
Pauza de respirație: zece dintre cele mai ciudate minuni naturale ale planetei, peisaje uluitoare – GALERIE FOTO
Deși există o mulțime de destinații uimitoare create de om pe tot globul, nimic nu este la fel de creativ ca natura. De la copaci care seamănă cu monștri, la doline colorate, formațiuni stâncoase impunătoare și cascade de lavă topită, iată unele dintre cele mai neobișnuite și fascinante peisaje din lume.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Copacii tisa din Kingley Vale, Sussex, Regatul Unit

Încovoiați și răsuciți de-a lungul secolelor, copacii tisa din Kingley Vale ar fi putut fi desprinși direct dintr-un basm gotic. Se crede că unii dintre aceștia sunt cele mai vechi ființe vii din Marea Britanie, datând de 2.000 de ani.
Arborii de tisa au fost decimați în secolul al XV-lea, lemnul lor fiind folosit pentru arcuri lungi, ceea ce face ca acest grup de copaci să fie cu adevărat unic.
Căminele Zânelor, Cappadocia, Turcia

Căminele Zânelor din Cappadocia, în centrul Turciei, sunt o minune geologică.
Coloanele de bazalt dur sunt rezultatul erodării rocilor înconjurătoare, mai moi, de-a lungul a mii de ani, creând turnuri care par din altă lume.
Ce le face cu adevărat speciale, însă, sunt sistemele de peșteri și orașele săpate sub ele de către primii creștini persecutați și folosite ori de câte ori invadatorii treceau pe rutele comerciale din apropiere.
Giant’s Causeway, Irlanda de Nord

© Attila Jandi
| Dreamstime.com
Pe coasta sălbatică nord-atlantică a Irlandei de Nord, Giant’s Causeway face parte din legendă.
Povestea spune că a fost creată de uriașul Finn McCool pentru a-l înfrunta pe rivalul său scoțian Benandonner, și distrusă de acesta din urmă în timp ce se retrăgea acasă.
Deși realitatea este puțin mai puțin fantastică, nu este mai puțin uimitoare. Stâlpii sunt rezultatul răcirii și contractării lavei de-a lungul a milioane de ani.
Formațiuni surori pot fi găsite la Fingal’s Cave din Staffa, Scoția, toate făcând parte din același flux de lavă.
Pietrele Moeraki, Noua Zeelandă

Pietrele mari și sferice Moeraki Boulders ar putea fi confundate cu ușurință cu creațiile umane care au eșuat pe plaja Koekohe de pe coasta North Otago.
Legenda locală maori susține că acestea sunt rămășițele coșurilor de pescuit și ale fructelor care au ajuns pe țărm atunci când canoea lor Araiteuru a naufragiat, aducându-i pe strămoșii lor pe Insula de Sud a Noii Zeelande.
În realitate, aceste pietre înalte de doi metri au fost create prin întărirea rocilor noroioase timp de cinci milioane de ani, înainte de a apărea în lumină pe măsură ce rocile din jur au fost erodate.
Great Blue Hole, Belize

Cu o lățime de 300 de metri (984 picioare) și o adâncime de aproximativ 125 de metri (410 picioare), Great Blue Hole este cea mai mare dolină din lume.
Făcând parte din sistemul de bariere de corali din Belize, gaura s-a format când nivelul mării a crescut cu mii de ani în urmă, inundând peșterile sale adânci.
Făcută celebră de renumitul explorator marin Jacques Cousteau, călătoriile submarine recente au creat noi hărți 3D cu sonar, care arată formațiuni minerale nemaivăzute până acum aproape de fundul găurii.
Caño Cristales, Columbia

În scurta perioadă dintre anotimpul umed și cel uscat din Columbia, apele din Caño Cristales devin o revoltă de roșu, galben și verde.
Acest eveniment vibrant se datorează Macarenia clavigera, o plantă care se găsește pe albia râului.
Ea devine roșie doar între septembrie și noiembrie, adică după ce apa curgătoare a sezonului umed se oprește, dar înainte ca sezonul uscat să evapore prea multă apă pentru ca ea să își păstreze aspectul colorat.
Înotătorii au voie în anumite secțiuni, dar nu au voie să folosească cremă de protecție solară, pentru a proteja ecosistemul fragil.
Dead Vlei, Namibia

Dead Vlei, literalmente mlaștina moartă, se află printre cele mai înalte dune de nisip din lume, unele având o înălțime de 400 de metri.
Odinioară abundentă, zona, acum aproape stearpă, adăpostește un vast arboret de copaci morți, uscați din cauza unei schimbări climatice intense în urmă cu 900 de ani.
Vremea uscată face ca aceștia să nu putrezească, creând un peisaj cu adevărat straniu.
Chocolate Hills, Filipine

Colinele de ciocolată din Bohol, în Filipine, ar putea fi confundate cu desenele unui copil.
Dar aceste 1.268 de dealuri sunt în mare măsură un fenomen natural: vârfuri conice de calcar formate prin acțiunea apei și a eroziunii de-a lungul a mii de ani.
Numele lor provine de la învelișul de iarbă, care devine maro în timpul sezonului uscat, perioada cea mai bună pentru vizitare fiind decembrie-martie. Legenda spune că dealurile sunt lacrimile uscate ale unui uriaș cu inima frântă. Deși adevărul este mai prozaic, priveliștile sunt totuși spectaculoase.
Kilauea, Hawaii

Cel mai activ vulcan de pe insula Hawaii, Kilauea se află într-o stare de erupție aproape constantă, lavă topită curgând pe drumuri și distrugând case și stațiuni de vacanță.
După o pauză de activitate de trei luni, vulcanul a revenit la viață la sfârșitul anului 2024, atrăgând mulțimi de turiști pentru a vedea ieșirile spectaculoase de lavă portocalie strălucitoare care ajung la peste 90 de metri.
Se crede că are o vechime cuprinsă între 210.000 și 280.000 de ani și a ieșit deasupra nivelului mării, pe țărmul de sud-est al insulei, în urmă cu aproximativ 100.000 de ani.
Lacul Hillier, Australia

La doar câțiva metri de nisipul și valurile de pe coasta insulei Middle, în arhipelagul Recherche din Australia, apa roz aprins a lacului Hillier este în contrast puternic cu albastrul strălucitor al oceanului din apropiere.
Se crede că culoarea sa provine de la alga Dunaliella salina, care produce un pigment care transformă apa sărată într-o nuanță aparent nefirească.
Bacteriile halofile din crustele de sare care înconjoară malurile sale sunt, de asemenea, considerate a fi în spatele fenomenului.
Sursa: CNN
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank