G4Media.ro

Polonia primește prima ”factură” de la UE pentru că nu a desființat…

sursa foto: Comisia Europeană

Polonia primește prima ”factură” de la UE pentru că nu a desființat camera disciplinară pentru judecători, similară Secției Speciale: 70 de milioane de euro de plătit în 45 de zile

Comisia Europeană va cere Poloniei să plătească o primă amendă pentru faptul că refuză să desființeze camera disciplinară pentru judecători, transmite Reuters.

Camera disciplinară din Polonia este un mecanism similar Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din România a cărei desființare este amânată.

Pentru refuzul său, Polonia a fost ”facturată” cu 70 de milioane de euro de către Executivul european.

Disputa este una dintre multele bătălii dintre Polonia și UE, care acuză guvernul naționalist de la Varșovia că nu respectă standardele democratice, nici independența justiției. Varșovia neagă acuzațiile.

  • „Regret că situația statului de drept din Polonia nu dă semne de îmbunătățire, iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria de a apăra statul de drept și independența judiciară”, a declarat Vera Jourova, comisarul UE pentru Valori și Transparență.

11 ianuarie a fost termenul limită până la care Polonia trebuia să anunțe Comisia Europeană când și cum va desființa Camera de disciplină a Curții Supreme. Pentru că nu a făcut acest lucru, Polonia va primi ”foarte curând” amenda de 70 de milioane de euro, care ar trebui plătită în următoarele 45 de zile.

Context

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa camerei disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputa dintre Varşovia şi Bruxelles.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care i-a impus Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

sursa foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Naravurile bolșevice mor greu.

    • La fel cum dispare greu pozitia de activist platita din banii Moscovei. Ia zi Samir, cat primesti per comentariu? Poate ma angajez si eu

  2. SIIJ e golan mioritic.

    • Încălcarea justiției este singura șansă ca tâlharii comuniști care și-au jefuit propriile țări să scape de pușcărie si să poată fura în continuare.

  3. politizarea CJUE a ruinat CJUE si dreptul comunitar

    • Nu s-a produs politizarea CJUE ci soroșizarea ei în primul rând. Aici este cancerul.

  4. si daca nu platesc, ce? :))

    • Pai se blocheaza accesarea de fondur ue…

    • Desigur că nu vor plăti, dar le scade din fondurile europene, prin compensare.
      Din PNRR nu le scade, că nu le dă nimic.

    • tu crezi ca Uniunii ii e greu sa faca rau unei tari ca Polonia ? Lasand la o parte certe pierderi pentru comunitatea europeana in ansamblu, mult mai rau ar fi pt Polonia sa nu mai aiba acces la piata comuna, sa nu mai fie conectata schengen, etc etc. Bine, tu ai pus intrebarea la modul mucalit si ingust, nici nu pot sa mi dau seama daca constientizezi implicatiile.

  5. Romania cand o sa fie amendata? Nu de alta, dar Polonia sta mult mai bine ca noi si la nivelul de trai si la combaterea coruptiei. I-a amendat pentru ca sunt nationalisti.

  6. In ce direcție ne îndreptăm? Eu ok sa fie constituția UE peste a țărilor? Ne scapă șefii ue de toate Pb ? Sa avem încredere în acești oameni ? Sa credem polaritatea capitalism/ comunism ? Daca nu sunt de acord cu niste chestii din comunism sunt capitalist? Și invers ?

    • Nu, nu este OK sa fie Constitutia UE „peste” Constitutia Romaniei! Statul se bazeaza pe suprematia Constitutiei si in lipsa acesteia n-am mai exista ca stat!!!

    • C(a)canare, „constitutia UE”, cum zici tu (sunt niste tratate, de fapt, dar tu esti prea pr(o)st ca sa intelegi diferenta) este peste constitutia Romaniei. De ce? Simplu! Asa scrie in constitutia Romaniei! De ce? Iar simplu! Cand intri intr-un club, respecti regulile clubului.

  7. Politicienii românași reprezentați în majoriate de specimene gen Năstase și Șoșoacă sunt de cea mai proastă calitate, eu nu mai vreau să fim condusi de politicieni români. Trebuie o Europă Federală, dar în cazul special al României, Bulgariei,Poloniei si Ungariei orice decizie ar trebui luată direct de la Brucsel și impusă fără comentarii mioritico-estice….oricum asta cu suveranitatea e o aiureală plictisitoare. Punem politica românească pe pilot automat si ne vedem de viața noastră, că oricum la vot niciodată nu ne-am priceput, defapt ca la restul lucrurilor. Să ma stai să educi o nație de nătărăi despre importanța votului e pierdere de timp și resurse.

    • Probabil e ceva nou si nestiut, dar poti emigra oricand daca exercitiul democratiei te oboseste.

  8. Jalnicilor, prezentati o amenda de doi bani ca preț al unui popor care nu a ceda.t niciodata..

  9. Si daca platesc in 48 de ora, amenda se injumatateste?

    • POKONIA E SCUTUL EUROPEI DE VEST , BINE DOTATA CU ARMAMENT MODERN ! UE SI NATO NU-SI POATE PERMITE SA PIARDA UN ALIAT ATAT DE PUTERNIC . NU VA PLATI NIMIC.

  10. Asta înseamnă lume modernă dom’le, să primești factură pentru taxă de protecție! 😀

  11. Nu va plati nimic… Si nu poate constitutia UE. SA FIE PESTE CEA AUNUI STAT SUVERAN IN CARE CETATENII AU VOTAT. astfel la ce bun constitutie si la ce mai trebuie parlament… UE. Nu are asa atribute… Asta doare

  12. ccr,siij,etc nu stiu decat legea bunului plac si a celor care i au tocmit sa i apere.
    orice altceva le pu.te,trebuie respins nu conteaza cu ce pretz,asta e logica gibonilor.

  13. Că sa oblige Polonia sa plătească ar trebui sa fie in baza unei legi, care ? UE nu are o justiție proprie cu legi bine definite trecute prin parlament. Pe de altă parte se cere voalat renunțarea la constituție ,legi și independența țării. Nu cred că în programul UE ,când au votat intrarea în ue ,era prevăzut acest lucru,daca despre acest lucru erau informați votanții nu știu care mai era rezultatul,oricum această măsură grăbește apariția unor noi exit-uri. Se joacă cu focul. Au aceeași politica de neomarxisti,te mint că vor să facă ceva și ei de fapt au alte planuri. Mult succes la vot

  14. De aia au înființat Dragnea și ciuma rosie-verde (pesede-udemere) $$IJ, să poată manipula deciziile judecătorilor și procurorilor corupți.

    E normal ca un procuror sau judecător care are dulapul plin de schelete, să facă ce-i spune politrucul de la $$IJ numit de Savonea și validat de Dormeanu – cele două slugi ale ciumelor roș-verzi .

  15. Pai ce plateste oligarhia parandarat miliardara poloneza? Tot din banii prostilor iau si platesc…..Miliardarii sunt la.Monaco la scutire de taxe pe yaht cu sampanie Moet si tacamul.complet si scalvetii platesc din impozite amenda. La fel si in RO idem. Unii mor de.foame ca nu au bani de facturi si parandaratii sunt la.scutiri de taxe.