G4Media.ro

PNL critică hotărârea Curții Constituționale referitoare la alegerile locale. Raluca Turcan: Decizia…

PNL critică hotărârea Curții Constituționale referitoare la alegerile locale. Raluca Turcan: Decizia CCR este o nebunie, pune în pericol funcționarea statului român

PNL a criticat miercuri, prin vocea vicepremierului Raluca Turcan, decizia CCR prin care au declarate neconstituționale ordonanța de urgență și legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, acuzându-i pe judecătorii constituționali că pun în pericol funcționarea statului român.

”Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile – situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali”, a scris Turcan pe Facebook.

Vicepremierul subliniază că este absolut necesar ca decizia Curții să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituției și a legilor în vigoare.

”Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a conchis Turcan.

Reacția Ralucăi Turcan vine după ce Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale.

”Prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, a transmis CCr într-un comunicat de presă.

Citește integral: Ordonanța de urgență de prelungire a mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis CCR / A fost respinsă și legea prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Dorneanu Covideanu.

 2. CCR a judecat corect . Aceasta trebuie stabilit de reprezentanții poporului , adică de parlament și nu de guvern , guvern care nu a fost ales de popor.Suveranitatea poporului se exercită prin aleșii săi.

  • CCR este si arbitru si jucator politic, ceea ce contravine Constitutiei. Judecata CCR este in favoarea PSD si aliatilor sai, n-are nimic de-a face cu corectitudinea.

 3. Superfrumix Ralucuta! Si profi! Cred ca de la facultatea din URSS! Unde erau oricum numai colege superfrumix…

 4. Raluca ,tu ai studii juridice sau vorbești că proasta în târg .Păi CCR ți-a spus destul de clar că prelungirea mandatelor nu se face prin OUG ci prin lege .De când te-ai botoxat și ți-ai întins pielea țî-au fugit neuronii .Vezi că sunt pe tarabă în Piața Obor .Toți proștii s-au adunat la PNL .

 5. Sa inteleg ca PNL nueste vinovat pt ca al egiferat prost ,ci CCR :))))

  Mare este gradina….

 6. FSB-ul și-a activat conservele după ce le-a înscăunat în conducerea PNL-ului !

 7. Prima variantă: Dacă PSD vrea să decidă de capul lui, în Parlament, data alegerilor (locale) atunci trebuie să o facă prin votarea unei legi organice, adică cu majoritate de două treimi. Iar PSD vrea o dată atât de târzie, încât România ar intra în haos până la alegeri (exact ce şi-ar dori PSD, Pro JEG şi ALDE).

  A doua variantă: Dacă PNL vrea să fie el cel care decide data alegerilor locale, prin OUG, pentru asta ar trebui să primească acceptul Parlamentului.

  Varianta a doua este cu desăvârşire exclusă.

  Pentru prima variantă (singura imaginabilă), PSD ar obţine 2/3 din voturi doar dacă ar obţine voturi scandaloase atât de la PNL şi Pro JEG (al lui Ponta), cât şi de la partidele centuriste ALDE, PMP şi UDMR. Nu imposibil, dar greu.

  În acest spaţiu strâmt, PSD ştie că poate să strângă PNL-ul de koaie, pentru a juca poker cu România pe masă.

  De noi, românii, îi doare-n bască şi pe unii şi pe alţii, aşa încât n-avem încotro, ne doare şi pe noi tot în cosor.

  Vom urmări, deci, să vedem cum se vor strânge de koaie partenerii din USL = PSD + PNL.

  Ăsta este destinul rezervat României de USL!

 8. Buna dimineata!PNL NU LEGIFEREAZA!Poate să vină cu propuneri legislative prin senatorii și deputații pe care îi deține,în PARLAMENT!Dar,pentru asta trebuie să și cunosti CONSTITUTIA ROMANIEI!Raluca a făcut masterul în URSS și,intelege mai greu alfabetul după literele chirilice!De fapt,a demonstrat ce poate participând la încălcarea legii consecutiv(masca sub barbie,consum de băuturi alcoolice la locul de munca, participarea la o adunare de peste 3 membrii fără păstrarea distantarii sociale) în contextul în care aceste ordonanțe au fost legiferate de PNL!!!Dacă nu respecta nici ce au gandit ei,cum poate sa accepte ce a demonstrat legal CCR-ul !!!Si sa nu uitam ca au în cadrul CCR reprezentanti:Mona Pivniceru,Daniel Morar,judecatoarea Stanciu care l-a condamnat pe Dragnea!!!!

 9. Doamna Raluca Turcan are instrumentul necesar pentru a gandi?

  ceea ce spune CCR este simplu, clar si de bun-simt!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.