G4Media.ro

Pe ce se duc banii statului în plină criză: Transgaz vrea să…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Pe ce se duc banii statului în plină criză: Transgaz vrea să cumpere un sediu în cea mai scumpă zonă din București de la Dragoș Dobrescu, afacerist din Grupul de la Monaco

Conducerea executivă a companiei de stat Transgaz a început negocierile pentru cumpărarea clădirii din București, Bd. Primăverii 55, în care stă cu chirie. Transgaz, condusă de directorul Ion Sterian, a confirmat pentru G4Media.ro că a împuternicit conducerea executivă să negocieze cu proprietarul clădirii din centrul Bucureștiului, o firmă controlată de afaceristul Dragoș Dobrescu, dar nu poate comunica pentru moment valoarea evaluării independente a clădirii pentru că este ”o informație confidențială”.

Clădirea din centrul Bucureștiului, zona cu cele mai mari chirii din Capitală, este deținută, potrivit unui document intern al Transgaz, de compania GKS Special Advertising S.R.L.

Potrivit portalului Confidas, firma e deținută de SILVER ARROW ASSETS CORP DWC LLC, cu 99,99% din părțile sociale, și de Lucian Tutunică. În Monitorul Oficial din 2018, o notificare a GKS SPECIAL ADVERTISING îl prezintă pe Dragoș Dobrescu ca reprezentant al acționarului majoritar, SILVER ARROW ASSETS CORP DWC LLC.

De notat că statul român, acționarul majoritar al Transgaz, deține zeci de imobile de birouri neocupate în București.

Dragoș Dobrescu este un controversat afacerist, membru al celebrului Grup de la Monaco – o comunitate informală de oameni de afaceri și politicieni cuplați la contracte publice, indiferent de culoarea guvernării. El a făcut și în 2018 o afacere profitabilă cu statul român, căruia i-a închiriat sediul pentru Ministerul Fondurilor Europene, pe când ministerul era condus de Rovana Plumb. Vezi aici mai multe detalii

Cum justifică Transgaz decizia de a cumpăra, în plină criză economică, un sediu în centrul Capitalei, evaluat – potrivit unor opinii independente – la câteva milioane de euro?

În august 2019, compania care deține sediul unde Transgaz stă cu chirie până în 2024 a înștiințat firma de stat că vrea să vândă imobilul, potrivit unui răspuns al Transgaz pentru G4Media.ro. Firma GKS SPECIAL ADVERTISING, controlată de Dragoș Dobrescu, a făcut o ofertă inițială, iar o comisie internă din Transgaz a considerat oportună achiziționarea imobilului din Bulevardul Primăverii nr. 55.

În ianuarie 2020, firma care deține sediul a revenit cu o nouă propunere către Transgaz, despre care compania condusă de Ion Sterian ne-a transmis că este ”substanțial diminuată față de oferta inițială”.

Consiliul de Administrației Transgaz a comandat un raport ANEVAR pentru stabilirea valorii de piață a imobilului și a mandat conducerea executivă, în ședința din 25 februarie, să înceapă negocierile cu firma lui Dragoș Dobrescu pentru cumpărarea sediului.

Context. Compania națională Transgaz este transportatorul de gaze naturale controlat de stat (prin Secretariatul General al Guvernului) și condus de controversatul manager Ion Sterian. În mandatul acestuia, Transgaz a angajat foști ofițeri SRI sau de poliție și rude ale politicienilor, potrivit unei analize G4Media.ro realizate pe baza unor surse deschise (declarații de avere și interese).

Transgaz este condusă din mai 2017 de directorul general Ion Sterian. Ministrul Economiei era în acea perioadă, Mihai Tudose (PSD), brăilean, ca și Sterian. Sterian a devenit mai întâi director interimar, iar în august 2017 – director plin. Actualul director general al Transgaz fusese numit președinte al Consiliului de Administrație al companiei naționale în iulie 2013 pe vremea când ministrul Economiei era Varujan Vosganian (PNL, ulterior ALDE). Sterian a făcut parte din AGA a Transgaz încă din 2007, de pe vremea Guvernului Tăriceanu. Din 2013 până în 2017, când a devenit director general la Transgaz, Sterian a fost și director tehnic al RAAPPS. Potrivit CV-ului, în 2010, Sterian era subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului condus de Elena Udrea. În 2009, a fost și șef la Protecția Copilului Sector 1 și era considerat de presă un apropiat al liberalului Vlad Moisescu.

