuit (cand au fost create si votate statuturile UE la Maastricht) ca una dintre tarile aderente, va fi atat de corupta si ca locuitorii ei, vor fi incapabili sa opreasca coruptia tarii.

      Asa ca vor continua sa tina RO in UE (nu au cum sa o dea afara si nici nu doresc asta) Uniunea Européeana, nu este un club si creatorii sai, au privit in viitor, nu in prezent.

      Se vor purta cu RO (atata timp cat coruptia este legea suprema, iar hotii sunt la putere) exact cum ne purtam fiecare dintre noi, la evenimentele familiale (nunti si inmormantari) cu o ruda de care ne este rusine.
      O acceptam si imediat dupa terminarea evenimentului, o evitam pe cat posibil. Fiecare dintre noi are un astfel de exemplu in familia sa.

      Atata timp cat locuitorii Romaniei, cei cu drept de vot, vor vota coruptii si hotii, la alegerile parlamentare (acolo unde expatriatii nu voteaza) Romania va ramane aceasi tara corupta, saraca, cu putinii oameni cinstiti, ramasi prizonierii, sclavii hotilor, coruptilor, agramatilor, etc (completeaza cu ceea ce doresti)
      Nimeni nu va veni din afara tarii, pentru a schimba ceva. Viitorul, va apartine. El se faureste prin vot.

  2. Corectie si adaos la comentariul meu precedent, scuze.
    Am vrut sa scriu ca EU ar trebui sa trimita experti….Iar ideea de la sfarsit trebuie completata cu speranta ca nu suntem atat de inapoiati si de disperati dupa averi facute prin scheme dubioase, ci ca avem suficient capital de inteligenta sa actionam reparand derapajele la care s-au pretat anumiti politicieni care au crezut ca erau de capul lor si nu-i vedea nimeni si ca poporul e usor de prostit !!!!!!!!!!!!!Sa ne arate ca intrand in acest club select, suntem supervizati si ajutati, intr-un cadru institutional organizat si coerent, ca fortele pozitive din tara sa poata colabora spre repararea acelor derapaje si nu sa fie lasate sa fie strivite de mafia tentaculara, ca atunci inseamna ca suntem abandonati de EU !

  3. Domnul Tudorel Toader , nu trebuia sa anunte intentiile guvernului .
    COTARLELE schelalaitoare , trebuiau sa ia la cunostiinta din Monitorul Oficial , doar s-a vazut ce s-a intamplat cu OUG 13 , daca aveau putin creier nu introduceau termenul de 10 zile .
    Eu apreciez ca cei din majoritatea parlamentara , nu constientizeaza ca afirmatiile homunculusului de la Cotroceni , sunt cat se poate de reale , adica el de la inceput a declarat razboi pe viata si pe moarte cu PSD si ALDE .

    • Cotarla schelalaitoare…. Ha ha ha. Probabil ca te-ai uitat in oglinda. Dovada ca ati inceput deja sa schelalaiti. Si ce o sa mai schelalaiti….
      Ha ha ha ha

    • Ce e domnule, nu va convine democratia ?! Sau nu intelegeti ca noi suntem membri UE si prin tratatul de aderare ne-am asumat regulile jocului ? E asa greu de inteles ca ce face toader e anti-democratic , profund nociv pt societate ? Se cheama „favorizarea infractorului ” … psd-alde =grup infractional organizat si atat , n-au nicio legatura cu poporul roman .

    • Auleu 310
      Du-te bade și-ți bate coasa.. Sau toba…E mai bine decât să bați câmpii…!

  4. Punk are dreptate. De noi depinde.

  5. Dar A 310 are si mai multa dreptate.
    Germania pune Franta capra si imreuna vor alcatui
    perechea conducatoare. Celelalte tari vor fi storcite.
    Unele dintre ele – cum ar fi Olanda si Finlanda – se vor simti atat de mizerabil
    incat vor incerca sa isi dovedeasca coloana vertebrala nu batandu-se cu Germania
    ci scuipandu-i pe saraci – adica pe Romania.
    Noi nu avem ce alta tara scuipa , dat putem sa-i udam din cap pana in picioare
    pe tradatori.

    • Ce va mai curg balele dupa o relatie amoroasa ca cea dintre Germania si Franta…! Ce sa va fac daca preferati sa stati capra la un mustacios, chit ca de la o vreme da numai…rateuri….?!

  6. Mai pe româneste: daca ai facut puscarie pe degeaba, ghinion! Ieta ba, mare belea…

  7. Romania a condus sedinta despre bugetul UE, dar Romania n-are buget in anul in curs!
    Tampitul de Orlando o fi aflat ca Euro se apropie de 4,73 lei?!
    Cata impostura!

  8. Noi avem un impostor președinte care sabotează Guvernul si nimeni nu face nimic, se uita toată țara la un nemernic care – si bate joc de popor!

    • Distrusule, cum poti fi atat de prost sau de ticalos ! Oricati bani ti s-ar plati sa fii postac psd in acest moment, trebuie sa fii ultimul vierme sa accepti

  9. Codul de procedură penală zice așa:„SECŢIUNEA 1
    Contestaţia în anulare
    Art. 426
    Cazurile de contestaţie în anulare
    Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
    …;
    b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
    c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
    d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

    iar la Art. 428
    Termenul de introducere a contestaţiei în anulare
    (1) Contestaţia în anulare pentru motivele prevăzute la art. 426 poate fi introdusă în 10 zile de la data când persoana împotriva căreia se face executarea a luat cunoştinţă de hotărârea a cărei anulare se cere.
    (2) Contestaţia în anulare pentru cazul prevăzut la art. 426 lit. b) poate fi introdusă oricând.

    • Sunteti pe ”liță” cu Tudorel in aceste momente? Intreb pentru ca vreau sa-i dau o veste cu ajutorul dvs: ”Tudorele, n-am ce-ti face, stiu ca e un moment nasol, dar trebuie sa-ti dau o veste: Ti-am trimis…chemare, recomandata cu confirmare de primire…! Sa nu-ti treaca prin cap sa refuzi de primire, pentru ca pot veni dupa tine cu fierbatoarea mobila, arata ca taraba cu roti din care se vinde hot-dog …!”