G4Media.ro

Patru moduri în care anularea dreptului constituţional la avort a schimbat America…

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

Patru moduri în care anularea dreptului constituţional la avort a schimbat America (analiză BBC)

În urmă cu un an, Curtea Supremă a SUA a pronunțat o hotărâre istorică care a pus capăt dreptului la avort la nivel național, având un impact asupra vieții a milioane de femei și transformând peisajul politic. La 24 iunie 2022, instanța supremă americană a anulat hotărârea Roe vs. Wade din 1973, care garanta femeilor dreptul la avort până la punctul de viabilitate a fătului, care este de aproximativ 24 de săptămâni. În decizia Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, majoritatea conservatoare din cadrul instanței a predat puterea de a reglementa avortul – sau de a-l interzice complet – statelor. Mișcarea anti-avort a sărbătorit o victorie de referință, în timp ce activiștii pro-avort au avertizat asupra unei crize iminente de sănătate publică, amintește BBC într-o analiză privind modul în care această decizie a schimbat America.

Iată patru moduri în care Statele Unite s-au schimbat în anul care a trecut de la acea decizie:

1. Milioane de femei au pierdut dreptul la avort

După ce au petrecut aproape o jumătate de secol luptând pentru a anula hotărârea Roe vs. Wade, oponenții acesteia au fost pregătiți să profite atunci când a venit în sfârșit momentul. Treisprezece state adoptaseră „legi de declanșare” care le permiteau să înceapă procesul de interzicere a avortului imediat după decizia Dobbs.

Un an mai târziu, 14 state, inclusiv majoritatea celor din sud, au adoptat interdicții aproape totale din momentul concepției. Georgia a interzis avortul după șase săptămâni, adică înainte ca majoritatea femeilor să știe că sunt însărcinate.

Aceasta înseamnă că aproximativ 22 de milioane de femei de vârstă reproductivă trăiesc într-un stat care a interzis avortul, potrivit Institutului Guttmacher, reprezentând aproximativ o treime din totalul populației însărcinate.

Alte cinci state au introdus interdicții după 12-20 de săptămâni de gestație, în timp ce în alte cinci state sunt încă în curs de soluționare contestații în instanță împotriva unor limite mai stricte ale avortului. Alte milioane de femei își vor vedea redus accesul la această procedură.

„Există acest sentiment că sfârșitul lui hotărârii Roe vs. Wade ne catapultează într-un viitor fără avorturi”, a declarat președintele Students for Life, Kristan Hawkins, pentru BBC în ianuarie anul trecut, în timpul protestului anual March for Life.

Însă accesul unei femei la avort depinde de locul în care locuiește – și de partidul care se află la putere în acel loc.

În timp ce multe state controlate de republicani, dacă nu chiar toate, au restricționat accesul la avort, multe state progresiste conduse de democrați, precum California și Colorado, au introdus protecții legale mai puternice.

2. Femeile americane au făcut mai puține avorturi

Aproape un milion de avorturi au fost efectuate în SUA în 2020, ultimul an pentru care există date complete, potrivit Institutului Guttmacher. Mișcarea anti-avort vrea să reducă acest număr la zero în cele din urmă, dar speră că interdicțiile la nivel de stat și restricțiile mai stricte vor reduce drastic totalul.

Nu se cunoaște impactul total al legilor introduse până acum. Cu toate acestea, datele furnizate de WeCount, o inițiativă de cercetare finanțată de Societatea pentru Planificare Familială pro-alegeri, sugerează deja un impact semnificativ.

Potrivit WeCount, între iulie 2022 și martie 2023 au existat cu 24.290 mai puține avorturi legale în general, comparativ cu o medie calculată în lunile anterioare deciziei Dobbs. Proiectul a urmărit avorturile furnizate de clinici, cabinete medicale private, spitale și clinici specializate, dar nu a urmărit avorturile autogestionate.

Nu este surprinzător faptul că statele cu interdicții de avort au înregistrat cele mai mari scăderi. În schimb, avorturile legale au crescut, dar într-o măsură mai mică, în statele vecine în care procedura era protejată, în special în Florida, Illinois și Carolina de Nord.

3. Femeile au călătorit mai mult pentru a face avorturi

După cum ilustrează datele WeCount, multe femei care doreau să facă un avort au ales să călătorească peste granițele statului. Pe măsură ce tot mai multe state adoptă interdicții, cea mai apropiată clinică care oferă servicii de avort poate fi la sute de kilometri distanță.

Acest lucru a dus la călătorii mai lungi în general, a constatat un studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Studiul a cartografiat timpul mediu de călătorie de la zonele de recensământ până la cea mai apropiată clinică de avort. Înainte de decizia Dobbs, călătoria medie până la o clinică dura între 10 și 27,8 minute. După hotărârea de anul trecut, timpul de deplasare până la cea mai apropiată clinică aproape că s-a cvadruplat, cu timpi de deplasare de peste 100 de minute în medie.

Dr. Judy Levison, un medic din Houston care profesează de patru decenii și care face parte dintr-un proces care contestă interdicția din Texas, se teme că acest lucru reprezintă o barieră pentru femeile cu venituri mici, care reprezintă majoritatea celor care fac avorturi.

„Unde să meargă pentru a face un avort? Cum să-și permită să călătorească, să aibă grijă de copii, să riște două zile fără să lucreze și să își riște, poate, locul de muncă?”, a declarat ea pentru BBC.

4. Sprijinul pentru avort a crescut

Sprijinul pentru avort în SUA a fost constant în ultimii 30 de ani, aproximativ 60% dintre americani considerând că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, potrivit Pew Research. În general, think tank-ul a constatat că sprijinul oamenilor pentru avort scade pe măsură ce sarcina este mai mare.

Dar în anul care a urmat deciziei Curții Supreme, sprijinul public pentru avort a crescut de fapt. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar și în locurile care au instituit interdicții.

În 2019, aproximativ 31% dintre persoanele din statele care aveau să instituie ulterior interdicții credeau că avortul ar trebui să fie mai ușor de accesat. Dar în 2023, după ce aceste interdicții au fost instituite, 46% din populație credea că ar trebui să fie mai ușor, potrivit sondajelor realizate de Pew Research.

Modul în care oamenii privesc avortul este încă în mare măsură influențat de opțiunile lor politice – 84% dintre democrați cred că avortul ar trebui să fie legal în majoritatea cazurilor, față de 40% dintre republicani. Dar atunci când restricțiile propuse pentru avort au fost direct pe buletinul de vot în statele conservatoare, acestea au eșuat.

În timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022, măsurile de vot au eșuat în Kentucky și Montana, prezentând o dilemă pentru republicani. Interdicțiile și restricțiile sunt populare în rândul bazei conservatoare, dar riscă să îndepărteze alegătorii mai moderați care consideră că avortul ar trebui să rămână legal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. America se duce incet incet în cap. Deloc surprinzător.