Răspunsul integral al Transgaz:

Având în vedere informația pe care ați solicitat-o, apreciem oportun un scurt istoric:

– Prin adresa din data de 5.08.2019, Locatorul imobilului din București, Bldv. Primăverii nr.55, ne-a comunicat intenția de înstrăinare a dreptului de proprietate asupra imobilului amintit; intenția locatorului de vânzare trebuia să ne fie supusă atenției, conform acordului pe care il avem cu acesta;
– În scopul analizei ofertei menționate, prin Decizia nr. 980/09.09.2019 în cadrul societății a fost numită Comisia pentru analiza oportunității achiziției imobilului din Bulevardul Primăverii nr.55, Comisie care prin punctul de vedere emis în data de 15.10.2019 și înregistrat sub nr. 60857, a comunicat faptul că în urma analizei efectuate, consideră oportună achiziționarea imobilului din Bulevardul Primăverii nr. 55 și a solicitat Direcției Juridice elaborarea unei analize juridice asupra aspectelor privind procedura de achiziție a unui imobil și Departamentului Achiziții Sectoriale și Contractări demararea procedurilor pentru achiziția serviciului de elaborare a unui raport ANEVAR pentru stabilirea valorii de piața a imobilului situat pe Blvd. Primăverii, nr.55, București;
– În data de 08.11.2019, a fost predat la SNTGN Transgaz SA, Raportul ANEVAR de evaluare a imobilului din Bd. Primăverii nr. 55, București; Raportul de evaluare este destinat estimării valorii de achiziție a imobilului situat în București, Bd. Primăverii, nr. 55; Luând în considerare obiectul evaluării și scopul acesteia, tipul de valoare adecvat propus prin Raport este „valoarea de piață”, așa cum este definită în SEV100 – Cadrul general; Data de referință pentru care sunt valabile toate calculele, analizele și estimările (data evaluării) este 04.11.2019;

Raportul de evaluare este unul scris, narativ – detaliat, conținând toate părțile specificate în SEV 103 – Raportarea evaluării, fără nici o excludere;
– Ca o garanție a protejării intereselor SNTGN Transgaz SA, firma care a elaborat Raportul certifică următoarele: nici una din persoanele care au contribuit la întocmirea și documentarea în vederea întocmirii raportului de evaluare în cauză nu are nici un interes trecut, prezent sau de perspectivă legat de proprietatea evaluată și nici nu este părtinitor față de vreuna din părțile implicate; inspecția proprietății și toate investigațiile și analizele necesare au fost efectuate de evaluatori în prezența administratorului; au fost luați în considerare toți factorii care afectează valoarea; informațiile raportate sunt adevărate și bazate pe fapte reale și au fost verificate, în limita posibilităților, din mai multe surse; raportul a fost realizat în conformitate cu Codul Etic și Standardele Profesionale ale ANEVAR valabile la data de referință; raportul este supus doar acelor ipoteze și condiții limitative prezentate în cadrul său, acesta identifică toate condițiile limitative; în prezent are calitatea de membru corporativ al ANEVAR și deține competența de a elabora raportul de evaluare;

– Managementul executiv al companiei, în conformitate cu competențele sale prevăzute în Actul constitutiv al Transgaz, actualizat, a informat Consiliul de Administrație, prin Informarea nr. DG 69670/ 22.11.2019, asupra Raportului de evaluare ANEVAR, acesta luând act de rezultatele evaluării;
– În data de 22.01.2020, Locatorul revine cu o nouă ofertă de vânzare a imobilului, substanțial diminuată față de oferta inițială;
– În considerarea analizei acestei oferte, a situației monitorizării cheltuielilor efectuate cu închirierea în baza contractului de locațiune ce se finalizează in 2024, prin Referatul nr. DSMC/7778/10.02.2020, s-a supus Consiliului de Administrație spre analiză și aprobare propunerea de mandatare a conducerii companiei de a invita Locatorul la negociere pentru achiziționarea imobilului din Bldv. Primăverii nr.55, negociere care se va efectua în limita Raportului ANEVAR.

În considerarea solicitării dumneavoastră, de a vă comunica care este valoarea din Raportul de evaluare ANEVAR, pentru imobilul din București, Bulevardul Primăverii nr.55, dorim să vă aducem la cunoștință faptul că, aceasta este o informație confidențială și va putea fi transmisă unor terți doar cu acordul scris al evaluatorului.
Din dorința însă de a răspunde, vă informăm că vom întreprinde cu celeritate demersurile necesare către evaluator în vederea obținerii acordului acestuia pentru comunicarea valorii solicitate de dumneavoastră”.

