G4Media.ro

Cele mai scumpe şi cele mai ieftine terenuri din UE. Unde se…

Cele mai scumpe şi cele mai ieftine terenuri din UE. Unde se plasează România

Cele mai scumpe şi cele mai ieftine terenuri din UE. Unde se plasează România

În Ţările de Jos se înregistrează cel mai mare preţ de achiziţie a unui hectar de teren în UE, cu un preţ mediu în 2016 de 63.000 de euro, conform datelor publicate de Eurostat, din care rezultă şi că dintre regiunile UE pentru care există date disponibile, cel mai mare preţ pentru teren arabil se înregistrează în regiunea Liguria din Italia (cu o medie de 108.000 de euro pe hectar), iar cel mai ieftin este în România (cu un hectar care a costat în medie 1958 de euro în 2016), scrie Politis, citata de Rador.

Eurostat nu include în raport date din Cipru, Belgia, Germania, Austria, Malta şi Portugalia. Din datele disponibile cea mai mare creştere de preţuri la terenurile arabile; între 2011 şi 2016 se înregistrează în Republica Cehia (unde preţurile s-au triplat), urmată de Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria (unde preţurile s-au dublat).

Preţurile au crescut şi în alte state membre, chiar dacă în procente mult mai mici, arată Eurostat. În aproape toate regiunile, cumpărarea de terenuri a fost mai scumpă decât cumpărarea de păşuni permanente (până la de 20 de ori mai scumpă în insulele greceşti din nordul Mării Egee). La fel, achiziţia de terenuri arabile irigabile a fost mai scumpă decât suprafeţele neirigabile (de până la şase ori mai scumpe în regiunea spaniolă Región de Murcia).

În acelaşi timp, costul de arendare a pământului, conform Eurostat, variază puternic între statele membre şi regiunile statelor membre. Arendarea unui hectar de teren agricol a fost mai scumpă în Ţările de Jos (în medie cu 791 de euro pe hectar pe an), în timp ce arendarea de teren agricol a fost mai ieftină în medie în Letonia (46 de euro pe hectar pe an), chiar daca cele mai ieftine regiuni din UE pentru arendă au fost în cifre absolute Mellersta Norrland şi Övre Norrland din Suedia (ambele cu 28 de euro pe hectar pe an).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...