G4Media.ro

Povestea tragică a familiei cu patru orfani și tatăl care a stat…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. De multe ori ajung la concluzia ca e o mare greseala ca cei ce au trait nu au si povestit in detaliu urmasilor si nu transmis supararea. Furia trebuia simtita si, mai mult, era necesara transmiterea ei generatiilor urmatoare.
    Imi povestea cineva care la revolutie avea 8 ani, ca tatal i-a fost prezent dar absent din copilarie si, din motivul asta, omul simtea ca are probleme in viata lui de azi.
    Pe scurt, tatal si unchiul nu crescusera cu un tata, un petrochimist facut disparut cand au venit comunistii. Cei doi baieti, la vremea aia, au trecut fortat, unul prin spital de psihiatrie si domiciliu fortat in Baragan iar celalalt, in timpul asta, supravietuia impreuna cu mama din impletit de plasa si lectii, mama era vorbitoare de 5 limbi straine si dadea lectii de pian si franceza.
    Mai tarziu, cel ce trecuse prin domiciliu fortat, un om extrem de inteligent, reuseste sa ajunga chiar director intr-un institut. Cei doi barbati si-au facut familii dar viata pe care au dus-o si-a pus amprenta. Copilul unuia dintre barbati, baietii de atunci, copiase o opacitate emotionala, acum, in 2022 simtea ca are el insusi probleme. Nu a aflat niciodata mai mult despre familia lui si nu a simtit niciodata ca trebuie sa fie furios pe cele intamplate. Si decizia a fost ca trebuie sa afle, sa inceapa sa simta furia ca sa poata sa simta viata de azi, furia i-ar aduce vindecarea.
    Deduc eu ca ranile alea nu sunt deloc inchise, rana lor e deschisa si sangereaza si azi peste noi toti, se prelinge sangele dar nu-l vedem. Oare cum am fi aratat noi toti daca in anii ’90 erau ceva mai multi furiosi, oameni ce-si varsau furia justificata, mai castigau minerii bataliile de atunci si azi?

  2. Asta e cand o tara intra sub dominatia rusa. Voi tinerii sa nu uitati ce a fost oomunismul in Romania si sa nu votati extremistii oricare ar fi ei.

  3. La noi toata lumea a vorbit despre mentalitate,dar mai nimeni nu ne spune în ce consta aceasta.Poate ca stiinta explica ce inseamna,dar de la stiinta si pana la publicul larg „este o cale atat de lunga”,încat nu se întalnesc niciodata.Pai iata,sumar, ce ar înseamna mentalitatea:lipsa de reactie la nedreptati,in mijlocul carora omul care vrea sa intervina se trezeste singur.Este un proveb la noi cum ca „razbunarea este arma prostului”.Oare intadeauna este asa?La biserica,da,dar în viata noastra laica NU,pentru ca altfel am pieri,ca oameni.De ex. cand cineva îti stirbeste demnitatea,nu poti s-o lasi asa.Sau cand poti sa te situiezi în legitima aparare,la fel nu poti sa-l lasi pe agresor sa te atace pentru ca tie teama sa nu zica lumea despre tine ca esti si tu violent.Sau ti s-a facut o nedreptate,n-o lasa „nerazbunata”,actioneaza,suprim-o,evident nu peste drepturile celorlalti.Nedreptatea,abuzul daca vine dinspre stat cu atat mai mult.Aici te razbuni denuntand cu curaj raufacatorii.Te stii vinovat fata de stat,crezi ca te are cu ceva la mana,daca sunt multi în situatia ta,sa nu-ti fie teama,nu te afli în situatia biblica a celui care da cu piatra,pentru ca ai fost silit de imprejurari(create de ticalosi)sa comiti pacatul.Actioneaza,fiindca unii „slujbasi”ai statului urmaresc culpabilizarea cat mai multor cetateni tocmai cu acest scop,sa va tina in frau cand sunteti apasati de nedreptati.Razbuna-te în limitele în care nu afectezi drepturile altora,nu-l ierta pe cel care te-a facut rau,daca nu ti-a cerut iertare.In filmele bune americane vedem cum copiii isi razbuna,in limitele legilor,parintii daca au fost ucisi sau au suferit nedreptati si umilinte de la cei împotriva carora se îndrepta razbunarea.
    Apoi,avem nedreptatile din legi,la care trebuie sa reactionam prin exercitarea dreptului la asociere,care la noi,din cauza lipsei de incredere,la baza societatii,este aproape inexistent.
    Alaturi de „capul plecat sabia nu-l taie”,proverbul acesta ABSOLUTIZAT ne-a atrofiat reactiile la nedreptati si au condus la formarea acestei „pacatoase”mentalitati care are ca rezultat dezvoltarea raportului dintre jupan si norod,bineînteles in favoarea jupanului si,mai nou,dintre baron si contribuabil,evident in favoarea baronului (ipocrit).
    La aceasta lipsa de reactie întervine si comoditatea,autosuficienta,delasarea etc.”boli sociale”care nu pot fi tratate decat într-un MEDIU EDUCATIONAL SANATOS,care fara o combatere permanenta si sistematica a coruptiei(cauza cauzelor relelor) nu poate exista.

  4. Te aperi,te duci la legiuitor,și legea da tot în tine și îl iartă pe atacator!ce faci,dai in legiuitor?ori că că,ori că că ,tot tu ești vinovat!

    • Din cauza coruptiei,care „iradiaza”in toata societatea,selectand tot mai accentuat,ticalosii de lumea de buna credinta,in beneficiul lor,institutia legitimei aparari este,de multe ori,o bascalie.Mentalitatea aceasta „pacatoasa”are o contributie substantiala la dgradarea ideii de dreptate si profita de pe urma ei ipocritii si impostorii.