Foto: Ion Sterian (InquamPhotos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Nu e ca si cum ati votat oameni cinstiti.

    • Ce am votat noi aproape ca nu mai conteaza, nici nu cred ca a contat vreodata. Mafia cu radacini in comunism a stiut sa se replieze, sa confiste statul roman, sa-l acapareze. Ne-am aflat in treaba votand, indiferent cum s-au numit asazisele partide, fiindca tot ei le-au controlat.
      Si-au facut legi viclene ca sa-si poata permite orice, sa controleze institutii, companii, regii ale statului prin intermediul unor complici.
      In tot acest mizerabil context, a-ti cumpara sediul pe care proprietarul vrea sa-l vanda, nu e cea mai nesabuita cheltuiala, probabil e acoperita legal.
      Mai interesant ar fi sa aflam cum a fost sediul achizitionat de cel care il vinde. Nu tot de la statul roman? Sunt comparabile pretul cu care l-a cumparat de la stat cu cel cu care vinde acum aceluias statul roman?
      Cu cate astfel de „afaceri” se poate lauda statul si cine sunt profitorii? Indraznim sa speram ca vom descoperi si pedepsi aceste uriase ticalosii?
      Ma tem ca este prea tarziu si prea greu…

  2. E,dacă așa crede PNL că va câștiga viitoarele alegeri…

  3. Pe ce se duc banii statului în plină criză

    Acesta nu pare un titlu demn de g4media, care ne-a obișnuit cu informații obiective și de calitate. Nu aveți încă informații cu privire la valoarea tranzacției ca să stabiliți dacă este sau nu supraevaluată. Transgaz este totuși o companie de sine stătătoare, cu buget propriu. Chiar dacă e deținută de stat, nu înseamnă că orice imobil deținut de stat în București este și unul potrivit pentru orice companie.

    • graba e sa nu o ia piata la vale si sa ia boss-ul banii pe expertiza cu pretul maxim.asta e toata smecheria si o intelege si un adolescent.

    • Hai nu, pe bune?!

    • Solidaritate adică?

    • Daca nu-ti place acest titlu, iti propun altul:
      „JAF! Soție de deputat: salariu de 2.000 €/lună + ajutor social de 4.000 €/an, simultan, de la Transgaz”
      Este articolul cel mai recent din ziaristii.com, scris de Cartianu, in care e vorba despre o formula nerusinata de furt din banul public, practicat tot de Transgaz.
      Sotia deputatului Gerea (ALDE) pe langa salariul lunar de 2000 de euro, primeste in fiecare an un supliment (4000 euro) numit cu nerusinare ajutor social!

  4. Pleacă ai noștri, vin ai noștri , noi rămânem tot ca… .

    • @FB esti cumva unul din consultanții de prin multinaționalele de consultanta plătite regește care ajuta ca astfel de scheme sa se materializeze? Voi impreuna cu cei care s-au perindat in ultimii 30 de ani pe la guvernare sunteți vinovați de slaba performanta a economiei românești; deși ati fost plătiți pe luna (din fonduri bugetate) de n ori mai mult decât un președinte ati contribuit cu servicii inutile, sub-mediocre si in dezinteresul național si al populației.

  5. Si ati fi fost de acord cu aceasta tranzactie daca nu era coronavirus? Altfel nu inteleg titlul…

  6. Același sat (stat) fără câini. Ori ca pesede, ori ca penele, tot aia mi-e!
    Nebatuti nu fac nici ăștia nimic corect!

  7. G4media.ro: „Șefii Transgaz și-au anonimizat veniturile și susțin că au primit undă verde de la Agenția Națională de Integritate.
    31 Martie 2020
    Mai mulți angajați și șefi ai Transgaz, companie controlată de statul român, și-au anonimizat Veniturile în Declarațiile de avere, iar compania susține că are aprobarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit unui articol publicat de Cetățeanul.net.
    „Urmare a solicitării dumneavoastră cu privire la aprobarea Agenției Naționale de Integritate de a anonimiza declarațiile de avere, vă informăm faptul că avem această aprobare”, arată compania Transgaz într-un Răspuns oficial.
    „Este adevărat, avem aprobare scrisă de la ANI să anonimizăm veniturile. Vă dați seama, suntem companie serioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Transgaz.
    „Serioasa” si va ascundeti Veniturile?!?????????!!!!!!!!!!!!

    Pe 2018, Salarii TRANSGAZ, CAPITAL:
    „Angajații de la Transgaz, regim special și salariul COLOSAL. Cine sunt și cât câștigă aceștia.
    20 septembrie 2018
    Transgaz are de anul trecut un nou director general, pe Ion Sterian. La cea mai mare companie de transport gaze din România lucrează soți, fii, persoane care au ocupat aceste funcții cu ajutor de sus, iar lista poate continua. Este de notorietate că Transgaz, ca, de altfel, și Romgaz, cei 2 giganți energetici ai statului cu sediul în Mediaș, sunt companii în care cu greu poți să pătrunzi.
    Desigur, este vorba despre un loc de muncă cu un anumit tipic. Pe de altă parte, salariile mari care se oferă aici le fac locul potrivit pentru diverse sinecuri politice, de business ori de familie.
    Sunt multe familii care lucrează la cele două companii, cu precădere medieșene, soți cu soțiile lor sau părinții cu copiii, lucru explicabil cumva prin specificul regional al firmelor. Salariile, așa cum spuneam, sunt bune spre foarte bune, mai ales știind mediile pe țară.

    Analizând salariile câtorva directori din Transgaz și Romgaz, așa cum apar ele în Declarațiile de avere, observăm că mai toți au între 20.000 și 30.000 lei lunar.
    Șefii de servicii urcă până spre 13.000 lei, un șef de birou ia 7.000-8.000 lei lunar.
    nterior, era președintele CA al companiei și, în paralel, director tehnic la RA-APPS. A renunțat, în cele din urmă, la funcția de la Regia de protocol a statului. Tot anul trecut, Vasilica Grăjdan a fost angajată la Transgaz în funcția de director la Direcția de planificare și organizare resurse. Grăjdan lucra anterior la Enel și este soția lui Marius Grăjdan, directorul RA-APPS și fostul superior ierarhic al lui Sterian. Potrivit declarației sale de avere, Vasilica Grăjdan a încasat anul trecut un salariu cumulat, de la Enel și Transgaz, de 146.000 lei, mai mult decât soțul său, căruia funcția de director al RA-APPS nu i-a adus decât puțin peste 120.000 lei.
    Cristian Ambrozi era, până anul trecut, director în cadrul sucursalei Triumf a RA-APPS. S-a mutat la Transgaz, pe o funcție de şef birou, departamentul nefiind precizat în declarația sa de avere. De la Regie și Transgaz a încasat peste 60.000 lei ca salariu, anul trecut.
    Fostul director general de până anul anul, Petru Văduva, primea anual, ca bonus de performanță, 1,5 milioane lei, circa 120.000 lei lunar, bani care, adăugați la salariul fix, făceau din directorul Transgaz cel mai bine plătit executiv din companiile și instituțiile controlate de stat, la egalitate cu directorul Romgaz.
    Practic, lunar, fostul director al Transgaz încasa echivalentul în lei a 30.000 euro.
    Cum Sterian i-a luat locul lui Văduva ca director general, este de presupus că i-a preluat și salariul.
    Fiul PSDistului Gheorghe Dutu, fost sef la ANRE pus de Ponta, încasează Salariu de la Transgaz de 180.000 lei pe an, dar mai are și alte venituri, potrivit Declarației de avere, fiind administrator special la Departamentul pentru privatizare și administrarea participării statului din subordinea Ministerul Economiei, dar și consilier local la Primăria Brașov. Are mai multe mașini, case și terenuri.
    Anul trecut, Nicoleta Nicolicea, soția membrului marcant PSD Eugen Nicolicea, era angajată ca șef de serviciu la Transgaz.”
    Gasiti pe Capital, articolul cu Titlul „Angajații de la Transgaz, regim special și salariul COLOSAL. Cine sunt și cât câștigă aceștia.” din 20 septembrie 2018.

    NU se atinge nimeni de ei, clientela politica traieste acolo bine mersi, pompand BANII catre marele Partid, acum colcaie clientela PSDista, ramasa mostenire!

