G4Media.ro

Ploaia oferă un scurt răgaz în faţa celui mai mare incendiu in…

sursa foto: Pixabay.com

Ploaia oferă un scurt răgaz în faţa celui mai mare incendiu in istoria statului Texas

Cel mai mare incendiu din istoria statului american Texas, supranumit „Smokehouse Creek Fire” şi care a făcut deja două victime, a fost izolat vineri într-un procent de 15% şi a încetat temporar să se extindă datorită precipitaţiilor căzute în ziua precedentă, potrivit autorităţilor locale, informează AFP, preluată de Agerpres.

Incendiul afectează în continuare mai mult de 430.000 de hectare, dar mare parte din acea suprafaţă „a primit precipitaţii ieri şi nu a existat nicio progresie a focului”, a scris vineri Biroul Forestier din Texas într-un mesaj distribuit pe reţeaua de socializare X.

„Echipele se vor concentra pe limita nordică a flăcărilor şi în regiunile din jurul zonelor cu construcţii”, precizează acelaşi mesaj online.

Acest răgaz ar putea fi totuşi de scurtă durată.

„Condiţiile favorabile incendiilor sunt aşteptate să revină sâmbătă la prânz” şi duminică, a precizat serviciul meteorologic local (NWS Amarillo), în special din cauza vegetaţiei foarte uscate şi a vânturilor.

Alte trei incendii mai mici sunt, de asemenea, active în această regiune din nordul Texasului, situată în apropierea oraşului Amarillo. Cel mai mare dintre aceste trei incendii, „Windy Deuce Fire”, are o suprafaţă de aproximativ 57.000 de hectare şi este izolat în procent de 55%.

Presa locală a anunţat două decese: o bunică în vârstă de 83 de ani, care a murit în incendiul unei case din orăşelul Stinnett, şi o femeie de 44 de ani, care a murit după ce a fost grav rănită atunci când camionul pe care îl conducea a fost cuprins de flăcări.

Nicio evacuare nu era în curs de desfăşurare joi în comitatul Hutchinson, în care se află oraşul Stinnett, potrivit autorităţilor locale.

„Texasul continuă să îşi consolideze resursele în termeni de oameni şi echipamente pentru a lupta împotriva acestui incendiu foarte periculos”, a declarat joi guvernatorul statului american, Greg Abbott, pe reţeaua de socializare X, mulţumind totodată pompierilor care lucrează „24 de ore din 24 pentru a-i proteja pe texani”.

Incendiul „Smokehouse Creek” s-a extins de acum şi în statul vecin Oklahoma.

Preşedintele Joe Biden, aflat joi într-o vizită de campanie electorală în Texas, a declarat în faţa reprezentanţilor presei că aproximativ 500 de angajaţi federali au fost activaţi pentru a lupta împotriva incendiilor, în plus faţă de pompierii locali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează