G4Media.ro

EXCLUSIV O firmă fondată de afaceristul Dragoș Dobrescu, membru al Grupului de…

EXCLUSIV O firmă fondată de afaceristul Dragoș Dobrescu, membru al Grupului de la Monaco, a câștigat licitația pentru noul sediu în care Ministerul Fondurilor Europene va sta cu chirie

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb, se va muta cu chirie într-o clădire deținută de consorțiul de firme BASP PROPERTY SRL și BASP IDEAL SRL, asociere care a câștigat o licitație publică. Firma BASP IDEAL SRL a fost fondată în 2006 de Dragoș Dobrescu, un controversat afacerist, membru al celebrului Grup de la Monaco – o comunitate informală de oameni de afaceri și politicieni cuplați la contracte publice, indiferent de culoarea guvernării. Ea este controlată acum de Petre Băjenaru, și el un discret afacerist implicat în proiecte imobiliare.

Consorțiul din care face parte și firma fondată de Dragoș Dobrescu a câștigat licitația cu un preț de 22 euro lunar / metrul pătrat, plus mentenanță de 4 euro lunar/mp, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro de Ministerul Fondurilor Europene.

Licitația pentru închirierea unui nou sediu a fost lansată de Ministerul Fondurilor Europene pe 2 octombrie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 23 octombrie. Ministerul cerea un contract de închiriere pentru 5 ani, valoarea maximă alocată fiind de 8,9 milioane de euro pe durata întregului contract.

La licitație a participat consorțiul de firme fondat de Dragoș Dobrescu, precum și compania GLOBALWORTH ASSET MANAGERS SRL, deținută de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cu un cost lunar de 23 euro/ mp, plus costurile de mentenanță de 4 euro/ mp lunar.

”După analiza ofertelor de către comisia de evaluare și aplicarea criteriului de atribuire, ofertantul câștigător este S.C. BASP PROPERTY SRL și S.C.BASP IDEAL SRL”, arată Ministerul Fondurilor Europene într-un răspuns pentru G4Media.ro.

Ministerul nu a răspuns întrebărilor succesive ale G4Media.ro pentru a afla adresa noului sediu și suprafața clădirii închiriate. Potrivit surselor G4Media.ro, e vorba despre o clădire de birouri construită pe Șoseaua București – Ploiești, în zona Casei Presei. Imobilul, numit BASP Victoria, apare pe site-ul de prezentare al companiei BASP Property SRL ca fiind un o clădire cu parter și cinci niveluri de spații de birouri.

Prețul pieței în acea zonă de birouri este de circa 13-15 euro / mp, potrivit mai multor surse din piața imobiliară, semnificativ mai mic decât cel cu care compania fondată de Dragoș Dobrescu a câștigat licitația organizată de Ministerul Fondurilor Europene.

Conform bilanțurilor contabile depuse la Ministerul de Finanţe, cele două firme câștigătoare nu au avut cifre de afaceri declarate în ultimii 5 an. BASP IDEAL SRL a declarat profit de 3.115.054 de lei în 2017 şi un singur angajat, iar BASP Property – o pierdere de 252823 de lei cu 3 angajati.

Cine este Dragoș Dobrescu

Dragoș Dobrescu este un om de afaceri extrem de discret, dezvoltatorul multor proiecte imobiliare din București. El are reputația unui afacerist extrem de dur. Face parte din așa-numitul Grup de la Monaco, alături de alți oameni de afaceri și politicieni specializați în afaceri cu statul sau în afaceri imobiliare cu proprietăți retrocedate.

Dobrescu a fost unul dintre denunțătorii lui Neculai Onțanu, fostul primar al Sectorului 2 trimis în judecată de DNA pentru presupuse fapte de corupție și achitat din cauza prescrierii faptelor.

Dobrescu nu apare în fotografii și nici nu participă la evenimente publice.

Context:

MFE are sediul într-o clădire de birouri situată pe Bd. Ion Mihalache, langa Piata Victoriei. Clădirea Tower Center este deținută de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas și Dragoș Bîlteanu.

Ministerul a luat cu chirie spațiul respectiv la finalul anului 2013, în baza unui contract care a expirat în decembrie 2015. Contractul a fost prelungit prin acte adiționale succesive.

Istoricul companiei fondate de Dragoș Dobrescu

BASP IDEAL SRL a fost înfiinţată pe 20 octombrie 2006 de Dragoș Dobrescu, având un capital social de 5.505.000 de lei, iar obiectul de activitate era dezvoltarea imobiliară, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Administratorul firmei era Cătălin Gabriel Diaconescu.

În 2006, acțiunile au fost cesionate către GLOBAL CONSULTING LLC (persoană juridică americană reprezentată de Cătălin Gabriel Diaconescu, cu 50%) și SATURN INTERNATIONAL LL (persoană juridică americană reprezentată de Lucian Tutunică – 50%).

În aprilie 2007, firma și-a schimbat sediul social pe aceeași stradă și la același număr cu domiciliul lui Dragoș Dobrescu, potrivit informațiilor din Recom.

În 2013, în Recom apar ca asociați firmele SATURN INTERNATIONAL LLC, GLOBAL CONSULTING LL, SILVER ARROW ASSETS CORP (firmă panameză) și GKS SPECIAL ADVERTISING S.R.L. (firmă românească), reprezentate toate de Felix Daniel Ungureanu, administrator al ultimei firme.

În 2015, acționarii firmei erau SATURN INTERNATIONAL LLC – 49.75%, GLOBAL CONSULTING LL – 49,75% și SILVER ARROW ASSETS CORP – 0,5%. Administrator era numită Sandra Enciu.

În septembrie 2015, preiau acțiunile firmei pentru 4,9 milioane de lei BASP PROPERTY S.R.L (99.5% din acțiuni), Daniel Constantin Băjenaru și Petre Băjenaru (0.5%). BASP PROPERTY S.R.L a fost înființată în 2008 de Petre Băjenaru, care este și acum unic acționar.

În iunie 2016, numele societății s-a schimbat din SC MONOLITPLAZA – S.R.L. în SC BASP IDEAL – S.R.L.

Foto: Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb (Sursa: Pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Eu ‘nu cred’ ca firma castigatorare ar fi stiut de dinainte pretul oferit de concurenta, astfel incat sa dea cu 1 (unu) euro / mp mai putin. Mai mult, ‘nu cred’ c-ar fi o risipa bugetara pe fata, daca tu ca stat sarac ce esti platesti aproape dublu fata de pretul pietii.

 2. Daaa. Plus fapul ca cel care a pierdut, cu oferta doar cu un euro in plus, nu a facut contestatie…iar in caietul de sarcini, pe siteul mfe, era ca spatiul pt inchiriere sa aiba minim 5450 mp, sau asa ceva, iar daca cineva vine cu mai mult de atat, chiria se plateste doar pt 5450. Daca vii cu mai putin, pierzi. Foarte tare!!! 🙂

 3. ASA II IEI FIULUI MASINA DE CATEVA SUTE DE MII DE IEURO.
  ARE FARMEC, NU ?

 4. La descrierea „Grup de la Monaco – o comunitate informală de oameni de afaceri și politicieni” puteti sa adaugati cu incredere „fosti sau prezumptiv actuali ofiteri din serviciile secrete”, iar la sectiunea „Cine este Dragoș Dobrescu” puteti sa mentionati anchetele Rise Project privind grupul de firme Monolit si mafia retrocedarilor din jurul acestui personaj suspect. Sau modul cum a pus mana pe Clubul Diplomatic, impreuna cu Puiu Popoviciu, alt securist cu acte.

  In concluzie: „MFE inchiriaza de la un securist din mafia retrocedarilor”.

  Va veni vreodata un regim politic care ii va desconspira pe toti acesti nemernici din solda serviciilor secrete, va dezvalui conexiunile si beneficiarii acestor furtisaguri girate de mana lunga a organelor si care va da de pamant cu toti acesti securisti?

  • Astea-s japitele din spatele carnatilor (gen Mragnea&cfmmpsdalde&co)… Cartile sunt jucate din timp, gasesc vreun taranus obedient (gen Mragnea), il propulseaza si apoi il manevreaza precum o papusa. Taranusul n-are capacitatea de a gandi la scala larga si nici resursele necesare. Vechile metehne comuniste sunt bine infipte in societatea romaneasca. Si-am simplificat povestea.

 5. DADDY RED GRUP

 6. Sper sa se autosesizeze DNA.
  Adica avem o gramada de case de la RAPPS si „marchiza” plumbus vrea chirie. De banii aia construiesti un intreg imobil oriunde in Bucuresti.
  E clar spaga legala pe fata si il rasplateste pe „sifonar”.

 7. MFE putea sa închirieze una din case.

 8. Daca mfe se muta intr-o casa rapps cum mai venea Mos Craciun la doamna Plumb? Fata de precedentele proceduri pentru inchiriere ale mfe s-au eliminat multe conditii care sunt de obicei prezente la inchirierea de spatii pentru institutiile publice. ..Cine este interesat poate face comparatie…sunt multe detalii interesante

 9. Io zic ca la trebile astea se pricepe doamna Tinta, sefa achizitiilor, veche tovarasa de arme a ministresei

 10. Astept ziua in care sa vad ca Plumb va fi condamnata penal.

 11. SECURISTII E CU EA!

 12. ACUM CA AU REZOLVAT JUSTITIA POT JEFUI RELAXATI. TUDORELE TU CE COMUSION IEI ?

 13. Ce e mai tare e ca se pare ca nu e finalizata pe interior cladirea. Sa fie bine ca sa nu fie rau…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.