G4Media.ro

Petre Daea, raportând în miezul iernii producții record la hectar: Sunt doi…

Premierul Viorica Dancila (dr.), alaturi de Petre Daea (stg.), ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, participa la punerea in functiune a Statiei de Pompare si Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexa Ruginesti-Pufesti-Panciu, care va iriga culturile cu apa din canalul Siret-Baragan, situata pe partea dreapta a drumului national DN2, E85, pe directia Focsani-Adjud, miercuri, 30 mai 2018. Inquam Photos / George Calin

Petre Daea, raportând în miezul iernii producții record la hectar: Sunt doi ani consecutivi de când am depășit Franța la producția de porumb/ Nu se va mai da jos România de pe piedestal

România a depăşit Franţa la producţia de porumb doi ani consecutivi şi nu se va mai da jos de pe piedestal, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, transmite Agerpres.

„Când m-am întâlnit cu Traver, i-am spus: ‘Ştiţi, turul Franţei l-am câştigat noi anul acesta la porumb’ şi el a zis ‘Da, dar mai e şi anul viitor’, dar zic: ‘Ne înscriem şi la ăla’. Iată, sunt doi ani consecutivi când am depăşit Franţa la producţia de porumb. E adevărat, anul trecut cu o diferenţă mai mică, dar acum este o diferenţă de ordinul milioanelor de tone care dau acest semnal de preocupare celor care intră în analizele astea, ce-i cu România şi ce face România. O spun şi o voi repeta: nu se va mai da România jos de pe piedestal. Şi vă spun şi de ce: pentru că punem în mişcare sistemul de irigaţii, iar într-un sistem de irigaţii cu suprafaţă activă de două milioane, care se poate iriga, cu siguranţă va fi un milion de hectare cu porumb. Un milion de hectare cu 16 tone la hectar, lucru posibil şi realizabil oricând în România în condiţiile de irigare, ai realizat peste 16 milioane de tone. Iar pe 1,5 milioane şi jumătate ca suprafaţă neirigată, pe care faci iar 5 tone la hectar, depăşeşti în total 20 de tone la hectar”, a explicat Daea, la Antena 3.

El a spus că România va rămâne o ţară preponderent cerealieră, datorită condiţiilor climatice şi pedologice pe care le are.

„Aici nu ne ocupăm de culturi de nişă. România are suprafaţă arabilă şi condiţii climatice, un sol care permite cultivarea cerealelor, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară”, a adăugat Daea.

Întrebat care e beneficiul că România este pe primul loc la producţia de porumb, el a răspuns: „Unul formidabil”.

„În primul rând, gândiţi-vă dvs.! Dacă luaţi o situaţie operativă, ia să vad şi eu unde se află România mea, şi când o să o vezi pe primul loc îţi cade bine, îţi creşte inima. Beneficiul direct este că e mai ieftin (porumbul – n. r.) şi mai aproape de crescători. Noi aici suntem rupţi structural, am spus foarte clar, între culturi şi zootehnizarea ţării româneşti”, a adăugat Daea.

Din datele prezentate de şeful MADR, citând Institutul European de Statistică – Eurostat – România s-a clasat în 2018 pe locul 3 în UE la producţia de cereale, cu 31,89 milioane de tone, după Franţa şi Germania. La porumb, România este pentru al doilea an consecutiv pe prima poziţie, cu 18,971 milioane de tone, devansând serios Franţa, care obţinut 12,597 milioane de tone, iar la floarea soarelui a realizat 3,35 milioane de tone, din nou pe primul loc în UE. La grâu, România este pe locul 4, cu 10,247 milioane de tone.

(Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. SI CU CEREALELE CE FAC GANGSTERII, DAEA? SE FAC CA-L EXPORTA CA SA-L IMPORTE ?
    SPUNE-LE SI PROSTILOR DE CE.

  2. CRETINUL DREAQ! Mi se face rau numai cand il vad!

  3. Asta cu datele transmise de ei, cu producția declarată de ei, nu?
    România va deveni țară bananiera, cu babuinii ăștia…au distrus în doi ani cât alții în douăzeci…și bruma de tehnologie, adusa de multinaționale in ultimul timp, se va topi!
    În curând va trebui sa ne luam cai și căruțe, văd că până și A1 incepe să dispară…

  4. Povesti.
    Ce facem cu producții record?
    Sunt pe stoc la fermier sau se exportă pe nimic.
    Statul nu castiga nimic din asta.
    Fermierul nu plăteste impozit pe profit,exportatorulul se face ca plăteste câteva impozite pentru angajati (in fapt angajații plătesc impozite cas etc) fabricanții de mălai ,tărâțe nu prea castiga si atunci de unde castiga statul roman?
    Care mai plăteste si subvenții pe hectar.
    Demagogie ca pe vremuri : sa raportam producții record ca asa cere partidul.
    In fapt cele 8, 9milioane ha nu prea produc eficient aproape nimic.
    Ca in secolul XIX livram la export materii prime neprocesate.
    De 30 de ani.
    Daea=Demagogie.

  5. Din fericire in agricultura s-a renuntat la cap-isme si s-a trecut la afaceri. Agricultura e in crestere de un deceniu, daca se ocupa Daea de ea era ca treaba cu porcii de anul asta.

  6. Nu poți pune tot porumb pe același loc. Deci irigarea se mută după porumb?
    Anul viitor se prevede o secetă, să vedem dacă sistemul de irigații EXISTĂ, la scară suficientă.
    Ministerul agriculturii trebuie să facă investiții în SILOZURI moderne de depozitare, să nu fie nevoiți agricultorii și asociațiile să vândă pe nimic cerealele la recoltare, ci să le vândă primăvara la prețuri mai bune.
    Trebuie să procesăm cerealele în România, cu investiții în fabrici locale, aproape de terenurile agricole, nu să fim nevoiți să importăm, paste, făină, biscuiți, cocă congelată.

    PERDELELE forestiere sunt mai importante decât irigațiile, care nu fac decât să ducă toate îngrășămintele chimice și pesticidele în straturile freatice.
    La perdele forestiere realizările sunt ZERO, nici măcar nu sunt într-un plan coerent de viitor apropiat.

  7. Acest Bourvil al agriculturii românești este învățat sa minta, in ceea ce privește producția realizată, de pe timpul Belle epoque.,

  8. ce ministru imbecil,tipic comunist!!! se produc cereale in recorduri si se importa 50% din necesarul de carne de pork!!! are 5 secretari de stat si nici unul nu se ocupa cu productie de furaje si ingrasarea animalelor autohtone!! se vind carne de pork ungureasca si de vita irlandeza!!! sau gasiti normal ca intro tara cu traditie sa nu gasesti carne de oaie si miel???numai la pasti??? deci activitate menedjeriala defectuasa….