G4Media.ro

Patru recomandări la achiziționarea unei mașini cu accidente în istoric

Patru recomandări la achiziționarea unei mașini cu accidente în istoric

Autovehiculele sunt bunuri predispuse uzurii și daunelor de proporții mai mici sau mai însemnate. Achiziția second-hand presupune cunoașterea anumitor aspecte-cheie, aplicabile pentru a vă feri de mașinile cu probleme sau de a negocia un preț mai avantajos.

În continuare, vom alcătui o listă de indicații pentru persoanele care doresc să achiziționeze o mașină second-hand cu accidente în istoric.

1. Severitatea accidentului

Dacă autovehiculul a fost implicat într-un accident ușor, elementele structurale rămânând intacte. O astfel de daună nu ar trebui să fie un pretext pentru negocieri exagerate, mai ales dacă reparațiile au fost efectuate în condiții bune și cu piese originale.

Totodată, dacă observați revopsiri de calitate slabă, lonjeroane îndreptate, lufturi exagerate între elementele caroseriei, aveți ocazia de a întreba vânzătorul care este motivul pentru aceste discrepanțe. Dacă vă asumați acest risc, puteți negocia o reducere de preț.

O altă metodă facilă de a afla prețurile estimative pentru reparația daunelor (și implicit, gravitatea accidentului) este verificarea seriei de șasiu a mașinii într-un decodor VIN, precum cel oferit de către carVertical.

Aici veți primi informații despre kilometrajul înregistrat oficial, statutul legal al mașinii, date tehnice, daunele înregistrate, precum și fotografii cu autovehiculul (fie că a mai fost listat la vânzare, fie că au fost efectuate fotografii de către firma de asigurări pentru constatarea daunelor).

Este crucial să aflați cu certitudine cât de însemnate au fost daunele rezultate din accident pentru a vă face o idee dacă merită să achiziționați un model mai ieftin dar cu acest compromis sau veți aștepta până veți alege o mașină într-o stare mai bună.

2. Prețul mașinii.

Din păcate, un procent semnificativ din autoturismele aflate la vânzare au fost implicate într-un accident sau prezintă defecte mecanice/electrice ascunse și dificil de remediat. Chiar și un vânzător privat care nu se ocupă cu vânzările de mașini poate să ascundă probleme în scopul vânzării, costurile de reparație fiind uneori și principalul motiv (ascuns) al vânzării.

În mod normal, o mașină cu un accident în istoric ar trebui să fie relativ mai ieftină decât alte exemplare mai bine păstrate. Totuși, dacă aceasta a fost întreținută corespunzător, iar kilometrajul, dotările și anul de fabricație sunt avantajoase, accidentul este un factor mai puțin relevant pentru preț dacă reparațiile au fost efectuate corect și cu piese de calitate.

Există, însă, mașini la prețuri mari, cu daune ascunse, kilometraj modificat și cu probleme mecanice. Defectele sunt mascate la un preț cât mai mic (revopsiri de calitate slabă, improvizații mecanice sau electrice și alte asemenea) pentru a vinde aparența unei mașini bune.

Mulți clienți sunt păcăliți de un aspect plăcut, un interior curat și un compartiment motor spălat pentru a ascunde scurgeri de lichide sau altele. Prețul unui astfel de exemplar este, de obicei, mai mare sau egal cu al altora bine întreținute deoarece, în acest fel, anunțul nu va trezi suspiciuni din partea clienților.

Tacticile de ascundere a problemelor sunt diverse și uneori pot păcăli și un cumpărător cu experiență. Singura cale de a afla adevărul despre autovehiculul vândut este o verificare obiectivă la fața locului și o bună documentare în prealabil.

3. Efectuați o verificare într-un service autorizat/reprezentanță

Oricât de bine ați fi pregătiți când cumpărați o mașină, este indicat să o verificați într-un service atât pe partea mecanică, cât și electronică. Astfel veți afla cu exactitate ce elemente au fost reparate sau au avut de suferit în urma accidentului, erorile stocate în calculatorul mașinii și orice alte reparații ar fi indicat să le realizați după achiziție.

Dacă descoperiți că mașina mai necesită unele intervenții, aveți oportunitatea de a scădea rezonabil din preț. Nu încercați să propuneți oferte absurde fiindcă orice autovehicul second-hand va avea nevoie, la un moment dat, de unele reparații.

Ca regulă generală, o propunere care presupune reducerea din prețul afișat a 40-50% din prețul de reparație este o ofertă win-win pentru cei implicați în tranzacție. Astfel, dacă mașina costă, de exemplu, 10.000 €, iar reparațiile costă 800 €, o ofertă de 9400-9600 € va fi aproape sigur acceptată.

4. Evitați mașinile cu accidente grave

În unele cazuri, chiar și în urma unor reparații de calitate, mașina va avea defecte pe termen lung. De exemplu, dacă elemente structurale ale caroseriei (lonjeroane, șasiu, bară) au fost înlocuite sau îndreptate, în ipoteza unui alt accident, acestea vor fi mai fragile și, implicit, autovehiculul nu va mai fi la fel de sigur.

De asemenea, modulele pentru airbag-uri, centuri de siguranță pretensionate și alte echipamente de siguranță sunt scumpe și adesea sunt înlocuite cu unele ce provin din dezmembrări. Chiar dacă vorbim de piese originale, există riscul ca, de exemplu, un airbag să nu se declanșeze sau să se declanșeze aleatoriu, lucruri ce pot duce la răni severe sau chiar deces.

Chiar dacă vânzătorul este sincer cu privire la accident și reparații, clientul își poate asuma un risc inutil pentru o diferență financiară nesemnificativă în eventualitatea unui incident rutier viitor.

Așadar, achiziționarea unei mașini la mâna a doua cu accidente în istoric presupune un risc crescut chiar dacă reparațiile au fost efectuate corect. Totuși, dacă accidentul a fost unul minor, iar mașina a fost bine întreținută, aveți posibilitatea de a cumpăra autoturismul ales la un preț mai mic decât al altor exemplare cu un istoric lipsit de evenimente rutiere.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Reclamă la carVertical.

 2. iar reclama la carvertical, o combinatie pentru fraierit indivizi care cred ca internetul rezolva orice.

 3. „Patru recomandări la achiziționarea unei mașini cu accidente în istoric”
  1 2 3 4 Nu o cumperi

 4. Este un anunț sau nu, dar aceste recomandări ar trebui să le știe toată lumea care cumpără o mașină SH.

 5. Carvertical m-a salvat de escroci în urmă cu un an. Nu-mi pot imagina cum aș putea cumpăra o mașină fără serviciile lor. Apropo, cred că este mai bine să vezi publicitate cu recomandări utile decât sloganurile și promisiunile banale folosite de alte mărci.

 6. 1.nu
  2.o
  3.cumpara
  4.boule

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.