G4Media.ro

Ordonanța de urgență de prelungire a mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ordonanța de urgență de prelungire a mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis CCR / A fost respinsă și legea prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale

Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale, au precizat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit acestora, cele două acte normative au fost respinse din cauza paralelismului legislativ.

”Prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege”, au declarat surse din cadrul CCR. ”Rămâne de competența Parlamentului să prelungească mandatele. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleșilor locali”, au mai explicat sursele citate.

Potrivit acestora, nu este exclus ca Parlamentul să poată stabili data localelor.

”Nu sunt alegeri la termen, este o situație excepțională. Deci Parlamentul va putea stabili, prin lege, data alegerilor locale”, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu).

”Parlamentul trebuie să dea această lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali în condiții de legalitate. Acum a fost respinsă pentru că, în loc să respingă ordonanța de urgență a guvernului, au copiat prevederi din acest act normativ și au mers în paralel, atât cu legea, cât și cu ordonanța”, au mai spus sursele din cadrul Curții Constituționale.

Comunicatul oficial al CCR:

  • Referitor la legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali:
    • ”În esenţă, Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale consacră un paralelism legislativ nepermis, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”.
  • Referitor la Ordonanța de urgență:
    • ”Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”.

Pe 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, 105 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.

PNL a anunțat atunci că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților (aceeași formă ca la Senat):

  • Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  • Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Senat. Acestea prevedeau că:

  • Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
  • Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
    Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

De asemenea, Senatul a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

A fost păstrată din ordonanța de urgență a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. yyyesss!

  2. Ce bafta pe PNL !

    PS. Ce o fi patit majoritatea rosie din CCR ?

    • Mea Culpa ! Retrag ce am scris mai sus fara sa citesc articolul !

      PS. Majoritatea PSD a functionat ceas si nu doar majoritatea !

  3. Cata tiganie : atat la Parlament cat si la Guvern. Cum poti poti prin OUG sa prelungesti un mandat de primar?

  4. Dornele, esti bine, tata? Te-a luat cu greata dupa „declaratiile” de ieri ale lui Tudorel?

  5. Cu alte cuvinte, PSD-ALDE-Pro Romania au mana libera, atata timp cat au majoritate parlamentara.
    Daca mai punem la socotela si UDMR, treaba e ca si rezolvata in favoarea actualei majoritati parlamentare.

  6. Poate or pune alegerile în ajunul Crăciunului!!!

  7. Borfasii fac absolut totul posibil pentru a controla in continuare statul de drept, chiar daca acest popor nu doreste majoritatea toxica, gen mafia, din parlament.

  8. E curios cum cele doua vaci numite de Iohannis la CCR voteaza absolut orice in mod politic cu doelantele stapanului, toti sobolanii galbui si useristi il ataca pe Dorneanu,nu zice nimeni nimic de cele doua caiafe care ar vota si alipirea Romaniei la Ungaria daca le-ar ordona Iohannis

  9. La vot!

  10. bun si acum ce se intampla, mandatele expira in 3 minute….
    cine a atacat ordonanta de urgenta?

  11. zero oportunități sau obstacole 🙂 …totul pt păstrarea status quo-ului 😛

  12. ARTICOLUL 63 CONSTITUTIE
    (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
    (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

    ALEGERI LOCALE Lg 115/2015
    Articolul 10
    (1) Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.
    ARTICOLUL 151
    Mandatul primarului
    (1) Mandatul primarului este de 4 ani.
    (3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

  13. A fost și este evident ca venerabilul aparatcik și ceilalți/celelalte nulității și servanți ai hoților psd&alde nu au făcut altceva decât sa ii curețe pe aceștia, ca o instanța extraordinara, nicidecum sa asigure supremația Constituției.

  14. @ pimpi
    Esti sanatos ? Eu cred ca ai grave probleme cu capul, asta ca sa nu spun mai mult !
    Un consult medical ar fi de dorit.

  15. Conform gandirii PSD-iste a lui Valer Dorneanu, nici macar Constitutia nu este constitutionala, de asta Dorneanu si complicii sai din CCR (precum madame Temniceru) simt vesnic nevoia sa adauge la lege sau sa dea sentinte cu caracter executoriu, pentru ca ei sunt CCR si nimeni nu are voie sa-i contrazica macar, nici vorba sa-i poata trage cineva la raspundere.