G4Media.ro

Peste un milion de automobile electrice şi hibride au fost vândute anul…

Sursa foto: Pixabay

Peste un milion de automobile electrice şi hibride au fost vândute anul trecut în UE / În România, au fost cumpărate 8.902 mașini prietenoase cu mediul

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Această creştere explozivă demonstrează că vehiculele electrice au devenit produse mainstream, după mai mulţi ani în care au fost un produs de nişă. În plus, creşterea vânzărilor de automobile electrice a venit într-un an în care vânzările totale de automobile în UE au scăzut cu aproape 24% până la 9,9 milioane de unităţi, din cauza carantinei impuse de COVID-19.

Datele publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că vânzările de automobile complet electrice şi hibride plug-in au urcat anul trecut până la 1,046 milioane unităţi, de la 387,808 unităţi în 2019.

Vânzările de autoturisme hibride care se încarcă singure au crescut cu 59% până la 1,182 milioane anul trecut în timp ce vânzările de vehicule cu motoare pe benzină şi motorină au scăzut cu 37% şi respectiv 32%, arată datele ACEA. Cu toate acestea, autoturismele cu motoare pe benzină au rămas cele mai bine vândute modele, fiind responsabile pentru 48% din vânzările de automobile în UE.

Pe lângă faptul că trebuie să îndeplinească noile ţinte stricte privind emisiile de carbon introduse în UE, constructorii auto au beneficiat şi de subvenţiile guvernamentale pentru vehiculele electrice, subvenţii care au fost incluse în programele naţionale de revenire din pandemie, în special în Franţa şi Germania. În consecinţă, în 2020 vânzările de vehicule complet electrice s-au dublat până la 538.772 unităţi de la 247.854 unităţi în 2019.

În România, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie – decembrie 2020, cele mai multe achiziţii noi au fost consemnate la categoria autoturismelor hibride, respectiv 5.019 unităţi, în creştere cu 5,2%, faţă de cele 12 luni din 2019. Totodată, vânzările de autoturisme electrice au înregistrat un salt de 89%, până la 2.846 de unităţi, iar modelele plug-in s-au vândut în 1.037 de exemplare, mai multe cu 158%, raportat la perioada de referinţă.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sintagma „prietenoasa cu mediul” e înșelătoare. Ca sa nu spunem fake news.
    La fel și expresiile „automobil verde”, „eco”, „nepoluant” etc. Toate automobilele poluează

  2. „autoturisme hibride care se încarcă singure”

    Ce prostie, autorul articolului a preluat mizeria celor de la Toyota care-și numeau hibridele ce nu erau plug-in „self charging”, ceea ce o decizie a unei instanțe din Germania de ex. a declarat fals/înșelătorie, și-au luat amendă și li s-a ordonat să înceteze dacă mai vor să vîndă acolo. Dar gazetarii noșțri pun botul la orice manipulare.

    Cît despre subiectul articoloului. Nu ar mai trebui incluse hibridele în astfel de articole, cum nu mi se pare corect nici că statul subvenționează achiziționare hibridelor cu acel eco-tichet Rabla. E doar o portiță de scăpare pentru producătorii auto tradiționalo să pună o baterie cît de mică pe o mașină cu motor cu ardere internă și să se califice la acea subvenție. E o risipă și încă un exemplu de cum știu românii să-și fure singuri căciula.

  3. Punem GPL pe Tesla!!! 😁