  8. Cuib de securisti, sinecuristi, neveste de parlamentari, amante de tot felul daca PNL accepta va ajunge aceeasi mizerie ca psd

  9. Domnu’ Cîtu. Sunt obligat sa imi cer scuze. V-am indus in eroare. O linie de productie masti chirurgicale nu costa 120.000 euro. Cele mai multe costa sub 120.000 BAI BUFFER RECORD. Gasesti si la 40000 de dolari. https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=surgical+mask+machine&viewtype=&tab=
    Adaugi o linie de lampi germicide UV pe care orice electrician cu capul pe umeri ti-o face in 2 ore si care este sub 4000 de lei. Si ai rezolvat de toate standardele de igiena posibile si imposibile.
    Pentru straturile acelea nenorocite care nu se gasesc niciunde pentru masti uite aici ai linia de fabricatie 500.000 dolari https://www.alibaba.com/product-detail/JWELL-Brand-1600mm-2400mm-3200mm-PP_62499782434.html?spm=a2700.galleryofferlist.0.0.60a1470arcKtbT
    Termenii de cautare ”Non woven fabric extrusion making face mask machine ”
    In ceea ce priveste costumele de protectie lucrurile stau la fel de bine. Ai nevoie de o instalatie de taiere laser a materialelor si o linie de lipire a taieturilor cu banda termica protective suit sealing machine . Sau un ultrasonic sealing machine. Tot pe alibaba https://www.alibaba.com/product-detail/Ultrasonic-Sewing-Machine-For-protective-suit_60616538272.html?spm=a2700.galleryofferlist.0.0.22692bb4axC87F
    https://www.alibaba.com/product-detail/protective-suit-sealing-machine_60706227338.html?spm=a2700.wholesale.deiletai6.3.4d627294PKoomW
    Echipamentele de lipire costa intre 4500 si 6000 de dolari, bucata cu discount la mai multe bucati.
    Bai BUFFERE cu un amarit de milion de dolari faceai o fabrica pentru toate aceste produse. O fabrica intreaga pentru costume, masti, viziere. Ce nu este ok in ceea ce faci? Ce nu este ok in ceea ce ganditi? De ce dracului nu putem sa obtinem o minima securitate medicala pentru Romania. Daca imi bat capul va gasesc si liniile de fabricatie pentru reactivii PCR Real time. Ce nu functioneaza bine in tara asta nenorocita de ne meritam destinul de vesnic intinde mana? Cu doua milioane de dolari destept investiti eram linistiti in acest moment. Si hai sa iti mai vand un pont, liniile de productie (masti chirurgicale etc.) indiferent de modelul lor, pot fi replicate. REPLICATE!!!!!!!!. Ai nevoie de oamenii de la Cugir de maistrii si inginerii de acolo si in maxim 10 de zile, ti-au replicat liniile de productie. Ca sunt oameni destepti si dedicati si au si IQ-ul mai mare decit media politicienilor de Dumbovita.P entru liniile mari de productie ai fabrica chiar in Bucuresti, tot de stat care poate replica tamburii si presele.
    Unde naiba sunt serviciile atunci cand ai nevoie de ele? ALOOOOOO exploatare surse deschise sunteti prezenti? Macar puneti toate informatiile astea intr-un material si bagati-l in fata unui decident in masura sa faca ceva pentru siguranta acestei tari! Domnu’ decident, in naivitatea mea va rog mult de tot cumparati si dati echipamentele Armatei si sunt sigur ca in 30 de zile veti avea recorduri de productie la consumabile medicale. Si atunci vor veni altii sa se roage de voi!!!
    Haideti facem ceva pentru tara asta nenorocita? Sau continuam sa facem terenuri de fotbal in panta pentru satidfactia blonda a amantelor lui Petrov? Nu-i mai credeti pe cei care va spun ca nu se poate. Se poate! Faceti nabii ceva!

  10. Pai de ce ia conducerea executiva salarii de sute de mii de euro pe an, plus bonusuri, plus. Ca sa raspunda la telefon cand suna partidul, sa-i execute sarcinile.

  11. Bravo Petroave, tota gasca, toti camarazii. Partid, securitate, intr-o unitate de nezdruncinat cand e vorba de bani ! De banii prostilor.

  12. Nelipsiti sinistrii tericean si ordonanta sa automiruita, vozganian.

  13. Transgaz fiind firma de stat , prin sefii ei are tot dreptul sa faca ce vrea cu banii ei( ai statului) deoarece in tara asta nu dai nimanui socoteala daca ai pile politice si in justitie.
    Mafia cu radacini italiane ( Italia sau SUA) ar fi fost mai eficienta decit statul roman , au sanctiuni ceva mai drastice.

  14. Chiar nu aveti rusine nici in plina pandemie , voi astia delal Transgaz , carora romanii le platesc bani grei pentru serviciile facute ca sa aveti bani ptr, un sediu de lux. Premierul , Ministrul Energiie si cine o mai fi, sa opreasca acesta mare excrocherie pe banii romanilor . Nenorocitilor . Lacomia si justitia corupta si ineficienta au adistrus Romania.